reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

normalnie oczy mnie tak bolą że nie mam siły Was nadrobić :-:)-(, nie śpię od 5.20 :-:)-:)-(

do tego dziś troszkę zabiegany dzień bo wszystko musiałam zrobić sama także z małą dziś caluśki dzień i jestem wykończona, zaczęli nam dziś stawiać garaż i mój K ciągle z nimi, a ja i obiad i dom i musiałam odwieźć wujka do mego ojca na wieś i zakupy no i teraz mam dość, a i jeszcze latanie do pieca

reklama
aronia ja zastanawiam się czy aylin nie chce podesłać mi spirytusu do wyczyszczenia tapety z pogryzmolonej długopisem:ppp

niespodzianka normalnie nim weszłam na bb, właśnie przeczytałam ten artykuł:D:D A teraz ty go wklejasz...co za niespodzianka:p

serki wiejskie (bez konserwantów) https://www.pro-test.pl/tests_artic...arnistych_(Nie)naturalne+z+konserwantami.html

Aylin - to zakwas robi sie ze spirytusu???? :szok: Wiem, ze nic nie wiem :confused2:Ja myslalam, ze raczej jak kwas chlebowy do picia/podpiwek :zawstydzona/y:

A co to za spirytus? Ja szukalam kiedys spirytusu (60% lub 90% ale czystego, bez dodatku) zeby sprobowac samej zrobic perfumy i nidzie nie znalazlam :sorry2:

hehe dokładnie - spirytus miał być dla kasiek do czyszczenia tapety :) mam 2 butelki w domu na nalewki któych nie zdazyłam zrobic.
A zakwas z maki i wody ciepłej sie robi. Make zytnia mieszasz z ciepła woda i odkładasz na 3 dni w ciepłe miejsce.
I masz.
A spirytus ja mam spozywczy. Nie znam sie ale do perfum chyba kosmetyczny ma byc?

Aronia - sorki, zapomniałam. Z tego co pamietam,Twoja znajoma powiedziała,że wynika to z szybszego dojrzewania. Generalnie o tym procesie szybszego dojrzewania mówi się głównie w okresie młodzieńczym. To właśnie temu okresowi towarzyszy zjawisko tzw. "akceleracji rozwoju" - czyli przyspieszenie rozwoju młodzieży z pokolenia na pokolenie. Do czynników mających na to wpływ należy polepszenie warunków sanitarno-higienicznych, bytowych, obniżenie zachorowalności na choroby zakaźne związane ze szczepieniami, ale myślę,że głównie mają na to wpływ bodźce fizyczne, ktore wpływają pobudzająco na rozwój kory mózgowej, pośrednio stymulując przysadke, która pobudza gruczoły dokrewne decydujące o szybszym dojrzewaniu. Często się mówi, że rozwój płciowy jest teraz szybszy,młodzież wczesniej zaczyna współżyć - wlaśnie przez to,że jest latwiejszy dostęp do treści erotycznej (internet itp.), mózg zostsje wczesniej niż kiedys pobudzany. No ale jest to tylko przykład. Jeśli chodzi o maluchy to wydaje mi się, że odbywa się to dokładnie na tej samej zasadzie (oczywiscie nie mowimy tu o szybszym dojrzewaniu płciowym, ale ogólnie o dojrzewaniu) Dzieci mają coraz więcej bodźców, bo nasze życie staje się coraz "bogatsze", a czynniki środowiskowe mają coraz większe znaczenie na rozwoj mózgu. Aktualnie wiedza jest taka,że mózg jest "zaprojektowany" tak, aby srodowisko do modelowalo. Mam nadzieje,że w miarę jasno się wypowiedziałam...:)

Całe szczęście, że zanim wysłałam te wywody, skopiowalam część, bo oczywiscie mnie wywaliło jak chcialam wyslac. Napisalam jeszcze do Kasienki, ale trgo juz nie skopiowalam,więc zaraz dokończę.

Kasienka - najważniejsze przy wyjmowaniu malucha po kąpieli jest to, żeby był dobrze w coś zawinięty i pozostawiony w tym kokonie przez chwilkę, najlepiej na boku. Takie maluszki jeszcze nie potrafia kontrolować swojego ciała, więc "latające" kończyny (zwłaszcza bez ubrania) bardzo je stresuja. W trakcie ubierania też warto postarać się, zeby było to jak najmniej stresujace np.okryć czymś nieubraną część ciała.

Ostatnia edycja:
kasienka fajnie że wszystko dobrze a ty pisz jak najwiecej i nie przejmuj sie nadrabianiem ;D Co do kąpania to Kubuś tez płakał jak sie go wyjmowało wiec koło wanienki był cieplutki wielgaśny ręcznik nie tam żadne dla maluszków i tym go okrywałam od razu po wyjeciu i tak sobie leżał aż recik wciagnął wilgoś potem jak go ubierałam to tak jak Muńka radzi np bluzeczke ubieralam to od dołu był przykryty. A jak pampka najpierw ubierałam to w sumie jakoś cały był przykryty a ja pod tym ręcznikiem go ubierałam potem sie poprawiło jak coś krzywo jak był już ubrany.:-D

No pierwsza nocka bez kaszlu. Aż sie mamy pytałam ze ja miałam taki mocny sen i nie słyszałam cy naprawde nie kasłał:-D

No ale bez inhalacji sie nie obeczlo bo zaczynał rzęzić i berodual został właczony ale już jest dobrze. Kupiłam wode morską z viksa powiem ze fajna i fajnie delikatnie sie rozpyla. Wiec i kuba nie ucieka przed nią. I syrop prawoślazowy + wit C i juz w miare dobrze jest. A i na noc zyrtec.

Wczoraj zasnął o 14 i spał do 18:szok:. Aż sie bała o której pójdzie spać nie szło go dobudzić ale poszedł spać o 23 wiec nie jest źle. I jeszcze sobie smacznie śpi. Czy wasze dzieciorki też mają taki mocny sen że bomba ich nie obudzi?:-D

tialana pierwszy bal...wow jak to poważnie brzmi:) Super!

kasienka P ryczała chyba przez pierwszy miesiąc:D U niej to chyba złe doświadczenia po kąpielach w szpitalu, bo tam jak worek kartofli pod kranem!

josie też się popłakałam.

aylin jesteś kochaniutka, ale M uznał, że ze ściany i tak nie zejdzie, bo wjechane długopisem do tynku (a ściana pomalowana na ciemny szary:/). Tak więc chyba olejemy, a za rok remoncik.

akijenka i jak u Nataszki piątki, ile już ma? I powiedz mi co z tą wysypką na buzi - znika? Bo u P zrobiło się bardzo podobnie.

papitkaa no i dobrze, że w końcu kaszelek minął!

Pogoda przecudowna ale z mlodym musze jeszcze troche posiedzeć znając życie jak już będzie można wyjść to albo mrozy przyjdą albo deszcz bedzie lał.

Co prawda już nie smarka i nie kaszle tak ale wole dmuchać na zimne te piekne pogody o tej porze są zdradliwe i mają dużo zarazków.

Misio sobie smacznie śpi. Na obiad dzisiaj roladki schabowe w sosie serowym normalnie na cały sochaczew tylk w jednym sklepie znalazłam.:wściekła/y:

Dziecko spiace od godziny mi sie poklada ale jak tylko go wkladam do lozeczka to wyskakuje z usmiechem, no zaraz oszaleje...

Na plus to ze caly obiad dzis wciagnal! I to bez makaronu. Puree ziemniaczane z koperkiem ( zrobilam mu z foremki takie ladne koleczko) fasolka i kotlet sunshine. Wszystko zjadl nawet okruszki z talerza :D

A i wypil pol mojego soku marchwiowego jednodniowego. Alijenka nie znalazlam nic nt surowych sokow wiec mam zamiar mu taki kupowac jesli bedzie chcial pic

Chcialam zrobic jakis fajny deser z truskawek ale ten nicpon nie chce isc spac!!!

Edek:Nie no zasnal na podlodze w swoim pokoju pod drzwiami tak ze nie moge wejsc!!! O.O nawet go nie przykryje.... Dobrze ze dywan gruby i miekki

Ostatnia edycja:
reklama
Pola zaś soków nie tyka - żadnych. Każda próba kończyła się pluciem. Tylko woda i inka. No i co parę dni herbatka żurawinowa (uwielbia) lub malinowa.

Byliśmy 4 godzinki w Zoo. Aga i Alijenka polecam wam teraz, bo do marca 15zł, a że trwają roboty to tylko 10zł za wstęp!!! Wszystkie terratia z krokodylami, waranami i wężami wymacane i próba drażnienia zaliczona:D Poza tym nie chciała wyjść z motylarni. I zrobili też samochód z którego podziwia się lwy - akurat uprawiały sex:D:D

A wieczór dla mamy, więc ulatniam się z koleżanką do kina i na zakupki:)

i du.pa z kina i zakupów, koleżanka przeniosła na jutro!

Ostatnia edycja:
Do góry