reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

Witam was wszystkie :)
dziękuję za przywitanie :)
W czwartek miałam pierwsze spotkanie z położną , która poświęciła nam 1,5 godziny.
Dowiedziałam ,że wszystkie moje małe problemiki to normalna sprawa i że mam jeść mało a często , dużo warzyw i co najważniejsze - powinnam pić do każdego posiłku sok pomarańczowy ( taki wyciśnięty , na szczęście można takie kupić nawet w kartonach). Dlaczego ? Ponieważ w ciąży dwukrotnie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo i picie soku pomarańczowego ( najlepiej z tymi tzw fusami ) czy też żurawinowego zwiększa wchłanianie żelaza z posiłku z 40 %do 70 %!! Położna poleciła mi również picie soku śliwkowego na problemiki , których bardzo nie lubię ...
Ogólnie rozmowa wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości , zostałam poinformowana o badaniach jakie będę miała robione , podała mi też orientacyjne daty wizyt ...
Położna obiecała mi że zapisze mnie do szkoły rodzenia i na warsztaty karmienia piersią :) Dostałam także nr tel na darmową akupunkturę , gdybym miała bóle kręgosłupa.
Wstępnie rozmawiałyśmy o porodzie i wiem ,że będzie dobrze. Będę miała możliwość rodzenia w wodzie , ale w kwietniu mam wizytę u lekarza , który sprawdzi mój kręgosłup i wtedy dostanę propozycje dot porodu i podejmę decyzję.
Zrobiono mi także 9 testów krwi ...( hmm... co oni później robią z tą moją krwią )...
Jestem zadowolona ,że mogłam sobie porozmawiać o moim cudownym stanie z taką miłą i kompetentną osobą ..

W przyszły piątek mam pierwsze USG ( głównie pod kątem przezierności karku) , będą mi również robili badania krwi + jeszcze jakieś pomiary = to ma dać wynik jakie mam ryzyko urodzenia dziecka z zespołem D.

Następna wizytę u położnej mam dopiero 30 grudnia (!) , ale gdyby coś się złego działo to mam dzwonić do niej albo na 24h tel alarmowy

odnośnie leków - ja stosuję zasadę - nic albo prawie nic w I trymestrze ciąży , bo wtedy wszystko się tworzy ... Na ulotce paracetamolu jest napisane ze kobiety w II i III trymestrze ciąży mogą brać ... aczkolwiek moja położna powiedziała , ze w razie gorączki , należy koniecznie wziąć paracetamol ( 1 szt co 4 h !!) , bo paracetamol mniej zaszkodzi niż gorączka ( która jest w ciąży niebezpieczna)..Zapomniałam tylko co mówiła o zapaleniu pęcherza , tzn jak jego unikać ? Czyżby dużo pić ?

A szczepionki hm.. ja się nie zaszczepię ....to zbyt ryzykowne... wolę postawić na profilaktykę chociażby często myć dłonie żelem antybakteryjnym i unikać zbiorowisk ludzi , chociaż w Londynie jest to trudne

Pozdrawiam i dobrej nocki życzę

reklama
Witajcie kobitki:-) ja juz po śniadanku:-) czas i pora zbierać się o pracy a jestem taka nie wyspana - noc pełna koszmarów. Najbardziej mi żal mojej córci którą musze też tak z rana wyciągać z łóżka. Życzę wszystkim miłego dnia.Tym dziewczyną które mają dzisiaj wizyty - samych pomyślnych wiadomości:-)Pozdrowionka

Witam się i ja z rana:tak::-D

calineczkazbajki dzięki za wiele cennych informacji:tak:teraz wiem czemu chce mi się tyle soku z pomarańczy:eek::-D

Miłego dnia życzę.

Dzień dobry :-)
Calineczka super masz tą położną, szkoda że u nas się tak nie zajmują kobietami w ciąży.

Miłego dnia dziewczyny i mam nadzieję że wieczorkiem poczytam tu same dobre wieści :tak:

czesc dziewczyny ja dzisiaj w nocy cos nie moglam spac budzilam sie kilka razy i jestem nie wyspana:-( zycze Wszystkim Mamom ktore ida na wizyte dzisiaj samych dobrych wieści:tak::tak: a dziewczynom w pracy zeby szybko zlecial dzien w niej:tak:

Cześć dziewczyny!:tak:
I ja się witam z rana!:-) Trochę mi się zaspało, bo jakoś spać nie mogłam ale najważniejsze że jakoś wstałam i dotarłam do pracy.
Już się modlę żeby już była 16, bo tak strasznie chce mi się spać, a jeszcze mam tyle do zrobienia dzisiaj:-(
Życzę wszystkim miłego dnia! Trzymam kciuki za dziewczyny które mają dzisiaj wizyty!:tak:

a ja sie chyba powaznie rozchorowałam:-( kicham, mam zapchany nos, nie moge mowic boli mnie ucho no masakra wczoraj bolało mnie tylko gardło a dzisiaj wszystko:szok: mój bąbelek pewnie ma niezle przeżycia jak kicham;-) ale musi być silny

a ja sie chyba powaznie rozchorowałam:-( kicham, mam zapchany nos, nie moge mowic boli mnie ucho no masakra wczoraj bolało mnie tylko gardło a dzisiaj wszystko:szok: mój bąbelek pewnie ma niezle przeżycia jak kicham;-) ale musi być silny

Dziewczyny tak mówicie o tych chorobach, w pracy koleżanka chora, szefowej wszystkie dzieci chore, aż się zaczynam bać, a wiem że muszę być zdrowa dla kruszynki:-( Chyba jednak pójdę chociaż na dwa tygodnie na zwolnienie....:-(

Dziewczyny tak mówicie o tych chorobach, w pracy koleżanka chora, szefowej wszystkie dzieci chore, aż się zaczynam bać, a wiem że muszę być zdrowa dla kruszynki:-( Chyba jednak pójdę chociaż na dwa tygodnie na zwolnienie....:-(
idz idz Kochana zeby Ciebie nic nie dopadło;-):tak:

reklama
Do góry