reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Witam was wszystkie :)
dziękuję za przywitanie :)
W czwartek miałam pierwsze spotkanie z położną , która poświęciła nam 1,5 godziny.
Dowiedziałam ,że wszystkie moje małe problemiki to normalna sprawa i że mam jeść mało a często , dużo warzyw i co najważniejsze - powinnam pić do każdego posiłku sok pomarańczowy ( taki wyciśnięty , na szczęście można takie kupić nawet w kartonach). Dlaczego ? Ponieważ w ciąży dwukrotnie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo i picie soku pomarańczowego ( najlepiej z tymi tzw fusami ) czy też żurawinowego zwiększa wchłanianie żelaza z posiłku z 40 %do 70 %!! Położna poleciła mi również picie soku śliwkowego na problemiki , których bardzo nie lubię ...
Ogólnie rozmowa wyjaśniła wszystkie moje wątpliwości , zostałam poinformowana o badaniach jakie będę miała robione , podała mi też orientacyjne daty wizyt ...
Położna obiecała mi że zapisze mnie do szkoły rodzenia i na warsztaty karmienia piersią :) Dostałam także nr tel na darmową akupunkturę , gdybym miała bóle kręgosłupa.
Wstępnie rozmawiałyśmy o porodzie i wiem ,że będzie dobrze. Będę miała możliwość rodzenia w wodzie , ale w kwietniu mam wizytę u lekarza , który sprawdzi mój kręgosłup i wtedy dostanę propozycje dot porodu i podejmę decyzję.
Zrobiono mi także 9 testów krwi ...( hmm... co oni później robią z tą moją krwią )...
Jestem zadowolona ,że mogłam sobie porozmawiać o moim cudownym stanie z taką miłą i kompetentną osobą ..

W przyszły piątek mam pierwsze USG ( głównie pod kątem przezierności karku) , będą mi również robili badania krwi + jeszcze jakieś pomiary = to ma dać wynik jakie mam ryzyko urodzenia dziecka z zespołem D.

Następna wizytę u położnej mam dopiero 30 grudnia (!) , ale gdyby coś się złego działo to mam dzwonić do niej albo na 24h tel alarmowy

odnośnie leków - ja stosuję zasadę - nic albo prawie nic w I trymestrze ciąży , bo wtedy wszystko się tworzy ... Na ulotce paracetamolu jest napisane ze kobiety w II i III trymestrze ciąży mogą brać ... aczkolwiek moja położna powiedziała , ze w razie gorączki , należy koniecznie wziąć paracetamol ( 1 szt co 4 h !!) , bo paracetamol mniej zaszkodzi niż gorączka ( która jest w ciąży niebezpieczna)..Zapomniałam tylko co mówiła o zapaleniu pęcherza , tzn jak jego unikać ? Czyżby dużo pić ?

A szczepionki hm.. ja się nie zaszczepię ....to zbyt ryzykowne... wolę postawić na profilaktykę chociażby często myć dłonie żelem antybakteryjnym i unikać zbiorowisk ludzi , chociaż w Londynie jest to trudne

Pozdrawiam i dobrej nocki życzę

reklama
Witajcie kobitki:-) ja juz po śniadanku:-) czas i pora zbierać się o pracy a jestem taka nie wyspana - noc pełna koszmarów. Najbardziej mi żal mojej córci którą musze też tak z rana wyciągać z łóżka. Życzę wszystkim miłego dnia.Tym dziewczyną które mają dzisiaj wizyty - samych pomyślnych wiadomości:-)Pozdrowionka

Witam się i ja z rana:tak::-D

calineczkazbajki dzięki za wiele cennych informacji:tak:teraz wiem czemu chce mi się tyle soku z pomarańczy:eek::-D

Miłego dnia życzę.

Dzień dobry :-)
Calineczka super masz tą położną, szkoda że u nas się tak nie zajmują kobietami w ciąży.

Miłego dnia dziewczyny i mam nadzieję że wieczorkiem poczytam tu same dobre wieści :tak:

czesc dziewczyny ja dzisiaj w nocy cos nie moglam spac budzilam sie kilka razy i jestem nie wyspana:-( zycze Wszystkim Mamom ktore ida na wizyte dzisiaj samych dobrych wieści:tak::tak: a dziewczynom w pracy zeby szybko zlecial dzien w niej:tak:

Cześć dziewczyny!:tak:
I ja się witam z rana!:-) Trochę mi się zaspało, bo jakoś spać nie mogłam ale najważniejsze że jakoś wstałam i dotarłam do pracy.
Już się modlę żeby już była 16, bo tak strasznie chce mi się spać, a jeszcze mam tyle do zrobienia dzisiaj:-(
Życzę wszystkim miłego dnia! Trzymam kciuki za dziewczyny które mają dzisiaj wizyty!:tak:

a ja sie chyba powaznie rozchorowałam:-( kicham, mam zapchany nos, nie moge mowic boli mnie ucho no masakra wczoraj bolało mnie tylko gardło a dzisiaj wszystko:szok: mój bąbelek pewnie ma niezle przeżycia jak kicham;-) ale musi być silny

a ja sie chyba powaznie rozchorowałam:-( kicham, mam zapchany nos, nie moge mowic boli mnie ucho no masakra wczoraj bolało mnie tylko gardło a dzisiaj wszystko:szok: mój bąbelek pewnie ma niezle przeżycia jak kicham;-) ale musi być silny

Dziewczyny tak mówicie o tych chorobach, w pracy koleżanka chora, szefowej wszystkie dzieci chore, aż się zaczynam bać, a wiem że muszę być zdrowa dla kruszynki:-( Chyba jednak pójdę chociaż na dwa tygodnie na zwolnienie....:-(

Dziewczyny tak mówicie o tych chorobach, w pracy koleżanka chora, szefowej wszystkie dzieci chore, aż się zaczynam bać, a wiem że muszę być zdrowa dla kruszynki:-( Chyba jednak pójdę chociaż na dwa tygodnie na zwolnienie....:-(
idz idz Kochana zeby Ciebie nic nie dopadło;-):tak:

reklama
Do góry