reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

dzieki dziewczynki za przywitanie;)
Najbardziej prawdopodobny termin to ten z pomiedzy terminu z ostatniej miesiaczki, a z pierwszego usg,kiedy stwierdzono ciaze i wielkosc pecherzyka. Jesli te terminy nie pokrywaja sie,to najprawdopodobniej bedzie ktorys dzien posrodku. Przesuwanie terminu teraz to wynik m.in. z dlugosci kosci udowej, ktora maluch dziedzyczy po rodzicach,jesli sa niscy,termin bedzie pozniejszy,a jesli wysocy termin wczesniejszy.

Ja własnie tak mam na suwaczkach. Biorę ten termin z pierwszego USG kiedy stwierdzono ciążę i po pęcherzyku a nie późniejsze USG. ;-)

Kurczę ale wieje....:no::baffled:

reklama
a wogóle ostatnio sporo pisałyście o szczepionkach, zmobilizowałyście mnie do zgłębienia na ten temat wiedzy, chciałam szczepić szczepionkami 5w1 żeby zaoszczędzić wkłuć dziecku, a nad tymi dodatkowymi się zastanawiałam, ale teraz już sama nie wiem.

czy ja weszłam już w 7miesiąc? III trymestr się zaczął?

AniaCh83,
ja mialam podobne problemy z miekka szyjka macicy w pierwszej ciazy. to bardzo powazna sprawa. tym bardziej, ze szyjka jest skrocona. najwazniejsze zebys teraz lezala, najlepiej jakies 3 tygdonie. to najwazniejsze. do tego magnez ( u nas daja jeszcze herbate przeciwko skurczom i taki proszek homeopatyczny - Bryophyllum 50%). magnez nie 150 czy 200 tylko najlpiej 400.
z ta nospa to nie rozumiem, bo slysze, ze bardzo duzo dziewczyn w Polsce ja bierze, ale moze mimo wlasciwosci rozkurczowych zmiekczanie szyjki moze byc jej efektem ubocznym. najwazniejsze jest jednak nie chodzic, najwyzej na siusiu i umyc sie do lazienki. i jak tylko ci strzyka w podbrzuszu natychmiast sie klasc. nie siedz! siedzenie jest jak chodzenie, ucisk na szyjke! ja sie uratowalam przed szpitalem czy poronieniem (tez wlasnie w 6 miesiacu) tylko dzieki temu lezeniu plackiem. powoli sie ustabilizuje, jezeli nie - beda musieli cie wziac do szpitala, bo to byt niebezpieczne. nie chce cie straszyc, ale 2,5cm szyjka to na prawde bardzo powazna sprawa. lez plackiem i wez kompa ze soba, zebys miala duzo czasu na forum.
niech sie maz nauczy gotowac (moj zaczal wowczas i do dzis pichci jak mistrz swiata), ale dla ciebie teraz nawet gotowanie nie pownno wchodzic w gre. tylko lezenie!
i jezeli bole w podbrzuszu sie zaostrza, to natychmiast do lekarza. w ogole polecam ci teraz za tydzien czy 2 koniecznie kontrole czy jet poprawa.

olimpia72,
na pewno masz racje, ze od 30 tygdonia pownno sie juz rzucic w wir zakupow. po 30 tygdoniu nigdy nic nie wiadomo:tak: podobnie ze spakowaniem torby szpitalnej. jak nagle przyjda bole, to nie ma glowy na palkowanie, a panowie raczej zgubia sie w detalach...

ita85,
z tego co wiem 3 trymestr zaczyna sie chyba w 28 tygdniu, wiec gratuluje. jestes juz 1 dzien w 3 trymestrze :-)

aga_sto - no to mnie nastarszylas teraz. zabieram sie za szukanie nr tel mojej gin w pl,mam nadzieje,ze mi pomoze i roziwje watpliwosci. Tez slyszlalam,ze dlugos to sprawa indywidalan,ale z drugiej strony nie wierze jej zupenie,bo jak moze ja okreslic palcem...?! we wtorek mam spotkanie z polozna. powiem jej o tym,jak cos to jeszcze podkoloryzuje bo tu musi dopiero ostro sie cos dziac,zeby sie zajeli kobieta w ciazy i zbagdali ginekologicznie. uff. mialam isc do kolezanki,przy tym na dluzszy spacer,ale w takim razie chyba zrezygnuje.

AniaCh83,
wiesz, nie chcialam cie straszyc, ale poniewaz mialam to samo, wiec na prwde wiem o czy mowisz. dlugosc mozna okreslic palcem, nawet najlepiej.
zarowno ginekolog jak i polozna musza cie teraz zawsze badac od dolu, zeby wiedziec czy szyjak jest miekka i czy sie skraca. 2,5 cm to jeszcze nie jest tragedia, ale uwazaj, bo jak jest miekka to moze sie skrocic szybciutko. i zadnych spacerow ani wysilkow! moja ginekolog zabronila mi wowczas 3 tygdonie wstawac z lozka i pozniej moglam znowu troche chodzic i troche siedziec. oplacalo sie. jak juz masz te tendencje to nie powinnas juz planowac jakis przeciazen, bo potem mozna zalowac, a po co jak mozna zapobiec.

Chyba dzisiaj ze spacerku nic nie wyjdzie bo pogoda za oknem okropna.
Przed chwilą świeciło słońce a teraz jakaś śnieżyca przyszła bleeee :-( świata nie widać, śnieży i wieje że hoho

yoshe jeśli chodzi o zakupy to ja nie mam jeszcze wielu rzeczy, mam tylko łóżeczko z materacem i pościelą, ciuszków dla małego jeszcze nie mam (sama się sobie dziwię że jeszcze nic nie kupiłam), wózki narazie oglądam na necie i myślę że dopiero w kwietniu kupię razem z resztą potrzebnych i niezbędnych rzeczy :-)
Pokoiku narazie dla małego nie urządzam bo chcę mieć go w sypialni przy sobie, i z czasem będziemy urządzać pokoik, choć nie ukrywam że już nie mogę się doczekać jego urządzania i mogłabym to zrobić teraz, ale jest tyle wydatków że muszę się wstrzymać.

Powiem tak.Ja tez słyszałam ze jak jest miękka szyjka to zaczyna się robic niebezpiecznie.Połozyli mnie nawet w poprzedniej ciąży na to do szpitala na 3 tyg/Co do no-spy jeszce jej w tej ciąży nie brałam i nie bd brała.Jak wiecie zmieniłam lekarza i na ost wiz jak sie zapytał jak moje samopoczucie? owiedziałam ze po za tym ze urósł mi brzuch zadnego dyskomfort w ciązy nie odczuwam.Powiedziałam ze jest to dla mnie troszkę dziwne i się denerwuję bo oprócz witamin nic nie biorę.P.dr na to a co bym chciała brac lub brałam w poprzednich ciążach? ja.. no np bd duzo nospy.To ten oczy w słup.i sie zaczęła polka...On zadnej pacjentce w ciąży no spy nie zaleca ,nospa jest rozkurczowa i nie jest zalecana w ciąży.Jezeli twardnieje brzuch trzeba znależć przyczyne i podac odp lek bo bez przyczyny brzuch nie twardnieje ot tak sobie.Jezeli się przemęcze i stwardnieje mam wsio rzucic,połozyc się i pół h odpocząć i to wystarcza.Nospa doprowadza do skrócenia szyjki.Tak mi powiedział.Cóż więc ja nie biorę.

reklama
AniaCh-moim zdaniem też się narazie nie masz czym stresować tylko męcz tą położną żeby to sprawdziła na usg!
Oj niedługo koniec pracy i nareszcie do domku!

Do góry