reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

Hej :)

Andariel, masz za szczelne okna, musisz częściej otwierać, czy choćby rozszczelniać... Wtedy nie będą pojawiały się takie plamki...

Trasiu, kciuki trzymam, żeby wszystkie Twoje zawodowe plany się powiodły!

Aestima, współczuję przejść i bólu, mam nadzieję, że jest lepiej!

Co do spacerów przy takiej temeperaturze, to niestety nie jest to dobre ani dla płucek, ani dla skóry, ale u nas snu w domu w ciągu dnia nie ma, więc ubieram Bartka w kombinezon, wkładam do wózka i śpi w pokoju przy otwarym oknie. Temp mniej więcej -8...

Powodzenia z nianią!

Mamusiu, gratki dla siostry!

Ironia, zdrówka!

Misia, ten krem to mediderm, zamówiłam go na doz.pl i odebrałam w miejscowej aptece. Ja większość leków i kosmetyków tak kupuję, bo ceny są dużo niższe niż gdybym chciała kupić normalnie... a paczuszka zazwyczaj na nastepny dzień jest :)

Mrsmoon, tylko się za bardzo nie przyzwyczaj, ze Cię tutaj nie ma :p

Zołza, sto lat dla męża!

Ja też właśnie biszkopt upiekłam - robię ciacho kokosowe na zamówienie...

Marta, no to Ci się Norbert pospieszył z tym chodzeniem szok! No i gratulacje!

Trasiu, o matko! Przeczytałamo Twojej przygodzie, ja to bym pewnie się poryczała ze złości...

Pisałyście o spaniu w śpiworkach.. Córka mojej kuzynki - aktualnie 1,5 roczku - śpi w śpiworku, mało tego ona w nim wyłazi z łóżeczka i biega po całym mieszkaniu, jak mała Japoneczka :)

Dzisiaj mieliśmy jechać z Bartkiem na kontrolę, ale jest -24, więc wysłałam Olafa, żeby pogadał z lekarką. B nic juz nie jest, wolałabym go nie ciągnąć...
Już wrócił, lekarka mówi, ze jeśli ustąpiły wszystkie objawy, to żeby małego nie wyciągać z domu...

Olaf był wczoraj na szkoleniu z pierwszej pomocy. Cieszę się, bo wypytał o wszystko odnośnie reanimacji dzieci i niemowląt i wreszcie się nauczył co i jak :)

reklama
dziewczynki kochane, jesteście cudne z tym wymyślaniem nazwy! Co ja bym bez was zrobiła:zawstydzona/y: Dziękuję każdej za pomysły, mam ich teraz wiele i jest w czym wybierać:) Buziak dla każdej!
Trochę jestem zła, że akuat teraz nam wypadła ta wizyta u dermatologa, bo Marysia jest obecnie w swoim najgorszym stanie skórnym jak dotąd i dobrze by było żeby ja lekarka obejrzała... póki co stosuję to co mi kazała wcześniej. Marcin był wczoraj w aptece po dermopanten ale nie było i babka mu sprzedała bepanten ale maść, nie krem. Twierdziła, że to to samo. Nie wiem czy to to samo, ale kosztuje znacznie więcej niż dermopanten :wściekła/y: W kazdym razie lepiej się rozsmarowuje. Skóra powoli się poprawia. Widać już, że nie ma teraz nowego uczulenia tylko wysycha wszystko co było, Marysia ma więc całe ciało jak tarka. Smaruję ją 3x na dobę oliwką. Miałam smarować miejscowo tym dermopantenem suche placki ale teraz cała jej noga to suchy placek więc maści idzie strasznie dużo. Po godzinie od smaowania już wszystko suche:(

Zebrra dobrze, że z Bartusiem lepiej. Przy -24 też bym nie wyszła, fajnie że nie trzeba było go wyciągać z domu. Marysia też śpi przy otwartym oknie, ale w pokoju ciepło i tak, będzie +15 jak nic. W kótkich rękawkach dam radę wytrzymać jakiś czas. Pooddycha przynajmniej świeżym powietzem, o ile można o takim mówić w centrum miasta...

Dziewczyny, jeszcze jedno, miałam napisać i zapomniałam.

Nie wiem ile z Was zostawia dziecko pod opieką babci, ale może kogoś to zainteresuje.

Od października można zatrudnić babcię jako nianię, dla dziecka od 20 tygodnia do 3 roku życia. Fajne jest to, ze przez czas trwania umowy, państwo płaci niani składki emerytalne, rentowe i wypadkowe, babcia zyskuje ubezpieczenie, no i liczą jej się lata pracy do emerytury. Nawet jeśli jest już na emeryturze, to po zakonczeniu umowy może sobie ją przeliczyć...

Dla zainteresowanych linki:
Państwo zapłaci Ci za babcię! - Media - WP.PL

Babcie do roboty! - Praca - WP.PL

Czy babcia może być nianią?

Legalne zatrudnienie niani - ustawa o opiece nad dziećmi do lat trzech - Kobieta i dziecko - co powinna wiedzieć każda mama - porady dotyczące wychowywania dzieci, informacje i wiadomości - Dziennik.pl

czytnęłam bardzo pobieżnie - potem nadrobię...
AGATA
- jakie poszerzenia u Frania? podejrzewam, że masz specjalistę od usg główki, ale gdyby nie - to polecam dr Kuszyka (przyjmuje m.in. w Babka Medica); mnie też go ktoś polecił, gdy robilismy kontrolne usg mózgu Leosiowi po wyjściu ze szpitala; i ma cierpliwość - poszłam tam przygotowana i pan doktor był na tyle miły i uprzejmy, że zechciał pokazywać mi różne obszary w obrazie mózgu komentując jakie są prawidłowe:) uspokoił mnie wtedy zupełnie, a to łatwe nie jest:)

zebrra - no właśnie ja często rozszczelniam i wietrzę, bo nie cierpię zaduchu w pomieszczeniach... noż dupa i tyle:/
coś wcisnęłam i mam kreskę - ?

trasia - wczoraj rozmawiałąm z nasza alergolożką i ona mnie trochę pocieszyła mówiąc, że wszystkie dzieci z atopią czy skłonnością do niej maja pogorszenie skóry właśnie w sezonie grzewczym, zimą; u Ninki się to zgadza - skóra jak tarka; i poleciła smarowanie czymś tłustym, typu clobaza czy cutibaza, albo właśnie bepanthenem maścią (jak dla mnie to to jest tak tłuste, że całego ciała nie smaruję, tylko te najbardziej przesuszone miejsca);

Ostatnia edycja:
Trasiu, wypróbuj ten mediderm, on ma naprawdę dobry skład, więc krzywdy nim nie zrobisz, a koszt jest żaden... Jak dzisiaj zamówisz na doz.pl, to jutro będziesz mogła odebrać w aptece...

andariel my niedawno wyemanilśmy okna. Wcześniej mieliśmy bardzo stare, skrzynkowe drewniane, miały prawie 60 lat:) I kolesie którzy nam montowali nowe, mówili że te stare były znacznie zdrowsze, bo były niejako naturalnie rozszczelnione hehe:) A teraz każdy chce mieć okna całkowicie szczelne i dużo problemów w mieszkaniach jest z grzybkiem, ale i zdrowotnych. Ja te nowe mam w zasadzie stale rozszczelnone.

zebrra tak, zapomniałam napisać że chcę go wypróbować. Tylko ja nie jestem zarejestrowana w doz i jak kiedyś sprawdzałam to u mnie nie było w okolicy żadnej apteki z doz... sprawdzę jeszcze, może cos sę pozmieniało, bo sprawdzałam na początku ciąży.

andariel ja całego ciała maścią też nie smaruję, ale te suche placki zlały się w jeden duży, więc tego muszę smarować. Wchodzą więc prawie całe nogi i rączki, na brzuszki i pleckach lepej.

trasia o tym samym pomyslalm, ze dobrze ze marysi nie zamknelas uffff niemniej jednak strasznie szkoda tej wizyty. my bylismy wczoraj po zaswidczenie u alergologa na mleko bebilon, lekarz go obejrzal i powiedzial ze maly ma piekna skore ufff
zebra ale ciekawe z ta babcia, mysle ze to super pomysl, sie usmialam z tej malej japoneczki hihihi i zgadza sie z toba ze wietrzenie malucha w domu znaczniej zdrowsze niz wyjscie w taki mroz, ja wlasnie troche dom przewietrzylam bo mam bzika na tym punkcie
agatko dobrze ze z antkiem gorzej nie jest

mnie cos pobuje brac

reklama
zebrra tak, zapomniałam napisać że chcę go wypróbować. Tylko ja nie jestem zarejestrowana w doz i jak kiedyś sprawdzałam to u mnie nie było w okolicy żadnej apteki z doz... sprawdzę jeszcze, może cos sę pozmieniało, bo sprawdzałam na początku ciąży.

Trasiu, mój mąż był wczoraj w aptece tak po prostu i zapytał o mediderm. Dziś ma iść po odbiór, bo babeczka od razu zamówiła. Może w ten sposób spróbuj?

Do góry