reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

to urodziny w domku:)12 osób, właśnie myślałam o jajkach faszerowanych, ale też by było coś ciekawszego niż wędlinka i sałatka warzywna:) Z makaronem np znasz jakąś dobrą sałatkę? Abo coś na ciepło:)
zró te jjka fajne są;)mozesz zrobi taka sałatkę z makaronem i kurczakiem:
Składniki:
  • pierś z kurczka,
  • makaron (wstążki),
  • papryka świeża,
  • ogórek konserwowy,
  • cebula,
  • majonez,
  • przyprawa gyros
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotuj z dodatkiem soli i oleju (aby się nie kleił później), mięso pokrojone w kostkę usmaż, przypraw wcześniej gyrosem, pokrojoną cebulę zeszklij na złoty kolor. Następnie pokrój paprykę i ogórka. Na koniec połącz składniki i dodaj majonez.

sałatka makaronowa z brokułem
SKŁADNIKI:

• 30 dkg drobnego makaronu kształt dowolny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dkg szynki
  • 3 jajka na twardo
  • 1 duży brokuł
  • majonez
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • pomidory
PRZYGOTOWANIE:
Ugotować makaron al dente ,przelać zimną wodą ,dobrze odcedzić. Do odcedzonego makaronu dodać,ugotowane i posiekane jajka na twardo,ugotowany al dente, drobno pokrojony brokuł(zostawić kilka różyczek do dekoracji).pokrojoną szynkę,odcedzoną kukurydzę,sól pieprz majonez,wszystko wymieszać .

U mnie ta na weselu zrobiła furorę;)
Sałatka z makaronem ryżowym

- makaron ryżowy
- szczypiorek
- 4 jajka
- rzodkiewka
- papryka czerwona i żółta
- kukurydza
- pierś z kurczaka w przyprawie GYROS
- sól, pieprz
- majonez

1/2 woreczka makaronu ryżowego ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś usmażyć z dodatkiem przyprawy GYROS. Resztę składników drobno posiekać, dodać kukurydzę konserwową, doprawić i wymieszać z majonezem.

Bądz z zupek chińskich:)

3 pikantne zupki chińskie
1 łagodna
przyprawa do kurczaka
25 dkg pieczarek
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
kukurydza
2 piersi z kurczaka
3 jajka
łyżka majonezu

Zupki razem z przyprawami zalewam gorącą wodą, zostawiam do ostygnięcia. Drobno pokrojonego kurczaka z przyprawą smażę. pieczarki też muszą być pokrojone w drobną kostkę i usmażone. Jajka i papryka także w kostkę... gdy wszystko przestygnie, mieszam i doprawiam majonezem..
możesz modyfikować;)

Na przystawkę mozesz zrobic pomidory z mozarella pokrojone w plastry i poukładane na przemian skropione oliwą ;)

reklama
Mogą być faszerowane tak naprawdę wszystkim ja czesto faszeruje ryzem z tunczykiem i kukurydza;)Albo wiem co zrób pokrój pomidory w ćwiartki zrób sos czosnkowy polej je i posyp startym serem żółtym;)Bądx kalafior jak najbardziej świezy umyj podziel na małej rozyczki i wyieszaj z sosem czosnkowym pycha;)tylko nie gotuj kalafiora ma bc surowy:p
Badz kup ciasto francuskie w biedronce zawin w nim parówki i upiecz pycha;)
Moja mama tez robi krakesrsy i do tego majonez troche jogurtu iczosnek smaruje tym krakersy fajna prezkąska;)

Ostatnia edycja:
polecam sałatkę gyros :)
piers z kurczaka drobno kroimy, obsmażamy w przyprawach i jak ostygnie łączymy z ketchupem. kładziemy do naczynia na to pokrojony ogórek,majonez i kapusta pekinska. zalewamy sosem sałatkowym. nie mieszamy a jemy warstwowo.

Lena - super, dzięki wielkie, w sumie żadnej z tych sałatek nie robiłam więc zaskoczę gości nowością:D Brakuje mi makaronu ryżowego i brokuła muszę jutro kupić bo chyba te dwie zrobię:-D
Lecę sprzątać póki Iga śpi

Mogą być faszerowane tak naprawdę wszystkim ja czesto faszeruje ryzem z tunczykiem i kukurydza;)Albo wiem co zrób pokrój pomidory w ćwiartki zrób sos czosnkowy polej je i posyp startym serem żółtym;)Bądx kalafior jak najbardziej świezy umyj podziel na małej rozyczki i wyieszaj z sosem czosnkowym pycha;)tylko nie gotuj kalafiora ma bc surowy:p
Badz kup ciasto francuskie w biedronce zawin w nim parówki i upiecz pycha;)
Moja mama tez robi krakesrsy i do tego majonez troche jogurtu iczosnek smaruje tym krakersy fajna prezkąska;)
te kalafiorki super, w życiu bym nie wpadła że coś takiego można zrobić:)Na pewno coś wybiorę, dzięki raz jeszcze:) Jutro się pochwalę wyczynami:)
polecam sałatkę gyros :)
piers z kurczaka drobno kroimy, obsmażamy w przyprawach i jak ostygnie łączymy z ketchupem. kładziemy do naczynia na to pokrojony ogórek,majonez i kapusta pekinska. zalewamy sosem sałatkowym. nie mieszamy a jemy warstwowo.
też lubię tą z gyrosem:)

te kalafiorki super, w życiu bym nie wpadła że coś takiego można zrobić:)Na pewno coś wybiorę, dzięki raz jeszcze:) Jutro się pochwalę wyczynami:)

też lubię tą z gyrosem:)
Mam tyle pomysłów ;)Tylko szkoda, że nie mogę jeść;(Ta sałatka z gyrosem to przezytek ja bym nie robiła w moim towarzystwie zbyt oklepana;)

Ja polecam sałatkę z żółtego sera i szynki konserwowej
30 dag szynki koserwowej
20 dag sera żółtego
3 średnie marchewki
3-4 ząbki czosnku
puszkę kukurydzy

słoik "manejozu";-)
sól pieprz

szynkę i ser kroję w cienkie paseczki , marcheweczki gotuję i tak samo kroję jak ser i szynkę , ząbki czosnku kroję bardzo drobno (nie rozgniatam bo nie będzie takiego samego efektu) mieszam wszystko z majonezem przyprawiam i wstawiam do lodóweczki na cały dzień najlepiej.

U mnie ta sałatka od lat robi furorę zgapiłam ją od mojej ciociuni. Proporcje są bardzo ważne tutaj bo jak np jest sera mniej lub więcej to nie wychodzi juz taka dobra:)
Smacznego

reklama
Do góry