reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2012

Troszkę spóźniona, ale witam wszystkie nowe tu mamusie czerwcowe.

Gratuluję udanych wizyt!

No, może za wyjątkiem tego, że odebralam wczoraj również wyniki mojego testu na glukoze i po godzinie mialam 7,89 i z tego co wyczytalam z netu, to jest to za duzo. Dlatego dziewczyny diabetyczki, proszę o pomoc. Ile Wy miałyscie po tescie 50% i co teraz musicie robic. Jakie sa tego konsekwencje dla maluszka. Wizytę u mojego ginekologa mam dopiero we wtorek, mąż juz mi wczoraj zastrzegł, że nie chce mnie widzieć z niczym slodkim... Ale czy to wystarczy?

Z tego co wyczytałam to Twój wynik to w przeliczeniu na mg/dl to ok 142 wychodzi, więc masz niewiele więcej ponad normę, podobie jak miałam ja (149) i jest to nazywane nietolerancją glukozy. Ja od razu zadzwoniłam do ginki z zapytaniem czy mam robić test diagnostyczny z 75g glukozy. Nie pozwoliła od razu bo podobno powinno minąć od ostatniego testu ok. 4 tygodni co by za bardzo nie obciążać trzustki. Kazała po prostu ograniczyć słodycze na czas do kolejnej wizyty. Ja zupełnie odstawiłam słodycze, przestałam jeść cokolwiek smażonego, starałam się trzymać produktów dozwolonych dla cukrzyków, kupowałam chleb dla diabetyków, wcinałam dużo otrębów i wszystkiego co zawiera sporo błonnika. No i kontrolowałam poziom cukru glukometrem żeby nauczyć się co możesz jeść a czego nie.
Na kolejnej wizycie dostałam zlecienie zrobienia glukozy z 75g. I wynik przeszedł moje oczekiwania. Denerwowałam się jak głupia, a wyniki okazały się piękne po prostu, więc moim zdaniem dieta przyniosła efekt i zamierzam ją utrzymać. Tym bardziej, że ma bardzo miły efekt uboczny - nie tyję tylko rośnie mi brzuch .:-)

Także spokojnie i bez paniki. W wątek, o curzycy,który założyła sicilpol wkleję linki do stron z info o diecie cukrzycowej. Kilka stron też poleciła alijenka, więc pewnie też je wkleję bo je sobie zapisywałam.

Co do wizyt u gina - zawsze mam na sobie skarpetki, też jakoś czuję się nieswojo bez nich, nie tylko w gabinecie ginekologicznym. I nie zwracam szczególnej uwagi na jakieś długie bluzki. Jestem dość niska i raczej takowych nie posiadam, a zresztą ja z fotela do krzesła z ubrniami to mam jeden krok, więc nie paraduję z gołym tyłkiem :-D

Już kiedyś pisałam, że piersi mi zbadała na samym początku ciąży (6 tydzień) bo od razu zapisała mi luteinę, a on zwiększa ryzyko powstania guzków i to dlatego. Luteiny już nie biorę od 3 tygodni i nie zauważyłam żadnych zmian.

Cytologię miałam rozbioną przed ciążą i ginka nie widzi potrzeby teraz robienia tego ponownie. Powiedziała, że dopiero pod koniec ciąży.

Niestety do jakiś 3-4 dni obserwujęu siebie nieładny kolor śluzu. Nie są to upławy bo to naprawdę mała ilość, ale koloru żółtego. Czasami takie miewałam przed ciążą i samo przechodziło, ale teraz we wtroek na wizycie zamierzam się tym zająć bo lepiej dmuchać na zimne.

Na obidek dzisiaj zaserwowałam zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i mięskiem mielonym. No pycha po prostu. Oczywiście do tego lekki sosik czosnkowy na jogucie. Wali teraz ode mnie na kilometr :-D:-D:-D

asiia - przyłączam się do dziewczyn. Ty masz leżeć i wypoczywać, a nie sprzątać. W końcu najwazniejsze by maluszki jak najdłużej pobyły u Ciebie pod serduszkiem, więc się szanuj. A praca nie zając, nie ucieknie!!!!

reklama
ja tez wróciłam:cool2::cool2: :-D

ruda kurcze to strasznie mało czasu Wam dał:szok: nie mieliscie jakiegos dłuzszego czasu wypowiedzenia umowy???
A co do krwi to w nocy potrafiłam poczuc przez sen, podniosłam głowe i jazda:szok: a jak nie to chociaz smarkanie krwia:baffled:

blond - witaj! moj B tez miał puzzle w chudej, ale dorósł do tego jak mu sie jedne spodobały:tak: zadne lego, klocki - tego moze nie byc. Zreszta takie smieszne sa te moje chłopaki wiecie? miskowe strasznie, maja swooje ukochane pluszaki, ktore wszedzie z nami jezdza, wszeeeeeeeedzie;-)kazdy pełni swoja funkcje, jeden jest mamą drugi tatą, mama oczywiscie wieksza od taty (ma sie autorytecik co?;-))
I tak kiedys zajechalismy do Witka meble poogladac, ekipa z nami. Wracajac sprawdziłąm liste obecnosci i okazało sie ze Bartek zgubił kota tatę:szok: Spowrotem do Witka i jazda z szukaniem małego misia kotka
:cool2: Wracajac ze szpitala w nocy jeszcze musielismy prac pluszaki;-):tak:

na umowie mamy miesiąc ale on je potrzebuje już,natychmiast ,na wczoraj:wściekła/y:a ja mam go już serdecznie dość,bo strasznie debilny jest.Powiedział,że jak bardzo chcemy to on się zastanowi jeszcze,ale to się wiąże z podwyżką najemnego na jakieś 12 tyś a na to to nas raczej nie stać:wściekła/y::wściekła/y:

to ja,ale wiesz co zapraszam - narobilam sie jak glupia i pelno ich wyszlo,a nikto oprocz mnie nie chce ich jesc :-(

ja bardzo chętnie:-D

ja moge pomoc w tym tluczeniu, mam nawet walek drewniany ponoc dobry

z tego co wiem minimum okres wypowiedzenia to miesiac, jesli mocno cie wkurzy to wiedz ze sila nie moze cie wyrzucic z mieszkania nie w okresie zimy, na dobra sprawe wogole nie moze cie wyrzucic w okresie zimy a jeszcze do tego w ciazy. nawet jesli nie placicsz za rachunki i wynajem. tAKIE wspaniale jest prawo polskie. Moze jedynie podac sprawe do sadu o zasiedzenie, to jednak trwa dosc dlujgo zanim sprawa dobiegnie konca

napewno znajdziecie fajniejsze mieszkanko i z lepszym wlascicielem, trzymam kciuki
no właśnie to co idziemy jutro obejrzeć to jest metrażowo takie samo,a wydaje się lepiej ustawne,blisko centrum,a jednak wokoło dużo zieleni,no i tańsze o jakieś 3 tysiące.Ja mu płacę czynsz zawsze wcześniej i rachunki też,a jak chcieliśmy pomalować ściany to powiedział,że nie bo ty było malowane...2 lata temu:szok::szok::szok:

Witam,

buziak ja do swojej poloznej mam zaufanie zapewne tak jak Ty do swojego lekarza:tak: One tu prowadza ciaze i muszą sie na tym znać ale normalne, ze kogos to dziwi;)
Ja wcale nie bronie kraju, w ktorym obecnie mieszkam, bo wszedzie sa plusy i minusy ale dla nich normalne takie prowadzenie ciazy :tak:
I mi to pasuje:-)

macku ja (szczerze) chcac, zebym byla zbadana sciemnialam po prostu, ze mam jakies obawy itp i od razu mnie zbadali:tak: Maja inne podejście do tego wszystkiego:tak: Ale jak jechalam do szpitala kilka razy w tyg nawet:zawstydzona/y: to dobrze mnie traktowali, nie moglam narzekać:-)
Raz to ja sie nie zgodzilam na badanie bo przyszedl dziwny Hindus:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
i czekala 2 godz na kobietę, glupie co nie?:zawstydzona/y:

Wiadomo, ze tej szyjki sie nie wyczuje ale widocznie wedlug nich nie ma takiej potrzeby, zeby to sprawdzac. Co kraj to obyczaj jak wspomnialam:tak: a jak chce sie miec zbadana jedzie sie do szpitala, ze niby cos dolega:-D Polozna bada przez brzuszek, niekiedy to niezle boli:-(

sicilpol ja nie mialam badanych piersi

blond witaj z powrotem

Wlasnie czekamy az synek sie obudzi i jedziemy na zakupy:tak:
Muszę się wyrwać z domku:-D

Wlasnie wyciagnelam koszule, ktorą sobie kupila 2 miesiace temu i myslalam, ze uzyje ją pod koniec ciazy bo duzo miejsca na brzuszek ale...ubralam i dobra:zawstydzona/y:

Ostatnia edycja:
macku ja (szczerze) chcac, zebym byla zbadana sciemnialam po prostu, ze mam jakies obawy itp i od razu mnie zbadali:tak: Maja inne podejście do tego wszystkiego:tak: Ale jak jechalam do szpitala kilka razy w tyg nawet:zawstydzona/y: to dobrze mnie traktowali, nie moglam narzekać:-)

Kraj jak kraj. Nawet w Polsce co lekarz to inna praktyka ;-)Tylko ciekawe, że u nas od któregoś tam tc sprawdzają szyjkę co wizytę, a u Was wcale...

No Buziak rzeczywiscie nie bylo Cie kuuupe czasu:D

Ruda 12 tys za wynajem???jak dla mnie to inny swiat chyba. ale przy takim wynajmie to naprawde wolalabym kupic swoje i splacac a nie placic obcym ludziom i w dodatku ludziom ktorzy sa nie w porzadku...

a ja sie najadlam i teraz spac mi sie chce. jeszcze chalka na mnie czeka i sie patrzy. pierwszy ra w zyciu pieklam i wyszla tyszna tyle ze sie troche rozjechala na boki za bardzo w trakciepieczenia bo za luzno ja "zwiazalam" ale pierwsze koty za ploty:)

Kraj jak kraj. Nawet w Polsce co lekarz to inna praktyka ;-)Tylko ciekawe, że u nas od któregoś tam tc sprawdzają szyjkę co wizytę, a u Was wcale...

Mi tam sprawdzą:-D

No wlasnie nawet w Polsce jeden jest za tym, zeby usg robic co wizytę a drugi, ze absolutnie nie;-)

dobra lece (wpadne wieczorem, nie idźcie szybko spać:-)) bo Mlody sie obudził

To faktycznie - dobrze, że już jesteś :-D

ciesze sie ze tęskniłyscie;-):tak::cool2:

polaa- masz racje, czesto jest tak ze ciezko sie przestawic na cos innego, odmiennego niz do tej pory;-) Dla nas jest to poprostu niespotykane i stad dziw;-)

Apropos przypomniała mi sie ta artycha co sobie "grzebała" i zaczeła plamic, ciekawe co u niej???:sorry2:

na umowie mamy miesiąc ale on je potrzebuje już,natychmiast ,na wczoraj:wściekła/y:a ja mam go już serdecznie dość,bo strasznie debilny jest.Powiedział,że jak bardzo chcemy to on się zastanowi jeszcze,ale to się wiąże z podwyżką najemnego na jakieś 12 tyś a na to to nas raczej nie stać:wściekła/y::wściekła/y:

Rozumiem, ze zmiana jest wskazana, chcociazby ze wzgledu na własciciela:tak:;-) Ale te 12tys to moze sobie wiesz ... ładnie napisac czy brzydko?;-) Poki macie umowe w rece to macie 1miesiac w starej cenie i jakbyscie sie mocno uparli to do 11marca mozecie siedziec;-)

a ja sobie poszłam na spacerek do sklepu bo co tam mam kupić tylko kurczaka na rosół i warzywa niooo i musiałam dzwonić po mojego wujka co by mnie odebrał bo nagle taki miałam tobół z zakupami że dałam radę go unieść tylko 200 m :-D, wysłać babę na zakupy !!!!!!!

a tu jak zwykle o takim pysznym jedzonku Wy mnie normalnie zamęczycie tymi smakołykami :szok: :-(

dziewczyny a słyszałyście o czymś takim ???
Dianatal żel położniczy - zestaw 56368 Apteka internetowa - Allecco.pl - E-apteka

reklama
ooooo a ja miałam zapytac te co miały juz cc czy polecił/przepisał Wam ktos contractubex?????

a o ten żel to chyba trzeba by zapytac swojego gina czy w ogóle w szpitalu gdzie ma sie zamiar rodzic zastosuja to, bo jak nie to po co.. ciekawe czy to cos daje;-)

Do góry