reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Dzięki Dziewczyny!
P. wrócił z jakims Microlife...głosne to cholerstwo...no ale moze wszystkie takie...a chcielismy ją zinhalowac na spiocha, zeby przynajmniej rurke przyblizyc do noska...mamy ten berodual (5 kropel) w 1ml soli, czyli w 1/5 ampułki soli...przeciez to tyle ile kot napłakał...naparstek...a ja myslałam, ze tam bede 0,5l płynu wlewac...:/
A inhalujecie w maseczce, czy podtykacie tą rurke pod nosek? Sorry, ale ja jeszcze laik...

Kasiek, z kołami rozumiem, no i fakt - opcja 1 wózka tez uzasadniona w tym wieku ;) jak D. sie urodziła to P. mial 1 i 5msc, wiec inaczej.

Moja sąsiadka jest teraz w ciazy z 3 dzieckiem...pierwsze - sierpien 2012, drugie (jak Daria) - listopad 2013, a trzecie bedzie w marcu 2015, róznica miedzy 1 i 2 dzieckiem - rok i 3 msc, a 2 i 3 bedzie rok i 5 msc ;) mówiła mi, ze tez są wózki na 3 dzieci ;))) no bo jej pierworodny bedzie miał w marcu 2015 - 2,5 roku, wiec mimo, ze najstarszy to jeszcze troche bobas i pewnie tez bedzie chciał jeszcze przysiasc sobie na spacerze....to dopiero niezła opcja ;)

reklama
hatszept ja właśnie mam ten microlife. Buczy, P zawsze to buczenie usypiało;) Też tak robiłam że 5 kropli w ampułce soli. Daje to kilka minut inhalacji. Masz do tego smoczek załączony? Jak nie to ja pod nos tylko tą plastikową końcówę. Maseczki w życiu nie dałaby sobie zalożyć. Widziałem te wózki na 3:D

Zinhalowalismy małą na śpiocha!!! :-D w ogole jej nie obudził ;-) tzn. P. trzymał ją na rekach - kołysał z uniesioną główką, a ja podtykałam rurkę najpierw z jednym, a pozniej z drugim specyfikiem...
Kasiek, tylko nam kazała rozpuszczac w 1ml soli fiz...a to 1/5 te malutenkiej fiolki z solą...wiec 5 kropel lekarstwa i realnie - kilkanascie kropel soli...moze ta lekarka sie pomyliła...bo te malenkie fiolki plastikowe niby maja 5ml...

Hatszept my poki co tylko nebulizacje sola fizjologiczna ... nigdy sterydowo , co do nebulizatora warto patrzec na to jaka wielkosc maja kropelki rozpylanego leku, bo w zaleznosci od wielkosci zmienia sie miejsce wchlaniania,

• > 8 μm – wchłanianie w górnych drogach oddechowych np. nosie, gardle.
  • 5 - 8 μm – wchłanianie w tchawicy i dużych oskrzelach.
  • 2 - 5 μm – wchłanianie w oskrzelach i oskrzelikach.
  • 0,5 - 3 μm - wchłanianie w pęcherzykach płucnych.

no i tez zeby mial maseczke dla malych dzieci bo podtykanie rurki pod nos czy jakkolwiek to ucieka wiele na bok i tak naprawde w tym wdechu tego leku idzie do srodka baaaardzo niewiele .... probuj ja czyms zajac jak jest nebulizowana ... ksiazeczka nawet bajka w kompie i spokojnie wysiedzi ok 10 minut ....

Inhalator nebulizator tłokowy Philips Respironics Family
Inhalator CN-02 WD

najlepszy wydaje sie mi ze ten
INHALATOR NEBULIZATOR MEDEL FAMILY NOWOŚĆ +SMOCZEK (4804655940) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

niemniej jednak najwazniejsze zeby patrzec na wielkosc czasteczek ...

Kasiek
a no to jak tak to zdecydowanie wozek :) moj juz chodzi caly czas, tez spi ale to wole w lozku niz w wozku a jak chce pojezdzic to mloda do nosidelka bierzemy :)

Ostatnia edycja:
Hejka :)
Kasiek przynajmniej mi powiesz czy ta podstawka dla Polki ci sie sprawdziła. Moze moja do kwietnia zrezygnuje z wózka - jak na razie nic na to nie wskazuje. Ma etapy ze nie chce na nim jeżdzić ale w wiekszości przypadków wózio jednak rządzi. A tym bardziej bedzie chciała ze młodsze bedzie w wózku to dlaczego ona nie.

Hatszept - w zakresie sprzetu nie pomoge bo nie uzywałam ani raz. Tyska z tych dzieci co to najwyzej katar łapią. A jak cos innego sie przyplacze to nie siada jej na oskrzela/płuca.
Jak byłysmy w szpitalu z rota to na sali leżały dzieci z zapaleniem płuc i krztuścem. I pamietam ze to dziadostwo buczało. Wiec chyba nie ma cichych

Kasiek, Aylin nie doradzę Wam z tymi wózkami bo nie miałam z takowymi do czynienia

Kasienka zdrówka dla dzieciaczków

Hatszept również dla Was dużo zdrowia.

U nas też niedawno oboje byli chorzy ale już jest ok...ciekawe jak długo?
Młody jeszcze śpi, Olka w szkole a ja zamiast wziąć się za coś pożytecznego to na bb siedzę;-)

Zdrowka dla wszystkich chorowitkow!

Wczoraj myslalam, ze wyjde z siebie i stane obok. Normalnie sobie tabletki ziolowe zaaplikowalam na uspokojenie, bo mlody mial chyba apogeum buntu dwulatka. Caly dzien w pizamie, nic zdrowego jesc nie chcial - co chwila krzyczal o ziziaka (lizak), a jak mu nie chcialam dac to dziki ryk. Proba ubrania - dziki ryk, proba umycia zebow - wrzask, proba posprzatania klockow - histeria. Na szczescie dzisiaj juz lepiej - wstal z usmiechem i oby mu zostalo.
Poza tym powoli rezygnuje z drzemki. Tzn jest w takim etapie przejsciowym, ze bez drzemki mu sie wlacza mega maruda o 17 i chetnie by sie polozyl (ale juz za pozno), a o 12, 13, 14 (kiedy moze spac bez przeszkod) to dla niego za wczesnie.

Jesli chodzi o wozki to wlasnie kolezanka baaaaardzo chwalila ten phil and teds. Mowila tez, ze warto sie rozejrzec na angielskim ebayu, bo czasem taniej.

reklama
Do góry