reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

Iza nasze córki chyba się zmówiły w tą nockę...
marta powiem Ci, że dzisiejsza i poprzednia nocka tak mi dała w kość, że miałam ochotę wyć wniebogłosy. Teraz mi trochę minęło, ale mam dołek psychiczny przez to spanie Mai, problemu kupkowe i wagowe. Łączę się w bólu:*

reklama
Dzień dobry:tak:
Madzioolka zdrowia dla Was
Stopa najlepszego na 8 miesięcy
Adnariel Asia o 20 zjada mm a ok 23/24 mm z dodatkiem kaszy i czasami śpi do 7 a czasami jeszcze 3/4 się budzi więc chyba potrzeba cierpliwości i Leo w końcu prześpi całą noc
mrsmoon kciuki za walkę z łóżkiem i dużo cierpliwości:tak:
marta doskonale Cię rozumiem, ja też robię się bardzo nerwowa jak jestem uziemiona w domu i dzieciaki dadzą popalić i krzyczę i czepiam się wszystkiego a później mam wyrzuty, ale jak pójdziesz do pracy to odpoczniesz trochę psychicznie...

Dziecięce teksty są rozbrajające... Ja jak jestem zmeczona i już mówię, że nie mam siły to Emilka przychodzi do mnie i mówi "No mama, nie ma letko":-)

Spałam jak dziecko, nawet nie słyszałam jak Asia się obudziła na karmienie, ta nocka dała mi dużo energii. Emilka chyba podłapała choróbsko od Joasi bo kaszel ma taki duszący, a mała dalej zasmarkana:no:
Wczoraj mnie coś tknęło i rozmawiałam z właścicielem mieszkania o odnowieniu ścian(tak mnie wątek pokoików dziecięcych natchnął) i mamy wolną rękę a jak pomalujemy to miesiąc mieszkamy za daarmo:-DZMykam na odpowiedni wątek bo mi pomysłów brak na kolory ścian:-)

marta - jak ja Cię rozumiem... tez przerabiałam takie "fajniutkie" dni... pocieszenie - w końcu kiedyś sie człek podnosi i stwierdza, że mu w sumie całkiem fajnie jest:tak: czego i Tobie życzę!
Iza ja nawet nie zaglądam do tego linka...

a ja mam taki plan chytry... Leo kończy jutro 10 m-cy, ma odpowiednią wagę, więc nie musi już jeść w nocy; chciałabym spróbować go przestawić go na taki plan dnia - co Wy na to?

rano (nie wiem - 6? bo wcześniej to jeszcze noc, prawda?) - cycek
9 - kaszka (i tu mieszanki typu: moja owsianka z dodatkiem sinlacu, sinlac z kleikiem na wodzie - moze do tego dosypywać trochę mm?) w ilości powiedzmy 150-200
12 - obiad - zupa (150)
15-16 - druga zupa (150)

18-19 deserek jakiś (robiony) z kleikiem czy kaszką manną - 150-200

20 - kaszka ta sama co na śniadanie (opcjonalnie z domieszką mm) - 150

i potem na sen mm (ok. 200?), a jak się obudzi przed północą to cycek - ?

+ w nocy jak sie obudzi - woda czy herbatka do picia, już żaden cycek...

za dnia do popicia trochę herbaty (ja robię zwykłą "dorosłą" z herbapolu, ziołową - rumianek z brzoskwinią)

nie za mało mm i mleka mojego????

co myślicie????? pomóżcie, bo ja z mm nie mam żadnego doświadczenia, a córcie karmiłam inaczej z uwagi na atopię! i ona ok. 10 m-ca mocno przystopowała z przybieraniem, nie chciala mi jeść za bardzo (to jeszcze bylo przed gotowaniem wg 5p) i nawet lekarka kazała jeszcze w nocy karmić, mimo iz jest tego przeciwniekiem;

zołza a Twój Ediś od samego początku tak ładnie przesypia noce czy jak go przestałaś karmić cyckiem?

dubeltówka - ekstra tekst Emilki:-D

Ostatnia edycja:
No chyba wszystko przeczytałam, ale mój mózg nie pracuje na pełnych obrotach i myśli zebrać nie mogę.

Mrsmoon - mam nadzieję, że szybko Maja się przekona do swojego łóżeczka. Oglądałam laty temu fajny program amerykański. Samotna mama miała problem ze swoim kilku letnim synem - spali razem. Tzn ona chyba nie uważała tego za problem. Delikatnie jej wytłumaczono, że to jej syn a nie jej facet i nie powinni razem spać. Co wieczór synek przychodził tulić się do mamy, co wieczór mama w ciszy miała odprowadzać synka do jego pokoju, kłaść do łóżka, nakrywać kołderką i w milczeniu wychodzić. O ile pamiętam cały proces trwał 4-5 dni aż w końcu synek przestał przychodzić do mamy :) Powodzenia zatem. Na pewno w końcu wygracie :tak:

Martuś - już pisałam, ja przechodzę podobny kryzys. Czasami mam ochotę wyjść i wrócić... może za tydzień. Wiem, że nie wytrzymałabym tygodnia bez dzieci ale czuję się przemęczona, głównie psychicznie. Miałam spotkać się z koleżanką w tym tygodniu ale się nie zdzwoniłyśmy... w przyszłym tygodniu zaczyna się rehabilitacja kręgosłupa, więc zacznę wychodzić z domu. Musimy to przetrwać, damy radę. Nasze małe potworki w końcu wyrosną z takiego stanu "dokuczania rodzicom" i będzie dobrze. Igor np bombarduje mnie non stop pytaniami " a dlaczego???" Czasami jest to tak irytujące, że w końcu siadam i pytam go, "a nie możesz pomyśleć zanim nie zapytasz???" Tak więc i ja łączę się z Tobą w tym trudnym okresie wierząc, że damy radę i z takim dołem :***

Andariel - chyba Ci nie pomogę, bo mimo iż mam starsze dziecko, to już nie pamiętam ile i czego jadł kiedy był mały :) Ale chcesz dawać dwa razy obiadek?
Link w skrócie - rodzice nie leczyli u swojej córeczki ospy, chociaż wiedzieli na co choruje.
Tak sobie myślałam, że Leoś zaraz roczek będzie miał :-) Jak ten czas szybko leci. Niedawno to my podczytywałyśmy forum mamuś czerwiec 2010 :-)
Dubeltówka - pochwal się jak wybierzesz kolory :) Nas czeka malowanie na wakacje. Chcemy dzieciom pokoje wtedy zrobić - Igor przejdzie do naszej obecnej sypialni, Maja dostanie pokój Igora a my do pokoju dziennego. Już dzisiaj zastanawiam się jak urządzić pokój Mai (z Igorem prosta sprawa bo już dla niego meble wybrane, tylko się kupi w odpowiednim czasie). Póki co Maja ma do swojego pokoju zakupioną ramkę, lampkę i zegar z kubusiem puchatkiem :)
Doris - jak po basenie? My odkąd wróciliśmy z Juraty siedzimy w domu [tzn na basenie nie byliśmy]. Koleżanki córka chodziła na basen i leczy drogi rodne :( Lekarz powiedział jej, że przy takim mrozie dzieci nie powinny chodzić na basen, więc czekamy aż będzie cieplej.

A muszę się Wam pochwalić - Maja ćwiczy podnoszenie pupy do góry i całkiem dobrze jej to idzie :) Wczoraj wcisnęła się w róg łóżeczka, podniosła pupę do góry i tak się kołysała przód-tył :-) Komicznie to wyglądało :-p

Andariel, Ediś bardzo szybko zaczął ładnie spać, budził się najpierw 2 razy, potem raz w nocy. Ale zaczęłam mu dawać mm wieczorem - i chyba wtedy zaczął przesypiać nocki całkowicie. Szczerze, to już nie pamiętam dokładnie, jak to się działo :-p

Iza na pewno pokaże jak juz pomalujemy, tylko że nie mam pomysłu na kolory:confused:
Do dziewczyn które chcą zrzucić kg....nigdy nie patrzcie na wagę bo tkanka mieśniowa jest cięższa niż tłuszczowa i może Wam się wydawać, że nic nie chudłyście. Najlepiej jest sprawdzać spadek wagi na przykład na spodniach. Mieć jedne które są bardzo obcisłe lub za małe i co jakiś czas sprawdzać:tak:
Andariel tyle to moja Joasia je w dwa dni:-) Nie wiem czy Leoś taki głodomorek czy taki schemat wypracowałaś, ale ja bym wywaliła jeden obiadek i zamieniłabym wieczorną kaszkę na mm a mm przed snem właśnie na kaszkę:tak: Ale to tylko moja opinia;-)

Zolza ja Cię chyba przestanę lubić - za lekko masz z Edisiem:wściekła/y:
Iza to co piszesz jest optymistyczne, w książce "Uśnij wreszcie" też jest napisane, że max tydzień wystarcza, tylko trzeba konsekwencji i pewności siebie przede wszystkim. Ale musimy coś zrobić, bo jak zombie chodzimy oboje
andariel na mm jest napisane 3x210 ml, więc odejmij od tego cycka i resztę podaj w postaci mm
dubeltówka fajnie masz z tym malowaniem, mi strasznie szybko nudzi się wystrój mieszkania i już bym coś zmieniała...ale jak wybierzesz takie wesołe soczyste kolory, to nawet i betonowe niebo nie będzie Ci straszne:tak:
stopa ucałuj 8-miesięczną Ninkę!!!

Wracam na poprzednią stronę nadrobić

a! chwalę się siostrą;-)

http://radom.gazeta.pl/radom/56,35219,11115167,_,,2.html

reklama
Andariel, ja też podałam wczoraj na wieczór mm i podziałało :) Dałam najpierw cycka, a potem 180ml wody + 6 miarek mleka + 2 miarki kleiku kukurydzianego. Zjadł wszystko prawie i obudził się o 4!!! (tak, tak jedni się taką pory martwią a inni cieszą :)) Zjadł cycka, potem pospał jeszcze do 8 i...odmówił cycka... zjadł na śniadanko kaszkę jaglaną z jabłkiem i bananem i dopiero koło 10 (tuż przed spaniem) cycka..
Dla Ninki buziaki na 2,5 roczku :)

Madzioolka, zdrówka dla Was!

Stopa, gartki dla Ninki :)

Misia, no u mnie też komp to podstawa, teraz też piszę z Wiki...

Marta, przytulam...

Iza, Mrsmoon, współczuję nocki...

Do góry