reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Jak Wy śpicie?
Ja dotychczas na boku a teraz juz nawe tak nie mogę:no:męczę się całe noce. Jak chodzę to wszystko mnie boli, i rozsadza mi jakos tak poniżej krzyża w pośladkach- MASAKRA! To dlatego że dzidzia jest bardzo nisko:-( Siedzieć nie mogę:no:leżeć na plecach to już wcale- jakby mi ktoś tonę cegieł położyl na klatce piersiowej:szok:po prostu się duszę. Za to na boku (obojętnie którym) boli brzuch i twardnieje:-:)-:)-( strasznie się martwię

reklama
Witam:-),
ja dziś spałam jak zabita. Nawet raz w nocy nie wstawałam-bardzo dziwne u mnie.
Byłam już na spacerku bo słoneczko tak ładnie świeciło że szkoda siedzieć.

paula24211 ja czasem mam takie bóle, ale poleżę trochę wezmę nospę i przechodzi. Ostatnio w szkole rodzenia była mowa o skurczach przepowiadających(boli podbrzusze albo okolica krzyżowa i występuje napięcie brzucha)ale one powinny wystąpić w 32-33tygodniu, więc niewiem czy to już te skurcze.

lenaDTR rzeczywiście fatalnie z tymi naukami. Nie rozumię jak to jest u nas w Radomiu byliśmy na 3 naukach ok 1-2godzinnych z psychologiem i więcej nic nie było.

poruszany był temat pobierania wymazów-ja tam gdzie chodzę na wizyty miałam raz na początku ciąży drugi jest planowany ok 36tygodnia. W środę jak byłam w poradni diabetologicznej to najpierw miałam ktg i pobrany wymaz co mnie bardzo ucieszyło.Na allegro można zakupić paski do mierzenia ph:
Przedmioty użytkownika - Aukcje internetowe Allegro
Niewiem czy to takie.

Jak Wy śpicie?
Ja dotychczas na boku a teraz juz nawe tak nie mogę:no:męczę się całe noce. Jak chodzę to wszystko mnie boli, i rozsadza mi jakos tak poniżej krzyża w pośladkach- MASAKRA! To dlatego że dzidzia jest bardzo nisko:-( Siedzieć nie mogę:no:leżeć na plecach to już wcale- jakby mi ktoś tonę cegieł położyl na klatce piersiowej:szok:po prostu się duszę. Za to na boku (obojętnie którym) boli brzuch i twardnieje:-:)-:)-( strasznie się martwię
Mi ostatnio udaje sie usnąć tylko na prawym boku z przechyleniem na brzuch, a i to nistety na nałą noc nie działa. Dzisiaj sie po łóżku turlałam od 1 do 4 masakra... chyba jednak nie ma rady, musimy swoje przecierpieć, w końcu warto :-D :tak:

A co do liczenia ruchów myślę, ze nie ma co panikować i robić konkretne wylicznia, przecież to jak je czujemy zależy od ułożenia dziecka, naszej budowy, aktywności bobasa który, przecież też może mieć dni lenistwa... wydaje mi sie, że ważne jest to, że dzicko się rusza w ogóle, ale nie mozna pod jedno konkretne wyliczenie wszystkich matek i dzieci podpiąć, bo to tylko niepotrzebny stres...

Co do buteleczek dla maluchów to ja mam nadzieję, że obędzie sie bez, mam tylko jedna małą aventu z takiego zestawu dla cieżarnych co na wizycie dostałam i więcej kupować nie będą, a jak będę to aventu na pewno, bo wszyscy znajomi używali i nikt zastrzeżeń nie miał. :-):-)

dziewczyny odebrałam wyniki i mam 161 po wypiciu glukozy 75 po 2 godz. czy to już cukrzyca?????

Ja dzisiaj odebrałam swoje wyniki :/ i też się przeraziłam. Też po 75g glukozy miałam wyniki:
na czczo 96 mg/dl
po 1 godz 182 mg/dl (podobno norma to do 180)
po 2 godz 153 mg/dl

Mam nadzieję, że na diecie się skończy. Chociaż podobno trzeba przez 3 dni wcześniej nie najadać się tym co może bardzo podnieść cukier (i unikać wędzonych ryb) - oczywiście dzisiaj dopiero to przeczytałam, a dzień przed badaniem zjadłam 2 kawałki ciasta więc chyba wiem skąd u mnie tak wysoki poziom glukozy. Jutro mam wizytę więc się okaże. W najlepszym wypadku w 32 tygodniu ciąży będę musiała powtórzyć badanie glukozą 75g.

dziewczyny, te bole plecow to rwa kulszowa. w ciazy dosc czesta i ohydna.
prawie zawsze problemy przechodza po porodzie.

ja wlasnie wrocilam od gina. musze sie pozbierac i pozniej cos napisze. nastroj mam do kitu :(

Ja dzisiaj odebrałam swoje wyniki :/ i też się przeraziłam. Też po 75g glukozy miałam wyniki:
na czczo 96 mg/dl
po 1 godz 182 mg/dl (podobno norma to do 180)
po 2 godz 153 mg/dl

Mam nadzieję, że na diecie się skończy. Chociaż podobno trzeba przez 3 dni wcześniej nie najadać się tym co może bardzo podnieść cukier (i unikać wędzonych ryb) - oczywiście dzisiaj dopiero to przeczytałam, a dzień przed badaniem zjadłam 2 kawałki ciasta więc chyba wiem skąd u mnie tak wysoki poziom glukozy. Jutro mam wizytę więc się okaże. W najlepszym wypadku w 32 tygodniu ciąży będę musiała powtórzyć badanie glukozą 75g.

Dobrze dobrana dieta i będzie ok, nie przejmuj się. Mnie czeka test obciążenia 75 w 32 tc bo po obciązeniu 50 g miałam o 4 więcej ponad normę.
A co do nie najadania się przed testem 75 to znalazłam coś zupełnie innego:
Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.
Sądzę więc, że Twoje zjedzone ciacho tu nie zawiniło.
Nie masz tych norm aż tak mocno przekroczonych więc dobra dieta na pewno pomoże. Głowa do góry!
Agula - Ty też się za mocno nie przejmuj, będzie dobrze, zobaczysz.

Ostatnia edycja:
Jak Wy śpicie?
Gosiu mam podobnie
Maluch nie jest nisko a mimo to na boku nie wygodnie bo brzuch rwie i ciagnie, na plecach za bardzo mnie uciska wiec chyba zaczne na siedzaco

aga_sto pisz co sie stalo, martwimy sie

Tez sie pod tym podpisuję.Ktoś pewnie zbije na tym kase.Bo coś wymyslił.
Ja bd uzywała Aventa i tyle.emalia jezeli mozesz i masz gdzies pod łapką link do tego zestawu aventa to wklej na odp wątku? Z góry dzięki.Jezeli oczywiście jest to zestaw szklany bo plastiku nie cem:szok:Za szybko zachodzą i ciężko je pózniej domyc.

Kochana ja kupiłam plastikowe i szczerze mówiąc to nie mam pojecia czy Avent w ogóle robi szklane butelki.

Tak ogólnie to mam dzisiaj ciężki dzień. Boli mnie z lewej strony pod żebrami, nawet nie mogę stanika założyć. masakra jakaś i ogólnie kiepsko się czuje. Próbowałam sie czymś zając ale nic to nie dało. Chyba usze poleżeć.

reklama
Lena - wspóczuje tych nauk, tam opowiadają takie rzeczy, ze głowa boli:szok::szok:, moja siostra miała ostanio bo w lipcu planuja ślub, ja swoich połowe opuściałm, męza samego wyganiałam, a ze było mnóstwo ludzi to nikt mojej nieobecności nie zauwazył:cool2:
Gosia*** - ja staram się najczesciej spać na lewym boku, ale długo sie nie da:no: wiec wtedy przewracam się na prawy bok lub czasami na plecy
paula - czasami bole dołem brzucha mam , ale plecy na szczeście mnie jeszcze nie męcza
hefi - pewnie będziesz musiala stosować diete:-(, ale pewnie szybko ci pomoze:tak:

Do góry