reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

reklama
Witajcie,
stron cała masa do poczytania
gratuluję wizyt i tego że narazie ptaszki nie przylatują i nie odlatują:-)
trzymam kciuki za następne wizyty
poniżej jedna z opinii na temat brania w ciązy nospy, w Europie Zachodniej nie podaję się nospy w ciąży,
mi gin w pl w pierwszej ciąży tylko przepisał magnez. Co do tej szyjki to ponoć się rozluźnia, ale też to jest sprawa indywidualna

"Neurologopeda z Centrum Zdrowia Dziecka omawiając
niekorzystne czynniki wpływające na płód powiedziała, że teraz w gabinatach
logopedycznych zaczął się prawdziwy wysyp "dzieci ponospowych" jak to
określają. Wiadomo, że Nospa to lek obniżający napięcie mięśniowe, a więc
przeciwdziałający skurczom macicy. Ale napięcie mięśniowe obniżane jest
także u nienarodzonych dzieci. Nie w sposób znaczny, lecz na tyle, by
rodziły się z obniżonym napięciem mięśni twarzy. Co to znaczy? Dzieci nie
mają prawidłowego odruchu żuchwowego - mają niedomkniętą buzię, bardziej się
ślinią, źle chwytają pierś, mają trudności ze ssaniem nie mogąc unieść i
przyczepić brodawki piersi do podniebienia. Często szybciej przez to
przechodzą na butelkę. Dalsze konsekwencje to oczywiście zaburzenia mowy,
wady wymowy - i dopiero na tym późnym etapie, w wieku kilku lat jest
podejmowana jakaś terapia, a że im później rehabilitować tym gorzej to już
banał. A nie musiałoby tak być, gdyby matka po Nospie wiedziała, co
obserwować u swego jak najmniejszego dziecka - można zacząć to korygować od
razu po urodzeniu!!! "

Co do szczepień to oprócz obowiązkowego mojego synka szczepiliśmy prevenarem i infanrix hexa to są cztery dawki, po zakończeniu dostał jeszcze przeciwko meningokom. Rotawirausa odpuściliśmy za namową neonatologa.Mniejsza liczba wkłuć przez to spotkała naszego malucha.

Co do wózków to po zakupieniu wielofunkcyjnego wózka i tak kupiliśmy nową spacerówkę bo jak maluszek ważył więcej to za duży ciężar był to dla mnie. Spacerówka trójkołowa qunni zap, my często podróżujemy i on jest najmnieszy po złożeniu do bagażnika
aniach83 o zielonej przychodni w Londynie to za dobrych rzeczy nie usłyszałam niestety:crazy:
pozdrawiam Was wszystkie:tak:

karis jak przeczytałam Twój art o no spie to tak jakbym mojego lekarza słyszała.Toćka w toćke.Przyrost dzieci po nospowych ...ponoc widac juz zaraz po urodzeniu.

Jeszcze dodam tylko ze na styczniówkach czy lutówkach swego czasu czytałam jak jedna z mam pisała przed porodem ze była na wizycie i lekarz powiedział ze szyjka juz jest miękka .tzn ze zaczyna się coś dziać.Więc myślę ze to nie taka bagatelna sprawa.Aniu odpoczywaj jak najięcej.

Jeszcze dodam tylko ze na styczniówkach czy lutówkach swego czasu czytałam jak jedna z mam pisała przed porodem ze była na wizycie i lekarz powiedział ze szyjka juz jest miękka .tzn ze zaczyna się coś dziać.Więc myślę ze to nie taka bagatelna sprawa.Aniu odpoczywaj jak najięcej.
ginekolodzy pomagają kobietom w ciązy, żeby poród odbył się w miarę o czasie, ale co z dzieciątkiem to już nie ich głowa, niestety często tak jest...
Aniu właśnie wypoczywaj:tak: i może popytaj tą twoją ginkę o magnez,

Witam czerwcóweczki

Cieszę sie ze wszytskich wczorajszych udanych wizyt i trzymamm kciuki za dzisiejsze.
Mąż wyjechał na 3 dni w delegację i zostałam sama:-( a pogoda taka beznadziejna:-(. Ale co zrobić. Na poprawienie humorku zrobiłam sobie placki ziemniaczane i się objadłam.
Dobrze że za 2 godzinki idę na aerobik to troszkę się rozruszam.

Co do nospy to nie mam pojęcia jak to z nią jest (od poczatku ciąży wzięłam dwie bo naszczęscie nie było takiej potrzeby).

dorotka fajnie masz;) Rozruszasz się;) U mnie zimno,wróciłam ze sklepu klapłam na fotel i siedze juz 2h/Nic mi się nie chce,ciśnienie chyba jakieś do kitu.

Z tą szyjką to prawdą. Można ja badać za pomocą usg i palcem.Aparat usg dochodzi tam gdzie palec czyli to ujścia zew szyjki i dalej analizuje obraz z całości macicy, ocenia całość szyki, część nadpochwową i pochwową( tą wyczuwalną palcem).W późniejszym etapie ciąży głównie lekarz opiera się na badaniu palcem,bo w ten sposób ocenia się dojrzałość szyjki czyli gotowość do porodu, ew zagrożenie porodem przedwczesnym czy niewydolność cieśniowo-szyjkową. Palcem ocenia się konsystencję szyjki( miękka lub twarda), rozwarcie ujścia zew i długość części pochwowej szyjki(czy jest utrzymana czy skrócona).Ocenia się to punktowo. Miękka szyjka i skracanie części pochwowej stanowi zagrożenie porodem przedwczesnym ale nie musi nim być.Można spokojnie donosić ciążę do końca,nawet mimo skróconej szyjki.
W czasie porodu gdy dochodzi do rozwierania- lekarz ocenia palcem rozwarcie właśnie ujścia zew szyjki, po całkowitym zaniknięciu części pochwowej.W tym czasie ujście wew jest już dawno rozwarte stąd bezpośredni dostęp do macicy i możliwość wyczucia główki,czyli jak już nisko schodzi.
Stad nie martwcie się że to jakiś blef czy coś, w późniejszym okresie pomiar szyjki usg jest mało przydatny a bada się palcem.Niestety,jest to badanie subiektywne,czyli podlega ocenie badającego w danym momencie,brak możliwości weryfikacji w danym momencie przez inna osobę.

Ostatnia edycja:
Pogoda totalnie marcowa - jak w garncu - z minuty na minutę się zmienia przed chwilką padał śnieg a teraz słonko wyjrzało zza chmur.
Poprawiłam sobie humor wizytą u fryzjera :rofl2: zmiana może nie za wielka ale włoski troszkę na całej długości podcięte i wycieniowane z przodu - od razu się lepiej czuję, mam nadzieję, że będą się jakoś układały w końcu.
Od kilku dni mam totalne zaniki pamięci, zdarza mi się zapominać o czymś o czym minutę wcześniej pamiętałam, normalnie siebie nie poznaję..
Czytam to co piszecie o nospie i przyznam, że ja też o tym wysypie dzieci ponospowych słyszałam, jednak mnie to jakoś nie dotyczy póki co. Przyznam Wam, że ja jeszcze nigdy w życiu nospy nie brałam, nigdy nie było takiej potrzeby i mam nadzieję, że teraz nie będzie.
A co do szyjki to ja nawet nie wiem jaką mam, może dziś się czegoś dowiem...

Ita85 - trzeci trymestr:szok: jak ten czas leci!

Teraz czas zrobić obiadek - dziś zupka pieczarkowa - i się przygotować przed dzisiejszą wizytą.
Miłego dzionka :-)

reklama
Z tą szyjką to prawdą. Można ja badać za pomocą usg i palcem.Aparat usg dochodzi tam gdzie palec czyli to ujścia zew szyjki i dalej analizuje obraz z całości macicy, ocenia całość szyki, część nadpochwową i pochwową( tą wyczuwalną palcem).W późniejszym etapie ciąży głównie lekarz opiera się na badaniu palcem,bo w ten sposób ocenia się dojrzałość szyjki czyli gotowość do porodu, ew zagrożenie porodem przedwczesnym czy niewydolność cieśniowo-szyjkową. Palcem ocenia się konsystencję szyjki( miękka lub twarda), rozwarcie ujścia zew i długość części pochwowej szyjki(czy jest utrzymana czy skrócona).Ocenia się to punktowo. Miękka szyjka i skracanie części pochwowej stanowi zagrożenie porodem przedwczesnym ale nie musi nim być.Można spokojnie donosić ciążę do końca,nawet mimo skróconej szyjki.
W czasie porodu gdy dochodzi do rozwierania- lekarz ocenia palcem rozwarcie właśnie ujścia zew szyjki, po całkowitym zaniknięciu części pochwowej.W tym czasie ujście wew jest już dawno rozwarte stąd bezpośredni dostęp do macicy i możliwość wyczucia główki,czyli jak już nisko schodzi.
Stad nie martwcie się że to jakiś blef czy coś, w późniejszym okresie pomiar szyjki usg jest mało przydatny a bada się palcem.Niestety,jest to badanie subiektywne,czyli podlega ocenie badającego w danym momencie,brak możliwości weryfikacji w danym momencie przez inna osobę.
To się nazywa fachowe podejście do tematu.

Do góry