reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2011

reklama
Babcia do mnie przyszła i mam przynajmniej obiad z głowy ;-) Ale babka tu na mnie zamach robi, chyba żebym się szybciej rozpakowała... Nalała na kafelkach wody, a ja nie zauważyłam i rozjechałam się jak do szpagatu...:-( Ała!! Teraz znowu pachwiny nawalają i pipka naciągnęła się jeszcze bardziej...

:-D :-D :-D

Asinka, może babcia też już chce prawnuczka zobaczyć ;)

Idę trochę kuchnię ogarnąć i jakiś obiadek przygotować. Ale pewnie długo nie ustoję przy garach więc będę zaglądać :)

reklama
Przesyłam tu linka dla wszystkich mam rozpakowanych i tych które przyszłych mamuśiek. Nie wiem czy słyszałyście o czarno-białych kartach do stymulacji wzroku dla niemowląt...ponoć są rewelacyjne. Link na którym można pobrać plansze i wydrukować: Download Infant Stimulation Flash Cards | Black White Flash Cards

Jak nie trudno się domyśleć, noworodek po przyjściu na świat, początkowo dostrzega jedynie różnicę pomiędzy światłem a ciemnością. Z upływem tygodni jego wzrok nabiera ostrości i powoli zaczyna odróżniać podstawowe kolory. Na początku swojej przygody w przypatrywanie się i dłuższe (jak na oseska) skupienie uwagi na konkretnym przedmiocie – maluchy chętniej wybierają kontrastowe obrazy – szczególnie te w czarno-białych barwach.
Czarno-białe obrazki sprawiają niemowlęciu wiele radości, a przy okazji fantastycznie stymulują rozwój dziecka.
Monochromatyczne karty można wykonać samemu – wystarczy biały bristol, czarny marker lub drukarka.

1. Każdą planszę pokazuj dziecku przez około 10-15 sekund, aby dziecko zapoznało się z paternem (kształtem) i przystosowało wzrok do niego.
2. BARDZO WAŻNE: Nie zmuszaj dziecka do oglądania, to ma być dla niego ZABAWA, pokazuj tylko kilka plansz w jednej sesji zabawy i tylko wtedy, kiedy dziecko ma na to ochotę.
3. Rób 1-2 sesje dziennie z planszami, każda sesja nie powinna trwać dłużej niż 2-3 minuty
4. Nie dziw się, dlaczego obrazki (a także zabawki dla niemowląt) są czarno-białe. Małe dzieci nie potrafią jeszcze rozróżniać kolorów (kolorowe zabawki odłóż na później) i nie widzą jeszcze wyraźnie. Małe dzieci najlepiej reagują na wyraźne kontrasty stąd kolor czarny i biały.

Ostatnia edycja:
Do góry