reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

reklama
Gosia*** - płacić ci będa, tylko uważaj bo możesz mieć kontrolę z ZUS-u, bo słyszałam, ze często kontolują kobietki które pracują krótko i od razu zachodzą w ciąze i sa na zwolnieniu, czy nie jest to zatrudnienie fikcyjne, zebyś dostawala kasę od państwa, najlepiej żebys na zwolnieniu miala kod, że mozesz chodzić, w razie kontroli a by ciebie nie było łatwiej to wybronic.

Hej a który to kod na L4 świadczy czy mogę chodzić czy nie, dla mnie te wszystkie cyferki bowiem to czarna magia :-)

Jak wam miną wieczór dziewczyny bo u mnie to był najgorszy wieczór jak do tej pory. Silny ból głowy, nie dający spać i którego w końcu nie wytrzymałam i pogoniłam TŻ do apteki po paracetamol. Jakie miałam wyrzuty sumienia że w ogóle go zażyłam nawet kijanka przeprosiłam że go chemią faszeruję. Jak się okazało nie potrzebnie bo po kilku chwilach wszystko zwróciłam i to kilkakrotnie :-( maluch sam zadbał o to by go chemia nie faszerować zero współczucia dla mamy :-) Mam nadzieje że to się więcej nie powtórzy :-)

Znacie może jakieś domowe sposoby na obniżenie ciśnienia?? Odstawiłam już sól ale to dużo nie dało. Lekarz kazał mi codziennie sprawdzać ciśnienie i codziennie jest to rozkurczowe mam powyżej normy :-( mimo że nierobie nic takiego co mogłoby je podnieść.

Ostatnia edycja:
gosiagro tak, wiem że ZUS kontroluje:cool:jak mają płacić to robią wszystko żeby tego umiknąć:tak:ale dam radę:-) narazie dopóki nie musze to na chorobowe się nie wybieram:no:;-)
To rozumiem, że na macierzyńskim i wychowawczym szef nie płaci zus-u za mnie??? Trochę zielona jestem w tej dziedzinie:eek:

gosiagro tak, wiem że ZUS kontroluje:cool:jak mają płacić to robią wszystko żeby tego umiknąć:tak:ale dam radę:-) narazie dopóki nie musze to na chorobowe się nie wybieram:no:;-)
To rozumiem, że na macierzyńskim i wychowawczym szef nie płaci zus-u za mnie??? Trochę zielona jestem w tej dziedzinie:eek:

W firmach zatrudniających powyżej 21 pracowników płaci pracodawca, ale ZUS mu oddaje :-)

reklama

Nie wiem jak to jest w urzedach, ale norlamnie to zależy czy pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób, to on placi i rozlicza się z ZUSem zmniejszając przelew dla ZUS-u o twoja wypłate.

Akurat mi bedzie płacił pracodawca i bardzo się cieszę, bo liczę ze regularnie te wpłąty będą tak jak wypłata, bo z Zusem to podobnie róznie jest:(

Ostatnia edycja:
Do góry