reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2012

Zaleceń do okulisty nie dostałam więc nie idę.
Cebionu nie podaję
Wit D podaje - aczkolwiek zdarza się, że czasem zapomnimy.

czytałam już w kilku miejscach, ale tę stronę traktuję jak wyrocznię ;-) fotelik.info :: Często zadawane pytania

edit: teraz przeczytałam i muszę się przyznać, że źle zapamiętałam wagę :zawstydzona/y: jednak od 13kg dopiero
a ty link bezpośrednio do artykułu: fotelik.info :: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? -

jak do 13 kg to moja jeszcze przez 6,5 kg do tyłu będzie jeździła

Ja na razie ubieram w spodnie ( dzinsy, leginsy), bez rajstop, body na krotki na to bluzka i kurteczka , badz gruba bluza, czapka i wsjo :), wkladam do gondolki przykrywam grubym kocem lub wkladam do spiworka polarowego. Rajstopki zaczne zakladac jka bedzie zimniej i dodatkowy sweterek.

ja w ogole nie sterylizuje, bo karmie uu, a sporadycznie uzywajac butelke po prostu ja polewam wrzatkiem od czasu do czasu :)

ja przelewam wrzątkiem - raz na 2 tyg.
Ale karmię UU więc butelki uzywam raz dziennie a czasem raz w tygodniu.

Aylin mam nissana almere.

mam rozpiskę na seaty - na nissana niestety nie mam.

reklama
Iwon ja nadal podaję wit D, a na badanie u okulisty nie dostaliśmy zalecenia

obrałam i pokroiłam w kostkę 5kg marchewki :rofl2: moje paznokcie tego nie przeżyły :-D

December ja podawałam cebion jak wszyscy w domu chorowaliśmy - profilaktycznie :)
Boro słodziak! :-)

A ja mam do Was pytanie o witaminę D - do 3 m-ca dzieciaczki dostawały wit. D i K, ale w karcie małego ze szpitalu mam zapisane w zaleceniach (co dopiero doczytałam), że do 1 roku należy podawać jeszcze samą D. Dajecie? :confused:

I drugie pytanie - co z badaniem wzroku? Nam lekarze standardowo po porodzie zalecili wizytę kontrolnąu okulisty jak mały skończy 3 m-ce. Jeszcze nie byliśmy :zawstydzona/y:, bo zbyt późno zadzwoniłam i przychodnie mają zapisy dopiero na koniec roku. Jak jest u Was?
my też podajemy wit. D cały czas a nasza pediatra powiedziała że w dzisiejszych czasach to im dłużej tym lepiej, nawet do 18 roku życia :eek:
a co do okulisty to nam nikt nic takiego nie zalecał...:baffled:

Hmmmm... dziwne z tym okulistą, bo jak Kornel był mały, to też obowiązkowo kontrola w 3 m-cu :eek: Może tutaj w Szczecinie taka moda? :unsure:

Kurde, ja nie podawałam teraz witaminy D :sorry: Można ją kupić bez recepty?

December ja podawałam cebion jak wszyscy w domu chorowaliśmy - profilaktycznie :)
Boro słodziak! :-)

A ja mam do Was pytanie o witaminę D - do 3 m-ca dzieciaczki dostawały wit. D i K, ale w karcie małego ze szpitalu mam zapisane w zaleceniach (co dopiero doczytałam), że do 1 roku należy podawać jeszcze samą D. Dajecie? :confused:

I drugie pytanie - co z badaniem wzroku? Nam lekarze standardowo po porodzie zalecili wizytę kontrolnąu okulisty jak mały skończy 3 m-ce. Jeszcze nie byliśmy :zawstydzona/y:, bo zbyt późno zadzwoniłam i przychodnie mają zapisy dopiero na koniec roku. Jak jest u Was?

JA karmię MM więc nie podaję. Jak karmiłam UU to podawałam jak mi się przypomniało :p K też :zawstydzona/y:
chyba można kupić bez recepty tą zwykłą, bo są też krople o większej zawartości wit D i one są na receptę.

Na badania okulistyczne nie idziemy, nie mamy zaleceń...

Iwon ja nadal podaję wit D, a na badanie u okulisty nie dostaliśmy zalecenia

obrałam i pokroiłam w kostkę 5kg marchewki :rofl2: moje paznokcie tego nie przeżyły :-D

5 kg marchewki w kostkę ???????:szok: co robisz???

Kurde, ja nie podawałam teraz witaminy D :sorry: Można ją kupić bez recepty?

Pewnie. Jest w tych kapsułkach twist off.

A my od pół godziny walczymy z Gabi. Ryczy i nie wiadomo o co jej chodzi, bo jak ją mąż nosi na ramieniu to nie płacze a w pozycji leżącej płacze. W ogóle po karmieniu zaczęła pluć i robić bąbelki ze śliny. Bąbelki robiła wcześniej ale nie pluła.. Poza tym dziś na spacerze, jak leżała bez smoczka zaczęła robić dzióbek i jakby ssać swój język. Tak to wyglądało jakby ssała cukierka. Może to być objaw idących zębów??

Ja witaminy d nie podawałam wcześniej bo młody od poczatku na mm jest i takie zalecenie było mojej pediatry. I jeśli dziecko wypija mm przynajmniej 800ml to dostarcza odpowiednią ilość tej witaminy. zresztą wciąż mam w głowie to że nadmiar witaminy d może powodować zbyt szybkie zarośnięcie ciemiączka. Ale też dostałam info od prywatnej pediatry 2 tygodnie temu że ona pomaga na zmiany skórne też i teraz podaję ją co drugi dzien i nie całą fiolkę tylko trochę wyciskam. I o dziwo faktycznie wysypka prawie już zniknęła.

Z tego co wiem można kupić bez recepty, ja tak właśnie zrobiłam bo ta która dostałam w szpitalu przy wypisie dawno straciła ważność.

Na badania okulistyczne nie mamy skierowania.

Ostatnia edycja:
Zaza - widzisz, jakbyś miała thermomixa to byś to w kilkanaście sekund posiekała ;D

A Ja dzisiaj się mocno zdziwiłam... Monika zjadła o 15, pobawiłyśmy się trochę, potem położyłam ją spać, ale się kręciła, kręciła i zasnąć nie mogła, w końcu zasnęła po 17 i spała całe 20 minut! :/ Ale obudziła się w świetnym humorze ale nie chciała jeść... A zwykle o 17 je... Nic nie ruszyła z butli, ale miała super humor aż do samego kąpania, najpierw poleżała na macie na plecach, potem się zaczęła kręcić na boki więc ją na brzuszku położyłam i tak na brzuszku, grzechotkami i innymi zabawkami bawiła się PÓŁ godziny!!! W końcu przyszła pora kąpieli, wykąpałam ją, ubrałam, wysuszyłam głowę i zjadła 180 ml mleczka z kaszką, po czym zdrowo bekła :-D i poszła spać...
Ale dziwne, że od 15 do 19 będąc prawie cały czas aktywną (bo co to jest 20 minut drzemki) nie zgłodniała ??
W ogóle dzisiaj zjadła o 7, potem o (bo spała do 10:40) 11, o 15 (bo spała na dworze) i o 19... tylko 4 razy! hmmmm

reklama

Witamine D daje, a u okulisty nie byliśmy i nie musimy isc.

Mój synuś śpi :) a ja coraz bardziej chora :(

Do góry