reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

reklama
Krople o których piszesz mają dokładnie tę sama substancję czynną co Espumisan i Esputicom. Jest to więc ten sam lek, pod inną nazwą, inne firmy farmaceutycznej , do dostanie w każdej polskiej aptece.

Niby to samo, ale przy synu wypróbowałam chyba wszystkie dostępne w Polsce leki i nic:no:a Sab Simplex pomagał:tak:nie wiem z czego to wynika. Podobno Bobotic to polski odpowiednik Sab Simplex, ale też nie byłam zadowolona z jego działania. Moja ciocia- farmaceutka- mówi że 2 różne leki nie mają tego samego działania:no: choćby sklad wydawał się taki sam, pewnie bym nie uwierzyła, gdybym sama się o tym nie przekonała;-)

Niby to samo, ale przy synu wypróbowałam chyba wszystkie dostępne w Polsce leki i nic:no:a Sab Simplex pomagał:tak:nie wiem z czego to wynika. Podobno Bobotic to polski odpowiednik Sab Simplex, ale też nie byłam zadowolona z jego działania. Moja ciocia- farmaceutka- mówi że 2 różne leki nie mają tego samego działania:no: choćby sklad wydawał się taki sam, pewnie bym nie uwierzyła, gdybym sama się o tym nie przekonała;-)

Może problem jest w dawkowaniu? Espumisan np. i Esputicom dawkuje się oinaczej, dlatego, ze np.na 1 ml jest różne stężenie leku. I np.Espumisanu stosuje się mniej ...i choć Esputicom jest teoretycznie tańszy, wchodzi, ze przy większym dawkowaniu (mniejsze stężenie) wychodzi drożej ;-)

i jeszcze jedno chciałam zauwazyc...skład- substancji czynnej-nie wydaje sie taki sam...on JEST taki sam ;-).Tutaj koncerny farmaceutyczne nie mogą sobie pisać na etykiecie "w przyblizeniu"- taka a nie inna substancja czynna ....
I aby ocenic działanie leku trzeba wziac jeszcze pod uwage rózne tzw. wypadkowe...Ja stosuje z powodzeniem mniejszym lub większym Espumisan- raz pomaga lepiej-zazwyczaj- raz gorzej -czyli efekt jest gorszy od oczekiwanego, ale na to mają wpływ różne rzeczy np.czas podania-przed- w trakcie-po -posiłku, stopień nagromadzenia gazów- w tym pora dnia ma znaczenie, stęzenie leku w org.-godzina ostatniego podania i takie tam inne "drobnostki"--teoretycznie bez znaczenia ;-)... no i jeszcze mozna dołączyc do tego efekt placebo- u mamy-rzecz jasna ;-)
dopiero po tych wszytkich wypadkowych, mozna powiedziec czy lek ten a ten działa lepiej od drugiego...co jest oczywiście niemozliwe, bo org.ludzki to jest przeciez nbie maszyna zaprogramowna ;-).Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Gosia - ale śliczna pyzunia z Natalki :-D
Dziewczyny - mampytanko odnoście szcepionek na pneumokoki i rotawirusy...szczepić czy nie szczepić?! Nawet położna, która do mnie przyszła nie odpowiedziała mi na pytanie, a w szpitalu dziewczyny z którymi leżałam a które były z drugim dzieckiem w ciąży mówiły że pierwsze szczepiły ale drugiego nie zamierzają bo nie ma sensu...

Absolutnie nie mam zamiaru Cię straszyc....Poczytaj o wzmozonym napięciu mięśniowym u niemowląt, porozmawiaj z pediatrą, lekarzem...Tu nie chodzi by się bać, a MIEC świadomosc róznych rzeczy odnosnie nimowląt. To naprawdę nic grożnego i ja juz wspomniałam- NIE MUSI dotyczyć Twojego dzieciątka i oby tak nie było.

Jest o tym duzo w necie np.
Wzmożone napięcie mięśniowe - Przypadłość szybko odwracalna / Bobopedia / Portal dla rodziców. Ciąża, poród, wychowanie i pielęgnacja dzieci - eBobas.pl.

Dziewczyny - mampytanko odnoście szcepionek na pneumokoki i rotawirusy...szczepić czy nie szczepić?! Nawet położna, która do mnie przyszła nie odpowiedziała mi na pytanie, a w szpitalu dziewczyny z którymi leżałam a które były z drugim dzieckiem w ciąży mówiły że pierwsze szczepiły ale drugiego nie zamierzają bo nie ma sensu...

nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, ile położnych i lekarzy tyle opinii, wybór należy w ostateczności tylko do rodzica. Ja będę szczepić

No właśnie ja też wolę zaszczepić, ale zastanawiam się dlaczego tak różne są zdania na ten temat...chyba muszę jeszcze poczytać sobie trochę więcej...

reklama

Ja będę szczepić na rotawirusy i korzystać ze szczepionek skojarzonych, zeby Nina miała jak najmniej wkłuć. Ze szczepionki na pneumokoki jestem zmuszona zrezygnować z powodu sytuacji finansowej, ale gdyby było mnie stać też bym skorzystała.

Do góry