Iwon - tak dokładnie czy po krótce? ;P
Jestem Asystentem do spraw Badań Klinicznych
prowadzę dokumentacje dotyczącą badań klinicznych, jakie nasi "Monitorzy" prowadzą w "Ośrodkach" (Szpitale, czasem przychodnie) dla "Sponsorów" czyli firm farmaceutycznych. Wszystko musi być przeprowadzone zgodnie z Deklaracją Helsińską, poszanowaniu Praw Pacjenta, oraz w konwencji "Good Clinical Practice" a często też Federal Drug Administration (z USA). Ponadto składamy badania do komisji bioetycznych oraz Ministerstwa Zdrowia jeszcze przed rozpoczęcie badania (przed założeniem "fajli" ośrodkowych. Ja zajmuję się : kontaktowaniem się z ośrodkami (profesorami, pielęgniarkami, kierownikami projektu) w szpitalach (oczywiście w badaniach, które ja prowadzę) w celu zebrania/przesłania odpowiednich dokumentów. Których są tysiące. Czasem w badaniu jest kilka ośrodkó czasem kilkanaście. Każdy ośrodek ma około 5-6 segregatorów u siebie w ośrodku (ja je wszystkie muszę "założyć", oraz około 5 segregatorów u nas w biurze (też ja je muszę założyć i trzymać w ryzach a do tego jest Generalny zestaw segregatorów - około 10-15 sztuk. No i takich badań jedna asystentka potrafi mieć 3-4-5-6. W zależności od ilości ośrodków, czasu trwania badania (jedno badanie potrafi trwać od roku jak jest króciutkie do 3-4-5 lat jak jest długie). Prowadzimy badania na dosyć ciężkie choroby, nowotwory, wiele chorób neurologicznych jak Epilepsja, pulmunologiczne, bardzo dużo badań na białaczkę mamy, na reumatoidalne zapalenie stawów, na układ moczowy - nie żadne aspiryny czy witaminy C
No i czemu angielski - bo jedno badanie trwa jednocześnie w kilku-kilkunastu krajach, czasem na wszystkich kontynentach, my w PL działamy na obszarze EMEA (Europe Middle East Asia) No i wszystkie procedury, szkolenia, systemy, telekonferencje są po Angielsku, też dokumenty źródłowe (na poziomie GLobal na przykłąd - wzór zgody pacjenta na udział w badaniu (ok 20 stron) jest po angielsku, potem z tego tworzy się dopiero wersje dla poszczególnych krajów, dopracowuje, dopiero dla poszczególnych ośrodków - zanim badanie ruszy może być już 10 wersja zgody itd. Protokół takiego badania to najczęściej 150-200 stron.
No i to tak w wielkim skrócie
oczywiście do moich obowiązków oprócz fajlowania jest cała korespondencja z ośrodkami, wysyłanie im aktualnych dokumentów, Najnowszych wersji Zgody Pacjenta, protokołów, i tak dalej...
UFF - to tak w małym skrócie