dziewczyny a powiedzcie mi jak to jest z tym ojcowskim czy tacierzyńskim dla męża...? Z jednych źródeł słyszę że on sie wyklucza z macierzyńskim a z innych że ojciec dziecka może wziąść tydzień ojcowskiego bez względu na to że matka jest na macierzyńskim. Zakręciłam się... może któraś z Was mnie oświeci... bo już nic nie wiem... a może ojcowski to co innego niz tacierzyński...
Magdalena tacierzynski - czyli 1 tydzien przysluguje tatusiowi i moze go wziac w ciagu roku od dnia urodzenia dzidzi. W zaden sposob nie koliduje z macierzynskim mamy. Ten urlop nie wykorzystany w ciagu roku przepada. Nie wiem tez czy ten tydzien to 5 dni roboczych czy 7 dni roboczych - ale raczej 7 bo przeciez niektorzy pracuja rowniez w sobote i niedziele.
Jesli chodzi "macierzynski" ktory bierze tata to wtedy koliduje - kobieta chyba ma obowiazek byc na macierzynskim do 14 tygodnia (albo do 6 - czyli do konca pologu) ale tego nie jestem pewna. Po uplywie tego czasu moze wrocic do pracy a tatus wtedy zostaje w domu na "macierzyńskim"