reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

1. Mi sie wydaje, ze jak najbardziej rajtki grube spodnie i kurtka, albo rajtki- body i kombinezon.

co do rajstop, to wydaje mi sie, ze zalezy czy dziecko jest jeszcze w gondolce, czy w spacerowce. W gondoli ma cieplo pod grubym kocykiem. ja na razie nie zakladam, bo w co ubiore jak bedzie 0 stopni, albo ponizej?

reklama
Ja na razie ubieram w spodnie ( dzinsy, leginsy), bez rajstop, body na krotki na to bluzka i kurteczka , badz gruba bluza, czapka i wsjo :), wkladam do gondolki przykrywam grubym kocem lub wkladam do spiworka polarowego. Rajstopki zaczne zakladac jka bedzie zimniej i dodatkowy sweterek.

ja w ogole nie sterylizuje, bo karmie uu, a sporadycznie uzywajac butelke po prostu ja polewam wrzatkiem od czasu do czasu :)

no to ja już nie będę odpowiadać, bo ja dokładnie tak, jak Addiena.

Zaza ja podaję ziemniaki,marchewke pietruszkę(albo natkę albo korzeń),koperek,seler,por,kalafior,brokuł,cukinię.Nie wszystko na raz,tylko jakoś tam sobie dobieram.Buraków jeszcze nie dawałam,ale młody dostał trochę polizać barszczu i było git.Wszystkie warzywa kupuję u znajomego na wsi,więc się nie martwię.Co do owoców to nie wiem,ja mam zamrożone maliny i jagody,ale to na trochę później.Teraz wcina jabłko,morele,brzoskwinie,gruszki i banany.
Z mięsa to schabik i cycek kurczakowy-ze sklepu.
Też słyszałam,że rosołek z gołebia bardzo pożywny,ale sama nie jadłam.

Jachu miał kombinezon założony 2 x -jak termometr pokazywał 0.a tak to zakładam bodziaka,na to koszulka bawełniana,grube spodnie,grube skarpetki,buciki,kurtka i czapka.Jeszcze się nie zdażyło,żeby miał zimne rączki albo stópki.

Ostatnia edycja:
krzeselko zakupilismy taki oto krzesełko do karmienia - wygodne!!!! (2684799158) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

noc koszmarna bo mlody zaczal sie krecic o 4 a o 5:30 w koncu dalam mu butle bo na chwile zasypial i sie budzil zasypial i budzil po butli pospal jeszcze potem znowu jeki i go wzielam do siebie o 8 pobudka a mnie tak glowa boli ze chyba bede musiala kolejna dawke prochow wziac ... no ale migreny przy miesiaczce wrocily :| a wlasnie dzisiaj przyszla kolejna

Mlodak w ksiazce serwisowe bedzie opis ktory bezpiecznik tylko czasami one odpowiadaja jeden bezp za rozne elementy wiec trzeba dokladnie sprawdzic, a opcja inna to wypiecie z kostki ale to juz tylko mechanior bo wylaczenie komputerowe nie wchodzi w gre bo zdarzaja sie przypadki ze tak odlaczaja ze i tak poducha wybucha ...

mlodego ubieram teraz w body z krotkim spodenki takie ciensze koszulke lub bluze z dlugim i na to mamy takie misiowe dwa komplety jeden dwuczesciowy z zakrytymi nozkami drugi jednoczesciowy wtedy dodaje jedna jeszcze pare skarpetek no i oczywiscie czapa

ale musze kupic spiworek bo moj nie dzierzy kombinezonow :|

a bym nie mogla wozic na tylnym samego balabym sie

no i przepraszam ze nie wszystkim ale nie nadarzam bo mlody maruda ze szoooooooooooook

Ostatnia edycja:
Czy wasze dzieciaczki miewają czkawki? Moja ostatnio po 4razy dziennie i nie wiem dlaczego.. :sorry:
Tak. Ale co ciekawe Zosia miewa dni na czkawki - jak takowy nadejdzie to włącza jej się kilka razy. A później kilka dni spokoju ;-)

czytałam już w kilku miejscach, ale tę stronę traktuję jak wyrocznię ;-) fotelik.info :: Często zadawane pytania

edit: teraz przeczytałam i muszę się przyznać, że źle zapamiętałam wagę :zawstydzona/y: jednak od 13kg dopiero
a ty link bezpośrednio do artykułu: fotelik.info :: Od kiedy fotelik przodem do kierunku ruchu? -
Aż wstyd się przyznać, ale nie wiedziałam, że dzieciaczka trzeba wozić tyłem do kierunku jazdy :zawstydzona/y: I chyba jeszcze nigdy nie widziałam, aby ktoś tak woził na tylnym siedzeniu...

dziewczyny, które same robiłyście obiadki dla swoich dzieci lub macie zamiar same robić teraz:

*skąd brałyście ziemniaki?
*jakie warzywa, które są możliwe do zdobycia w postaci nienawożonej oprócz marchewki, pietruszki można podawać maluszkom??
*jak zaprawić jabłka w słoiczki? błagam o przepis? a może można je mrozić na surowo?

bo ja własnie jestem w trakcie przygotowania do mrożenia marchewki i pietruszki z natką (najwięcej roboty przy tej natce
baffled5wh.gif
), dostałam od teściowej, mam też od niej z 2 kg jabłek

w ogóle to mam zamiar podawać słoiczki i gotować sama, mam nadzieję, że młody przystanie na taką opcję
od teściowej mam dostać kurkę od czasu do czasu, mam tez namiary na króliki i gołębie (można dawać maluszkowi mięso z gołębia?), mąż ma mi załatwić od kolegi dynie
zastanawiam się czy buraki można podawać? bo cukinię chyba tak skoro można dynię... ?
owoce to raczej ze słoiczka będą, chyba że jagody mozna dawac (mam zapasik z zamrażarce)
mam tez maliny, ale nie wiem czy są pryskane :/
Ja tez zamierzam sama gotować :tak:
Ziemniaki kupujemy na targu i mam nadzieję, że są w miarę czyste chemicznie. Ale tak sobie teraz myśle, że może popytam wśród znajomych, może ktoś ma dojście do takich bardziej swojskich...

Warzywka, czyli marchew, pietruszka, dynia (niestety w tym roku tylko makaronowa), buraczki, cukinie, może nawet jakiś brokuł się znajdzie (jak nie zakwitły ;-)) i owoce (jabłka, gruszki, porzeczki, maliny) mam swoje z "upray ekologicznej" ;-)

Mus jabłkowy do słoików zrobiłam tak: jabłka umyć, wykroić gniazda nasienne, wrzucić do garnka z wodą i rozgotować. Jak są juz mieciutkie to przecieram je przez zwykły durszlak do makaronu. Ja (a moja mama to już w ogóle :confused2:) dodałam cukier - do smaku no i dłużej postoi taki mus po otwarciu. Jeśli jest za rzadki to można go jeszcze pogotować, żeby woda odparowała. Wlać do słoiczków, zakręcić i słoiki pogotować (tylko muszę mamy zapytać jak długo).

Buraczki też można dawać, ale później (nie pamiętam dokładnie od kiedy).

I nie wiem jak to będzie z tymi mrożonymi marchewkami i pietruchą. My mrozimy takie paczuki do rosołu i te warzywka nie są później za smaczne niestety...

co do rajstop, to wydaje mi sie, ze zalezy czy dziecko jest jeszcze w gondolce, czy w spacerowce. W gondoli ma cieplo pod grubym kocykiem. ja na razie nie zakladam, bo w co ubiore jak bedzie 0 stopni, albo ponizej?
Ja już teraz zakładam i nie wydaje mi się, że mała się przegrzewa... A na później kupiłam właśnie śpiworek ;-)
Maćku znam już datę - 7 listopada :blink:
Dzięki! To trzeba się pwooli wybrać w tej sprawie...

reklama
Dzień Dobry!
Mam pytania 2:
1. Jak ubierać 6 mies. dziecko przy temp. np 8'C? W kombinezon? Nie wystarczą rajtki, grube spodnie i kurtka?
2. Kiedy przestać sterylizować wszystkie naczynia Julka? Mam co prawda całe 3 butelki ale oprócz nich wiecznie muszę sterylizować laktator a nienawidzę tego bardzo- kupiłam płyn hypoalergiczny do naczyń Biały Jeleń- nie wystarczy jak tym umyję??

1.
Ja miałam taką metodę i teraz też tak mam:
15-20 stopni - spodenki, body+bluza i cienki kocyk
10-15 stopni - spodenki, body+sweterek+bluza i gruby kocyk (+ osłonka jak wiało)
5-10 stopni - rajtki+spodenki, body i kurtka na polarze i gruby kocyk
LUB rajtki, body+bluza i kombinezon cienki,jesienny i gruby kocyk
0-5 stopni - rajtki+spodenki, body+bluza+kurtka ciepła i gruby kocyk + osłonka obowiązkowo LUB rajtki, body i kombinezon zimowy i cienki kocyk
poniżej 0 stopni - kombinezon zimowy i gruby kocyk
jak było mniej niż 17 stopni - czapa lekka
jak było mniej niż 10 stopni - cieplejsza czapa (średnia)
jak mniej niż 7 stopni - rękawiczki (7 stopni - temperatura w której zaczyna widać nasz oddech)
jak poniżej 0 stopni - gruba czapa na futerku...

2.
Ja już butelek nie sterylizuję, nie parzę, mąż to robi jak jest w domu (raz na kilka dni). Laktator moim zdaniem starczy wyparzyć raz na dwa dni.
Myję zwykłym płynem, tylko dokładnie płuczę.

Do góry