reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

mlodak ty nie strasz biednego lekarza ;-) ale na tym pogotowiu to jakaś znieczulica:wściekła/y:

Hej! Jestem tu nowa :-)i kurcze żałuje że wcześniej tu nie zajrzałam. To moja pierwsza ciąża, termin mam na 4 czerwca. Widzę że jest dość sporo czerwcowych mam;-) Co niektóre nawet z moich stron- pozdrawiam snoopy12:-)

witaj!!!

reklama
Odnośnie tych dużych dzieci to gdzieś czytałam że duży wpływ na wagę dziecka mają witaminy które mamy biorą w okresie ciąży ale ile w tym prawdy to nie wiem. A jeśli chodzi o czop to też gdzieś wyczytałam że zabarwienie ma taki brunatny kolor tak jak pod koniec okresu.

zaza gratki!
młodak jak to odmówili???????!!!!!!!!!!!!!!!z tego co mi mówił mój kumpel- sanitariusz pracujący w pogotowiu to do ciężarnej muszą jechać zawsze!chyba,że coś się zmieniło.

buziaczku ja też miałam nadzieję,że Ty coś wiesz.A jak się czujesz?

malinka witaj!

a ja sobie dzis poszłam z buta na ten podgląd,bo to 10 min spacerkiem,a całe popołudnie myślałam,że mi brzuchol odpadnie-twardy jak kamień i co chwila skurcz:-(ale teraz już ok.
mój Jaś jest ułożony główką do góry,buźką do mojego brzuszka,z prawej strony.Mi gin powiedział,że teoretycznie dziecko może się odwrócić do ostatniej chwili-dlatego m.in.robi się usg przy przyjęciu na porodówkę,ale ja mam nadzieję,że jednak mój synek się nie odwróci:-)

to odnosnie macierzynskiego tez mam pytanie... do wyplaty macierzynskiego jest brana tez srednia z osatnich 12 msc czyli od czzerwca do czerwca?? bo umowe o prace mam dopiero od konca listopada;/// i cos czuje ze wtedy grosze beda bo praktycznie tylko polowa.....

Witaj. Do twojego macierzynskiego bedzie brana pod uwagę średnia od grudnia. Sume dochodów ze wszystkich przepracowanych przez ciebie miesięcy dzieli sie na liczbe tych miesiecy (tak mniej wiecej w skrócie) to bedzie podstawa twojego macierzynskiego.

Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

Ostatnia edycja:
jejuuu jak dobrze,że ja się nie muszę zastanawiać nad ZUS-em!!!!ja dostaję kasę od 1 do ostatniego dnia miesiąca,tzn.teraz dostałam za luty,ale pieniądze są na koncie do 7 dni.

dziewczyny jak już przy zusie jesteście to jak się załatwia zasiłek macierzyński i w jakim czasie trzeba go załatwić bo ja mam umowe tylko do porodu i ile tego zasiłku jest 20tyg czy też dodaje się 4 tyg jak przy urlopie macierzyńskim

Te 4 tygodnie też tobie sie należą, ale z tego z wiem to trzeba o nie składac dodatkowe podanie, że sie chce z niego korzystać.

młodak jak to odmówili???????!!!!!!!!!!!!!!!z tego co mi mówił mój kumpel- sanitariusz pracujący w pogotowiu to do ciężarnej muszą jechać zawsze!chyba,że coś się zmieniło......

a ja sobie dzis poszłam z buta na ten podgląd,bo to 10 min spacerkiem,a całe popołudnie myślałam,że mi brzuchol odpadnie-twardy jak kamień i co chwila skurcz:-(ale teraz już ok.
mój Jaś jest ułożony główką do góry,buźką do mojego brzuszka,z prawej strony.Mi gin powiedział,że teoretycznie dziecko może się odwrócić do ostatniej chwili-dlatego m.in.robi się usg przy przyjęciu na porodówkę,ale ja mam nadzieję,że jednak mój synek się nie odwróci:-)

Ano jak widzisz mi odmówili dwa razy. Potem koleżanka powiedziała, że żałuje iż nie powiedziała że zemdlałam to wtedy chyba by przyjechali no bo wtedy to ja na pewno nie miałabym mozliwości ruchu :-)
W naszej służbie zdrowia zmienia się coś co chwila jak widać. W karetkach nie jeżdżą już lekarze, a tylko ratownicy medyczni. Dla mnie to jest chore, ale cóż.

Mój synuś odwrócony główką w dół co zresztą odczuwam na żołądku bo ciągle w niego dostaję i niedobrze mi całe dnie przez to.

Od wizyty też coś mi brzuch twardnieje, a już było tak dobrze kilka dni, maksymalnie 3-4 razy w ciągu dnia.

Dziewczyny zdradźcie mi jak wkleić te suwaczki plisss;-)

Jak już masz kod suwaczka to go skopiuj, następnie wchodzisz w ustawienia, potem edytuj sygnaturę i tam wklejasz.

Ostatnia edycja:
reklama
My już po wizycie

Maluszek ma 30cm i waży ok. 1500g, ułożony jest główką w dół, pomiary brzuszka i główki wyszły w porządku, wg USG
poza tym wsio OK :)

pamiętam jak szkoliłam dziewczynę na swoje zastępstwo, to miałam straszliwie suche gardło od tego nadawania

polaa niezły sen:-D

miki gratuluję udanej wizyty

carla mój m dostawał na 2 a czasami nawet 3 raty wypłaty z ZUS, jak zwolnienie było od 1 do 21, to najpierw za ten okres, a potem do konca miesiąca

Ja też po wizycie, wszystko gra, mały waży 1780g. Ja przytyłam (wreszcie) 1kg w ciągu ostatniego miesiąca, ale faktycznie na więcej rzeczy sobie pozwalałam bo cukier w normie.
Badania też oceniła jako dobre, zachwycona była wręcz hemoglobiną, a moczem nie kazała się przejmować bo nie ma cukru, a ciała ketonowe w śladowych ilościach podobno mogą się pojawić na czczo, a w ciąży tym bardziej.

Niestety tuż przed wizytą bo o 14 znów miałam atak bólu pleców. Była u mnie koleżanka, a ja mało co nie zemdlałam. Pogotowie odmówiło przyjazdu i skierowało mnie do przychodni rejonowej. Na szczęście tam lekarz okazał się być bardzo w porządku i przyjechał po 10 minutach. Kazał wziąć no-spę, paracetamol i zmierzył ciśnienie - 80/60.
Więc w związku z tym musiałam zaliczyć też dzisiaj masażystę i ponownie byłam nastawiana. Oj tym razem to już miłe nie było. Powiedział, że tym razem objęło trochę większy obszar i dlatego tak długo mnie trzymało, bo prawie godzinę. Huk był przy nastawianiu jak ta lala. Wystraszyłam się porządnie. Ale teraz czuję się jak nowonarodzona, no tylko nadal ciśnienie niskie.
Jutro idę się umawiać na stałe masaże do końca ciąży.

Gratuluje udanych wizyt :happy2:
Hej! Jestem tu nowa :-)i kurcze żałuje że wcześniej tu nie zajrzałam. To moja pierwsza ciąża, termin mam na 4 czerwca. Widzę że jest dość sporo czerwcowych mam;-) Co niektóre nawet z moich stron- pozdrawiam snoopy12:-)
Witam nową mamusie i zaglądaj częściej ;-)

Do góry