Delwer- moj sposob na warzywka zapiekane, tak moze nie do konca light, ale zdecydowanie wchodzi kazde warzywko lepiej
Kroje wszystkie warzywa jakie mam (ziemniaki, cebulka, pomidor, cukinia, dynia, pieczarki, marchewka, brukselka, brokul, cykoria, fasolka, oberzyna, papryka, por- cokolwiek)
Osobne robie cos takiego: tarta bulka zmieszana z odrobina czosnku startego, plus pietruszka- do tego dodaje troszke oliwy, by nie bylo troche suche, ale nadal sypkie- plus sol i pieprz (opcjonalnie plus parmezan, ale niekoniecznie)
Ta mikstura posypuje warzywka- taka nie za duza warstwe- tak jak sie normalnie posypuje warzywka bulka.
To wrzucam do piekarnika i czekam az sie ladnie wszystko spiecze.
Takie warzywka nawet moj od czasu do czasu wcina
Aaa i tak mieszanka jest tez super farszem do kazdego warzywka- tylko trzeba wtedy dodac wiecej oliwy, by sie ladniej formowalo zamiast sypac
Ja sobie tej sypkiej wersji zawsze robie wiecej, wrzucam do woreczka i mroze- by potem za kazdym razem sie nie bawic w krojenie
Ja uwielbiam kuchcic