reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2011

I ja się witam :-)

Zebrra - ja pierwszy raz miałam taką sytuację. I tak uważam, że o wszelkich "moich obowiązkach" powinno mnie się poinformować. Dla mnie to naprawdę bez różnicy, wypełnić o jeden kwit więcej ;-) Człowiek uczy się całe życie :-)

Larvunia - jak Igor chodził do żłobka, to zjadał przed wyjściem serek homo. Z racji tego, że bardzo wcześnie wychodziliśmy z domu, nie chciałam aby od pobudki do śniadania czekał 2-3 godziny o pustym brzuszku. Później się okazało, że on tych śniadań w żłobku jeść nie chce. Odstawiłam ten serek i śniadanka były jedzone :-)

Aestima - ja przyznam szczerze, nie umiem Ci powiedzieć jak to z tą szyjką. W ciąży z Igorem byłam badana przed dr przy każdej wizycie. Jedna wizyta mi "przeskoczyła", bo trafiłam na lekarza w zastępstwie i on mnie nie zbadał. Na kolejnej wizycie (25tc) okazało się, że muszę leżeć, bo zagraża mi poród przedwczesny. Nie przypominam sobie, aby dr na wcześniejszych wizytach wspominała coś o skracaniu szyjki. Mogłam chodzić normalnie, więc raczej było wszystko ok. Jak byliśmy teraz na usg połówkowym, do dowiedziałam się od pani dr, że jeśli np pęcherz jest pełny, to może uciskać na szyjkę i wtedy "wydaje się", że jest ona krótsza. Może poproś o kontrolę szyjki za jakieś pare tygodni.

Aaga - ja też jem, na co mam ochotę :-)

reklama
Larvuniu ja za wizytę płacę 150 zł i na każdej jestem badana ginekologicznie, mam mierzone ciśnienie, wagę i resztę tych standardowych działań, no i za każdym razem mam robione usg. z tym, że usg genetyczne miałam robione na lepszym sprzęcie w innym ośrodku i z połówkowym tez tak będzie (3D/4D) ale przez mojego lekarza. Jeśli jednak mam cytologię to płace dodatkowo 30 zł. Niestety, że chodzę prywatnie to za badania krwi wszystkie płacę. Na każdą wizytę robię mocz + morfologię i ewentualnie to co lekarz dodatkowo każe. Teraz miałam powtórzyć IgM na cytomegalię, bo pierwsze badanie na początku ciąży wykazało, że miałam styczność i co trymestr lekarz sprawdzał czy wirus się nie uaktywnił.
Jol ja podobnie jak Ty ciesze się na powrót zimy. Lubię taka śnieżną i z mrozikiem, bez chlapy i ponurych szarości :) Uwielbiam wtedy spacery z moimi futrami, zwłaszcza że do domu wracają czyściutkie i bielusieńkie. Nie mam problemu z meczącym półgodzinnym czyszczeniem ich przed wpuszczeniem do domku.
Aestima jak byłam 23 grudnia u lekarza to moja szyjka miała 5 cm, jak w zeszłym tygodniu tj. 13-tego wylądowałam na ip to wg pomiarów pani dr miała 4,4 cm więc chyba się skraca :( Staram się o tym nie myśleć i nie stresować, czekam co powie mój lekarz. Łudzę się, że to kwestia pomiaru, chociaż babka w szpitalu powiedziała, że tak może być i jeszcze nie jest to groźne. Wizytę miałam mieć dziś ale zadzwonili do mnie, że lekarz jest chory i przełożyli mi na najbliższy wtorek.

ironia wysłał Daro wczoraj ,ale o 22.00,więc jeżeli nie masz w PKO to jeszcze nie doszło pewnie.wysłał 8 zł,tak jak się umawiałyśmy(bo tak chyba w końcu miało być?),więc nie wiem czy ci się jeszcze coś zmieści,ale dzięki:rofl:

Iza, dzięki. Wizytę mam 4 lutego, to powiem żeby sprawdził czy nic sie tam nie skróciło.
Ja jestem taka niedoświadczona w tej kwestii, powiedz Iza- szyjka jakby co to się skraca tygodniami, to nie jest kwestia dni, prawda? nie ma opcji, że ten 4 luty, to juz będzie za późno?? Pewnie w ogóle nic mi się tam nie skraca a ja znów niepotrzebnie świruję.

Setanko ,a co masz o szyjce napisane na wypisie??
Bo ja mam- część pochwowa długości 3,7 cm, więc myślę że to tylko częśc tej szyjki a mój ginek mierzył całą (bo moja szyjka jest zakrzywiona, w kształcie litery "L".)
Może u Ciebie też tak?

Ostatnia edycja:
ironia wysłał Daro wczoraj ,ale o 22.00,więc jeżeli nie masz w PKO to jeszcze nie doszło pewnie.wysłał 8 zł,tak jak się umawiałyśmy(bo tak chyba w końcu miało być?),więc nie wiem czy ci się jeszcze coś zmieści,ale dzięki:rofl:
spoko damy rade jakoś się upcha :) M ma konto w pko sa :) wiec powinny przyjsc dziś :)

Wczoraj miałam nieciekawy wieczór. Mojego męża ciocia jest w szpitalu. We wtorek mieli jej usuwać narządy z dróg rodnych i wczoraj okazało się, że miała kolejną operację. Po pierwszej dostała krwotoku z jamy brzusznej :sad: i niestety nie wiedzieli dlaczego. Wczoraj po operacji już jej od razu nie wybudzali. Na szczęście krwotok się już nie pojawił i teraz ciocia już powoli do siebie dochodzi:tak:.

Mam dylemat - kłaść się i zdrzemnąć, czy zająć się jakimiś papierkami... Może naniosę poprawki do umowy przedwstępnej i odeśle :-) R. miał dzisiaj wyjść trochę wcześniej z pracy i pochodzić po bankach popytać o kredyty:-). No ciekawe, co to z tego wyjdzie :-p

reklama
Iza, dzięki. Wizytę mam 4 lutego, to powiem żeby sprawdził czy nic sie tam nie skróciło.
Ja jestem taka niedoświadczona w tej kwestii, powiedz Iza- szyjka jakby co to się skraca tygodniami, to nie jest kwestia dni, prawda? nie ma opcji, że ten 4 luty, to juz będzie za późno?? Pewnie w ogóle nic mi się tam nie skraca a ja znów niepotrzebnie świruję.

Zobacz, robiłam usg szyjki w 15tc i wyszło, że ma 3 cm. Teraz w prawie 20tc szyjka ma prawie 4 cm. Zapytałam panią dr o to, czy to możliwe aby szyjka się wydłużyła (moja też jest lekko wygięta - taka laska :-) ) i wtedy pani dr powiedziała, że 15tc to za wcześnie na ocenę szyjki i że mogłam mieć pełen pęcherz, a na usg połówkowym był pusty, bo na czczo byłam, bo chwilę wcześniej byłam na pobraniu krwi. Nic się nie martw. Długość taka jaką podajesz jest naprawdę dobra. A jak będziesz w lutym na wizycie, to lekarz sprawdzi i na pewno będzie dobrze :-)

Do góry