reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

ja staram się spokojnie doczekać do końca 20 tygodnia - jak wtedy nie będę niczego czuć to zacznę się martwić na serio...na szczęście 5.01 mam wizytę u gina (podejrzę sobie na usg), a potem 14.01 genetyczne 4D, więc napatrzę się do woli :-)

reklama
no ja też mam nadzieję, że 3 stycznia będę mogła na USG zobaczyć mojego Okruszka, bo jeszcze nie wiem, czy to córcia czy synuś :) jeśli nie 3 to dopiero 26 a do tej pory chyba jajo zniosę ;) 26 mam podwójną wizytę zarezerwowaną, własnie na USG z badaniem serduszka :)

ciąża na tym samym etapie, więc i badania podobnie ;) też mam nadzieję, że wyczerpałam limit na skłonności do wypadków i innych zakłóceń ;)

dziewczyny jak wam lekarze powiedzieli, od którego tyg zaczyna się 5 miesiąc?
W necie znalazłam to:
Kilka różnych sposobów na obliczanie miesięcy:

1. Wg książki \"W oczekiwaniu na dziecko\"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum Smile

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek \"Ciąża\":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i już nic nie wiem...

Kati83 to bardzo przydatne informacje :-), bo widzisz, głowie się i wyliczam - czy od stycznia zaczynam 4 czy 5 miesiąc ? :shocked2:
skoro 31 grudnia bedzie to poczatek 16 tyg to od stycznia zaczynam 5 miesiąc, prawda? :confused:

brzuchol wciąz nisko ale troszke widoczny, a waga stoi w miejscu, nawet biust taki sam, jedynie żylasty okrutnie

Ostatnia edycja:
kati sposobów obliczania jest bardzo dużo i te miesiące są tylko mniej więcej orientacyjne. Dla nas i lekarza ważniejsze są tygodnie ale jak podajesz znajomym to z reguły w miesiącach bo oni nie orientują się w tygodniach. Można tez liczyć np tak, że skoro ostanią miesiączkę miałaś np 21 dnia miesiąca, to każdego 21 zaczyna się kolejny miesiąc. Po prostu wybierz sobie co wolisz:)

edit:
Gosiaczek to zależy jak liczysz. Ja liczyłam 5 miesiąc o 18 tygodnia, czyli wypadałoby tydzień później niż wg tego, co piszesz. Ale jak zakładasz, że 5 miesiąc zaczyna się w 17 tygodniu to ok.

Ostatnia edycja:
traschka dzięki też tak myślałam. Po prostu wszystkim mówię, ze 5 m-c zacznę ok 7 stycznia. A sama wiem jak się zaczynają miesiące księżycowe :-)

reklama
Do góry