reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Zazdroszczę wam czucia tych ruchów:-):-)
U mnie to jeszcze daleko:-) Pewnie poczuję dopiero koło 18tygodnia, bo w ostatniej ciąży poczułam dopiero koło 20tyg. Tak więc jeszcze sobie poczekam:-:)-(
A bulgotki mam w brzuchu, ale to tylko wtedy gdy jestem głodna.:-)

reklama
A mój gin na ostatniej wizycie, ostudził moją wiarę w odczuwanie pierwszych ruchów (a dałabym sobie rękę uciąć że to właśnie TO) stwierdzając że fizycznie nie jest możliwe aby odczuć ruchy dziecka jeśli waży ono mniej niż 300 - 350 gram. Mój robal póki co waży 165 gram więc jeszcze drugie tyle musi mu przybyć :baffled: Powiedział natomiast że rozwijająca się ciąża powoduje inne odczuwanie ruchów jelitowych które często brane są własnie za ruchy dziecka. No cóż pozostaje mi marzenie o tym aby włąsnie w wigilię robalek "przemówił".

Ja mam podobnie, muszę codziennie maksymalnie co drugi dzień zjeść pomidora. Do tej pory jadłam je raz na ruski rok a teraz :szok:
Znajoma mi opowiadałam że jej koleżanka jak była w ciąży to bardzo często jadła zupę pomidorową a teraz patrzeć na nią nie może, a z tego co pamiętam jej dziecko ma już parę lat :-) :-)

Cieszę się że są już tylko same dobre wieści z wizyt lekarskich. Przestaje się pomału bać swojej wizyty :-)
Kochana a jak u Cieie dzisiaj z jedzonkiem???Pozdrawiam przyszłe mamusie, które co dopiero wróciły z pracy tak jak ja:)Acha zapomniałabym, może wiecie przez ile miesiecy wypłaca pracodawca chorobowe w czasie ciąży??

Nie wiem właśnie czy za mało czy nie. Mi najpierw płaci pracodawca, a potem będzie płacił ZUS. Więc nie wiem czy to zależy może od sobót i niedziel które obejmuje zwolnienie, a pracodawca za nie nie płaci, tylko potem w rozliczeniu następnego miesiąca uwzględnia to może ZUS??

Gratulacje!!!:-)
Zdec a przez ile płaci pracodawca??

Moze nie powinnam tego pisac, ale mi sie jakos malo prawdopodobne wydaje zeby czuc ruchy w 14 czy 15 tygodniu... a tym bardziej jesli jest to opisywane jako bulgotanie. W macicy nie ma powietrza zeby cos bulgotalo. Jesli bulgocze to na 99% sa to jelita...
No ale są pewnie wyjątki od reguly...

Ja w pierwszej ciąży poczulam ruchy w 18 tygodniu. W drugiej wcześniej:tak:i teraz juz czuję:tak:. Nie jest to żadne bulgotanie:no:nie wiem jak to opisać...tak jakby mnie ktoś delikatnie "muskał" (jakkolwiek to brzmi:-p)od środka. Nie czuję ich jakos regularnie, tylko "raz po raz". Mąż ruchów jeszcze nie czuje:no:myślę że to za wcześnie żeby mógł je czuć przez skórę. Jedyna co wyczuwa, to w którym miejscu jest dzidzia jak się jakoś tak ułoży:-)na przykład w jednym miejscu wystaje jakaś "kulka" i to miejsce jest baaaardzo wrażliwe na dotyk. Jak dotknę skóry to taki dziwny "jakby-ból"czuję może to dla ochrony maleństwa?
Dodam że jestem baaardzo szczupła:eek::tak:i nawet ginka mówila że ruchy moge odczuwać bardzo wcześnie. Każda z nas jest inna i myślę że nie ma co patrzeć na teorię;-)życzę wam tych cudownych kopnięć:-)

W pierwszej ciąży poczułam ruchy córci w 18 tygodniu, więc wydaje mi sie, że 3 tygodnie wcześniej przy drugiej ciąży to nie jest duża różnica.Tym bardziej ,że publikacje które posiadam dopuszczają odczuwanie pierwszych ruchów nawet od 12-ego tygodnia.

No wlaśnie różnie piszą:tak:dlatego ja nie jestem zwolenniczką takiego "trzymania się" teorii:no::-)każdy organizm jest inny i nie ma chyba jednej reguły. Skoro w pierwszej ciąży wczesnie czułaś ruchy, to myślę że teraz możesz je odczuwać jeszcze wcześniej:tak::-)

Kochana a jak u Cieie dzisiaj z jedzonkiem???Pozdrawiam przyszłe mamusie, które co dopiero wróciły z pracy tak jak ja:)Acha zapomniałabym, może wiecie przez ile miesiecy wypłaca pracodawca chorobowe w czasie ciąży??
Pracodawca placi przez pierwsze 33 dni zwolnienia. Potem placi zus (jesli firma zatrudnia mniej niz 20 osob na umowe o prace) lub pracodawca a potem sie rozlicza z zusem (jesli firma zatrudnia ponad 20 osob).

reklama
Do góry