reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

reklama
Babcia do mnie przyszła i mam przynajmniej obiad z głowy ;-) Ale babka tu na mnie zamach robi, chyba żebym się szybciej rozpakowała... Nalała na kafelkach wody, a ja nie zauważyłam i rozjechałam się jak do szpagatu...:-( Ała!! Teraz znowu pachwiny nawalają i pipka naciągnęła się jeszcze bardziej...

:-D :-D :-D

Asinka, może babcia też już chce prawnuczka zobaczyć ;)

Idę trochę kuchnię ogarnąć i jakiś obiadek przygotować. Ale pewnie długo nie ustoję przy garach więc będę zaglądać :)

reklama
Przesyłam tu linka dla wszystkich mam rozpakowanych i tych które przyszłych mamuśiek. Nie wiem czy słyszałyście o czarno-białych kartach do stymulacji wzroku dla niemowląt...ponoć są rewelacyjne. Link na którym można pobrać plansze i wydrukować: Download Infant Stimulation Flash Cards | Black White Flash Cards

Jak nie trudno się domyśleć, noworodek po przyjściu na świat, początkowo dostrzega jedynie różnicę pomiędzy światłem a ciemnością. Z upływem tygodni jego wzrok nabiera ostrości i powoli zaczyna odróżniać podstawowe kolory. Na początku swojej przygody w przypatrywanie się i dłuższe (jak na oseska) skupienie uwagi na konkretnym przedmiocie – maluchy chętniej wybierają kontrastowe obrazy – szczególnie te w czarno-białych barwach.
Czarno-białe obrazki sprawiają niemowlęciu wiele radości, a przy okazji fantastycznie stymulują rozwój dziecka.
Monochromatyczne karty można wykonać samemu – wystarczy biały bristol, czarny marker lub drukarka.

1. Każdą planszę pokazuj dziecku przez około 10-15 sekund, aby dziecko zapoznało się z paternem (kształtem) i przystosowało wzrok do niego.
2. BARDZO WAŻNE: Nie zmuszaj dziecka do oglądania, to ma być dla niego ZABAWA, pokazuj tylko kilka plansz w jednej sesji zabawy i tylko wtedy, kiedy dziecko ma na to ochotę.
3. Rób 1-2 sesje dziennie z planszami, każda sesja nie powinna trwać dłużej niż 2-3 minuty
4. Nie dziw się, dlaczego obrazki (a także zabawki dla niemowląt) są czarno-białe. Małe dzieci nie potrafią jeszcze rozróżniać kolorów (kolorowe zabawki odłóż na później) i nie widzą jeszcze wyraźnie. Małe dzieci najlepiej reagują na wyraźne kontrasty stąd kolor czarny i biały.

Ostatnia edycja:
Do góry