reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2010

hefi jem tylko ciemne pieczywo żytnie i to pieczywo wasa lekkie żytnie z masłem roślinnym i chudą wędliną no i sałata/ogórek/cyrkonia. Owoce najlepiej jabłka i grapefruty ale tylko do 18.
Zero smażonego na tłuszczu mięsa- można tylko gotowane lub pieczone-grilowane.
Produkty niewskazane: cukier,miód,dżem, słodycze,lody,pieczywo słodkie-chałka,jogurty i serki owocowe, banany,winogrona, rodzynki i owoce suszone,słodkie słodzone soki i syropy.
Napewno lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni diabetologicznej i tam wszystko Ci powiedzą dokładnie.

5xdziennie pomiary cukru. Niewiem jak wytrzymam,przez 3 miesiące będę cała pokuta

reklama
cytrusik co za wredny babsztyl z tej ginki:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:no jak tak można??? Ty się kochana nie przejmuj, bo sama wiesz najlepiej że dbasz o siebie i kruszynkę najlepiej jak się da:tak:yhhhh takich lekarzy to...:wściekła/y:niech sobie worek treningowy kupi jak się nie ma na czym wyżyć:baffled:

Moja ginka to oaza spokoju:tak:zawsze uśmiechnięta, spokojna i miła:tak:nawet jak dzwoniłam późnym wieczoram z jakimiś bzdurkami, które dla mnie wydawały sie problemem:zawstydzona/y::-D

aga_sto tylko spokojnie:tak:nerwy nie służą ani Tobie, ani maluszkowi:no:musisz być dobrej myśli. Trzymam kciuki.

hefi jem tylko ciemne pieczywo żytnie i to pieczywo wasa lekkie żytnie z masłem roślinnym i chudą wędliną no i sałata/ogórek/cyrkonia. Owoce najlepiej jabłka i grapefruty ale tylko do 18.
Zero smażonego na tłuszczu mięsa- można tylko gotowane lub pieczone-grilowane.
Produkty niewskazane: cukier,miód,dżem, słodycze,lody,pieczywo słodkie-chałka,jogurty i serki owocowe, banany,winogrona, rodzynki i owoce suszone,słodkie słodzone soki i syropy.
Napewno lekarz prowadzący skieruje Cię do poradni diabetologicznej i tam wszystko Ci powiedzą dokładnie.

5xdziennie pomiary cukru. Niewiem jak wytrzymam,przez 3 miesiące będę cała pokuta

Co do chleba to uważajcie na ciemne pieczywo...mój mąż jest piekarzem...ja wczoraj kupiłam tki ciemny chleb,,,nazywał się chleb Janosika...napisane na nim pieczywo żytnie...mój mąż jak zobaczył to szok przeżył...mówi, że to barwione tzn karmelizowane....i kazał mi nie jesć chociaż nie powinno sie w chlebie przebierać bo niektórym brakuje....ale on jako fachura sie zna....i tym sposobem własnie piekarnie oszukują ludzi!!!

cytrusik, aga_sto współczuje takich wizyt :/ cytrusik - normalnie brak słów na taką babkę, że ma zły dzień to nie znaczy że musi sie wyżywać na pacjentkach :/

EWA - dziękuję za informację; Przed ciążą słodycze mogły dla mnie nie istnieć, wolałam słone rzeczy, a w ciąży tak mnie wzięło na słodycze, że dzień bez nich jest stracony :( Ale jak mus to mus. Jeszcze mam pytanko jedno do Ciebie: czy ta dieta obowiązuje już do końca ciąży, czy jest tak że jak się wszystko unormuje to można zacząć jeść w miarę normalnie?

rany boskie cytrusik co to za babsztyl z tej Twojej lekarki??!!:szok::szok::szok:
niczym się absolutnie nie przejmuj!!! a już na pewno gadaniem jakiejś wrednej jędzy!
pozdrawiam cieplutko :happy2:

lenaDTR,
ale numer. a ciemne pieczywo ma byc takie zdrowe i pelne blonnika.
dobrze ze ja ma ochote glownie na kajzerki :-)

cytrusik, nie o moj brzuch chodzi, lecz o brzuch dzidzi.

ale jestem wyzeta z sil po dzisiejszym dniu. mam ochote sie polozyc a zamiast tego musze zasuwac na drugi koniec miasta po dziecko.
takie zycie :)

Agula - niestety tak - cukrzyca, więc musisz iść do diabetologa po glukometr i zastosować dietę:tak:
do tego co napisała Ewa ja tylko dorzucę - pierogi, nalesniki, kluchy wszelkie wyrzucić, ziemniaki i makaron ograniczyć - tzn. można jeść ale w mniejszych ilościach, chleb mi lekarz kazał mieszany - żeby nie był żytni tylko, można ryż, kasze, razowy makaron - one mają cukry, ale wolniej się uwalniają i dlatego nie podnoszą cukru tak jak ziemniaki i białe pieczywo, warzywa w sumie bez ograniczeń - ogólnie jeść często ale mało - ja mam 5 posiłków, Ewa ma 6. Nie wiem jak u Ewy, ale ja mam najlepsze cukry rano więc śniadanie najbogatsze w węglowodany - natomiast na kolację nawet chleba nie mogę ruszyć - zajadam duzo nabiału (acha - mleko max 2%, zamiast śmietany to jogurt naturalny) i ograniczyć ser żółty, topiony, pleśniowy itp. (on nie ma węglowodanów, ale ma tłuszcz, który potem jest zamieniany w cukier)
Będzie dobrze - za kilka dni się sama przyobserwujesz, co Ci cukier podnosi i co mozesz zjeść i będzie ok - powodzenia
Paula24211 - plecy bolą mnie często, ale brzuch przy tym nie - nie wiem - moze dziecko Ci coś uciska
Hefi - nie mozna stosować diety przed badaniem, tak jak pisała Lencja:tak: - ja tak zrobiłam po obciążeniu 50g a przed 75g i wyniki mi wyszły niewiarygodne według lekarza (4 dni diety a stwierdził, że się zdążyła wątroba oczyscić) - musisz się skonsultować z lekarzem i zastosować dietę:tak: da sie do tego przyzwyczaić
a i bardzo pocieszajace jest to, że pod koniec ciąży to cukrzyca odpuszcza troszkę i można sobie zafundowac jakieś przyjemności - ja czekam na truskawki, bo potem przy karmieniu znowu ich nie będzie można jeść;-)
Cytrusik - straszne co piszesz o traktowaniu przez lekarkę:szok: masz prawo o wszystko w ciąży pytać:tak: co do jajek - ja zjadam np. 3 na miękko na raz:szok:
Bedziesz dobra matką i masz w to uwierzyć:tak:
Aga_sto - to prawda, że cukrzyca moze spowodować za duzy przyrost wagi maluszka i wielowodzie - ja w związku z cukrzycą pytam o to na każdej wizycie:tak: trzymam kciuki, by było wszystko ok

pozdrawiam

lenaDTR,
ale numer. a ciemne pieczywo ma byc takie zdrowe i pelne blonnika.
dobrze ze ja ma ochote glownie na kajzerki :-)

cytrusik, nie o moj brzuch chodzi, lecz o brzuch dzidzi.

ale jestem wyzeta z sil po dzisiejszym dniu. mam ochote sie polozyc a zamiast tego musze zasuwac na drugi koniec miasta po dziecko.
takie zycie :)
No Kochana ja sama w szoku byłam jak mi powiedział!!!!!:-)

Witajcie popołudniowo!
Ja od wczoraj popołudnia się męcze niestety grypa żołądkowa którą miała moja córcia przeszła na mnie :szok:oj naprawde nikomu tego nie życze ledwo żywa byłam cały czas wymioty a jak się podniosłam z łóżka to strasznie słabo:no:Ale chyba już przechodzi bo zjadłam troche warzywek na parze i nawet wziełam dokładke czyli już z górki:tak:Aco do bóli w plecach to też od wczoraj męczy mnie ból z prawej strony ale to napewno rwa w poprzedniej ciąży też to miałam i jak dzidziuś się ułoży na czymś tam to ta rwa boli jak niewiem co!
cytrusik-no nie ja do takiej ginki to bym wcale nie chodziła wkońcu oni mają nas pocieszać a nie dołować
Dziewczyny co z ewus coś się nie odzywa może pojechała jednak do tego szpitala!

reklama
Oj ile smutkow tutaj :sorry2:

ewa_sto nie zalamuj sie, nawet jesli potwierdza cukrzyce to nic zlego nie musi ona oznaczac, jesli bedziesz dbala o diete :tak: Poza tym jest ju tu kilka dziewczyn ktore sie z tym problemem borykaja, moze warto zalozyc jakis cukrzycowo-dietowy watek wsparcia? Ja dopiero czekam na wynik..

Andzia_S ja jajeczka tez uwielbiam zwlaszcza na miekko ale mi lekarka zabronila :szok:Dozwolone tylko na twardo i to tak dla pewnosci lepiej extra dluzej pogotowac, ze wzgl na salmonelle..

cytrusik, nie martw sie, kazda baba ma czasem swoj zly dzien :blink: A ona do tego lysiejaca, wiec co tam, a masz mozliwosc innego lekarza odwiedzic ze swoimi pytaniami? I z tym pesarem??

ewelinka koniecznie sporo popijaj, latwo sie odwodnic przy zoladkowce! Dobrze ze juz z gorki

Jakies wiesci od ewus???

Do góry