reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Zaleceń do okulisty nie dostałam więc nie idę.
Cebionu nie podaję
Wit D podaje - aczkolwiek zdarza się, że czasem zapomnimy.

czytałam już w kilku miejscach, ale tę stronę traktuję jak wyrocznię ;-) fotelik.info :: Często zadawane pytania

edit: teraz przeczytałam i muszę się przyznać, że źle zapamiętałam wagę :zawstydzona/y: jednak od 13kg dopiero
a ty link bezpośrednio do artykułu: fotelik.info :: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? -

jak do 13 kg to moja jeszcze przez 6,5 kg do tyłu będzie jeździła

Ja na razie ubieram w spodnie ( dzinsy, leginsy), bez rajstop, body na krotki na to bluzka i kurteczka , badz gruba bluza, czapka i wsjo :), wkladam do gondolki przykrywam grubym kocem lub wkladam do spiworka polarowego. Rajstopki zaczne zakladac jka bedzie zimniej i dodatkowy sweterek.

ja w ogole nie sterylizuje, bo karmie uu, a sporadycznie uzywajac butelke po prostu ja polewam wrzatkiem od czasu do czasu :)

ja przelewam wrzątkiem - raz na 2 tyg.
Ale karmię UU więc butelki uzywam raz dziennie a czasem raz w tygodniu.

Aylin mam nissana almere.

mam rozpiskę na seaty - na nissana niestety nie mam.

reklama
Iwon ja nadal podaję wit D, a na badanie u okulisty nie dostaliśmy zalecenia

obrałam i pokroiłam w kostkę 5kg marchewki :rofl2: moje paznokcie tego nie przeżyły :-D

December ja podawałam cebion jak wszyscy w domu chorowaliśmy - profilaktycznie :)
Boro słodziak! :-)

A ja mam do Was pytanie o witaminę D - do 3 m-ca dzieciaczki dostawały wit. D i K, ale w karcie małego ze szpitalu mam zapisane w zaleceniach (co dopiero doczytałam), że do 1 roku należy podawać jeszcze samą D. Dajecie? :confused:

I drugie pytanie - co z badaniem wzroku? Nam lekarze standardowo po porodzie zalecili wizytę kontrolnąu okulisty jak mały skończy 3 m-ce. Jeszcze nie byliśmy :zawstydzona/y:, bo zbyt późno zadzwoniłam i przychodnie mają zapisy dopiero na koniec roku. Jak jest u Was?
my też podajemy wit. D cały czas a nasza pediatra powiedziała że w dzisiejszych czasach to im dłużej tym lepiej, nawet do 18 roku życia :eek:
a co do okulisty to nam nikt nic takiego nie zalecał...:baffled:

Hmmmm... dziwne z tym okulistą, bo jak Kornel był mały, to też obowiązkowo kontrola w 3 m-cu :eek: Może tutaj w Szczecinie taka moda? :unsure:

Kurde, ja nie podawałam teraz witaminy D :sorry: Można ją kupić bez recepty?

December ja podawałam cebion jak wszyscy w domu chorowaliśmy - profilaktycznie :)
Boro słodziak! :-)

A ja mam do Was pytanie o witaminę D - do 3 m-ca dzieciaczki dostawały wit. D i K, ale w karcie małego ze szpitalu mam zapisane w zaleceniach (co dopiero doczytałam), że do 1 roku należy podawać jeszcze samą D. Dajecie? :confused:

I drugie pytanie - co z badaniem wzroku? Nam lekarze standardowo po porodzie zalecili wizytę kontrolnąu okulisty jak mały skończy 3 m-ce. Jeszcze nie byliśmy :zawstydzona/y:, bo zbyt późno zadzwoniłam i przychodnie mają zapisy dopiero na koniec roku. Jak jest u Was?

JA karmię MM więc nie podaję. Jak karmiłam UU to podawałam jak mi się przypomniało :p K też :zawstydzona/y:
chyba można kupić bez recepty tą zwykłą, bo są też krople o większej zawartości wit D i one są na receptę.

Na badania okulistyczne nie idziemy, nie mamy zaleceń...

Iwon ja nadal podaję wit D, a na badanie u okulisty nie dostaliśmy zalecenia

obrałam i pokroiłam w kostkę 5kg marchewki :rofl2: moje paznokcie tego nie przeżyły :-D

5 kg marchewki w kostkę ???????:szok: co robisz???

Kurde, ja nie podawałam teraz witaminy D :sorry: Można ją kupić bez recepty?

Pewnie. Jest w tych kapsułkach twist off.

A my od pół godziny walczymy z Gabi. Ryczy i nie wiadomo o co jej chodzi, bo jak ją mąż nosi na ramieniu to nie płacze a w pozycji leżącej płacze. W ogóle po karmieniu zaczęła pluć i robić bąbelki ze śliny. Bąbelki robiła wcześniej ale nie pluła.. Poza tym dziś na spacerze, jak leżała bez smoczka zaczęła robić dzióbek i jakby ssać swój język. Tak to wyglądało jakby ssała cukierka. Może to być objaw idących zębów??

Ja witaminy d nie podawałam wcześniej bo młody od poczatku na mm jest i takie zalecenie było mojej pediatry. I jeśli dziecko wypija mm przynajmniej 800ml to dostarcza odpowiednią ilość tej witaminy. zresztą wciąż mam w głowie to że nadmiar witaminy d może powodować zbyt szybkie zarośnięcie ciemiączka. Ale też dostałam info od prywatnej pediatry 2 tygodnie temu że ona pomaga na zmiany skórne też i teraz podaję ją co drugi dzien i nie całą fiolkę tylko trochę wyciskam. I o dziwo faktycznie wysypka prawie już zniknęła.

Z tego co wiem można kupić bez recepty, ja tak właśnie zrobiłam bo ta która dostałam w szpitalu przy wypisie dawno straciła ważność.

Na badania okulistyczne nie mamy skierowania.

Ostatnia edycja:
Zaza - widzisz, jakbyś miała thermomixa to byś to w kilkanaście sekund posiekała ;D

A Ja dzisiaj się mocno zdziwiłam... Monika zjadła o 15, pobawiłyśmy się trochę, potem położyłam ją spać, ale się kręciła, kręciła i zasnąć nie mogła, w końcu zasnęła po 17 i spała całe 20 minut! :/ Ale obudziła się w świetnym humorze ale nie chciała jeść... A zwykle o 17 je... Nic nie ruszyła z butli, ale miała super humor aż do samego kąpania, najpierw poleżała na macie na plecach, potem się zaczęła kręcić na boki więc ją na brzuszku położyłam i tak na brzuszku, grzechotkami i innymi zabawkami bawiła się PÓŁ godziny!!! W końcu przyszła pora kąpieli, wykąpałam ją, ubrałam, wysuszyłam głowę i zjadła 180 ml mleczka z kaszką, po czym zdrowo bekła :-D i poszła spać...
Ale dziwne, że od 15 do 19 będąc prawie cały czas aktywną (bo co to jest 20 minut drzemki) nie zgłodniała ??
W ogóle dzisiaj zjadła o 7, potem o (bo spała do 10:40) 11, o 15 (bo spała na dworze) i o 19... tylko 4 razy! hmmmm

reklama

Witamine D daje, a u okulisty nie byliśmy i nie musimy isc.

Mój synuś śpi :) a ja coraz bardziej chora :(

Do góry