reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Hej, szwów nie mieli zakłądać tylko pessar.. ale to jeszcze nie jest pewne jak to będzie.
Szyjka miala 2 tygodnie temu 30 mm ostatnio 27 mm.. mam mieć zakładane ze względu na bóle brzucha co oznaczało skracanie .. i ze względu na to że w poprzedniej ciąży skróciła mi się na jakieś 3mm już w 6 miesiącu ciąży. Teraz macica jest bardziej rozciągnięta, miękka i bardziej podatna na zniekształcenia, skórcze i rozkurcze co może spododować jeszcze szybsze skrócenie niż w pierwszej ciąży.. oraz ze względu na to że teraz przy dziecku nie mam możliwości leżenia i odpoczywania.. w pierwszej ciąży musiałam leżeć non stop.

a ocenia Ci recznie czy przez usg długość szyjki?
Ja tak patrzę do kart ciaży i mam napisane w rubryce,,ocena szyjki macicy" 2,5 ale bez cm. I zastanawiam sie czy ręcznie mozna to ocenić?I chyba 2, 5 cm to by było za mało?

reklama
a ocenia Ci recznie czy przez usg długość szyjki?
Ja tak patrzę do kart ciaży i mam napisane w rubryce,,ocena szyjki macicy" 2,5 ale bez cm. I zastanawiam sie czy ręcznie mozna to ocenić?I chyba 2, 5 cm to by było za mało?
mierzy to przez usg, niewiem ile powinno być, jakie są normy ale u mnie to bardziej ze strachu (chyba) że może coś się stać przez mój tryb życia dzwiganie dziecka i wogole.. i pewnie przez to, że mialam ten problem w pierwszej ciązy

No ja troszkę niżej bo tak hmm jak to określić :hmm: jak się nie myle to tak jakoś na wysokości kości miednicy ;o hehheh trudno określić bo nie wiem jak to napisać :-D ale nie powiem miłe uczucie ;D teraz codziennie rano będę sprawdzać gdzie ta kuleczka ;p
hhmmm może przesadziłam pod żebrami ale mam tak zwany brak tali od zawsze, długie nogi krótki tółw więc odczuwam w tym miejscu.....najważniejsze że coś tam się dzieje...

Ostatnia edycja:
nie wiem jaka jest prawidłowa długosc, ale na jakims forum doczytałam ze dziewczyny maja i po 48mm i po 20mm i ciaze nosza do konca

wszystko mnie juz boli od tego lezenia:-:)-:)-(

ale ja cytuje tylko to co pisały jakies dziewczyny, wiec to nie koniecznie jakies mocno wiarygodne źródło, najlepiej spytac lekarza.. ktora ma jutro wizyte?;-)

reklama
ale weg tej odpowiedzi nie da się określić długosci szyjki ręcznie:)a tylko przez usg:)A ja dzisiaj byłam badana ręcznie:)

mi zawsze przez usg sprawdza długość a ręcznie sprawdza czy zamknięta czy otwarta więc niewiem jak można zmierzyć centymetry ręcznie:D linijke wkłada? hehehe ;p

Do góry