Lenuszka
Mamusia Gajusi
zró te jjka fajne sąmozesz zrobi taka sałatkę z makaronem i kurczakiem:to urodziny w domku12 osób, właśnie myślałam o jajkach faszerowanych, ale też by było coś ciekawszego niż wędlinka i sałatka warzywna Z makaronem np znasz jakąś dobrą sałatkę? Abo coś na ciepło
Składniki:
- pierś z kurczka,
- makaron (wstążki),
- papryka świeża,
- ogórek konserwowy,
- cebula,
- majonez,
- przyprawa gyros
Makaron ugotuj z dodatkiem soli i oleju (aby się nie kleił później), mięso pokrojone w kostkę usmaż, przypraw wcześniej gyrosem, pokrojoną cebulę zeszklij na złoty kolor. Następnie pokrój paprykę i ogórka. Na koniec połącz składniki i dodaj majonez.
sałatka makaronowa z brokułem
SKŁADNIKI:
- 30 dkg drobnego makaronu kształt dowolny
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dkg szynki
- 3 jajka na twardo
- 1 duży brokuł
- majonez
- sól
- pieprz ziołowy lub prawdziwy
- pomidory
Ugotować makaron al dente ,przelać zimną wodą ,dobrze odcedzić. Do odcedzonego makaronu dodać,ugotowane i posiekane jajka na twardo,ugotowany al dente, drobno pokrojony brokuł(zostawić kilka różyczek do dekoracji).pokrojoną szynkę,odcedzoną kukurydzę,sól pieprz majonez,wszystko wymieszać .
U mnie ta na weselu zrobiła furorę
Sałatka z makaronem ryżowym
- makaron ryżowy
- szczypiorek
- 4 jajka
- rzodkiewka
- papryka czerwona i żółta
- kukurydza
- pierś z kurczaka w przyprawie GYROS
- sól, pieprz
- majonez
1/2 woreczka makaronu ryżowego ugotować według przepisu na opakowaniu. Pierś usmażyć z dodatkiem przyprawy GYROS. Resztę składników drobno posiekać, dodać kukurydzę konserwową, doprawić i wymieszać z majonezem.
Bądz z zupek chińskich
Bądz z zupek chińskich
3 pikantne zupki chińskie
1 łagodna
przyprawa do kurczaka
25 dkg pieczarek
3 papryki (żółta, zielona, czerwona)
kukurydza
2 piersi z kurczaka
3 jajka
łyżka majonezu
Zupki razem z przyprawami zalewam gorącą wodą, zostawiam do ostygnięcia. Drobno pokrojonego kurczaka z przyprawą smażę. pieczarki też muszą być pokrojone w drobną kostkę i usmażone. Jajka i papryka także w kostkę... gdy wszystko przestygnie, mieszam i doprawiam majonezem..
możesz modyfikować
Na przystawkę mozesz zrobic pomidory z mozarella pokrojone w plastry i poukładane na przemian skropione oliwą