ewelalook,agala witajcie:-)Witam wszystkie czerwcowe mamuśki !! Czytałam trochę wasze forum i postanowiłam się przyłączyć . Jestem w 22 tygodniu ciąży. Początki nie były zbyt fajne , byłam kilka razy w szpitalu ale mam nadzieje że teraz będzie już wszystko dobrze .
reklama
Dziewczyny na zwolnieniach mam pytanieIle mniej więcej czekałyście na kasę z ZUS?Chodzi mi o tą część zwolnien za które juz ZuS wypłaca...
Ja pierwszy raz dostałam dziwnie, od 27.12 do 16.01(bo tak kończyło mi się zwolnienie) i dostałam te pieniążki 25. Także nie wiem jak to jest do końca, bo kiedyś czytałam że wynagrodzenie z ZUS za zwolnienie powinno się dostawać w normalnym terminie tak jak wynagrodzenie. Ale już teraz sama nie wiem, czy nie chodziło w tym co czytałam o macierzyński.
Ale pamiętaj że to tylko w zakładzie nie zatrudniającym więcej niż 20 osób. Tak to będzie Ci normalnie płacił pracodawca.
W każdym bądź razie trzeba cierpliwie czekać:-)
MagdaM z tym jedzeniem to jest różnie. W pierwszej ciąży podobnie jak i teraz mogłabym jeść tabasco po prostu. Tak mnie bierze i brało na ostre. A poprzednio była dziewczynka:-) Teraz też ponoć ma być:-) Ale fakt słodkie też czasem podjadam;-);-) Nie wytrzymałabym bez słodkiego
magdalena79
Fanka BB :)
Witam dziewczynki, przyznam się ze mam tak mało czasu ostatnio że nie jestem w stanie was nadrabiać jutro ważny dla nas dzień, podpisujemy umowę przedwstępną u notariusza w sprawie zakupu mieszkania a w piątek składamy wniosek o kredyt
Jutro też mam wizytę u gina na godz. 19. Piszecie o tętnie dziecka, mój synal miał ostatnio 158 to chyba za dużo, i ruchy nadal takie skromniutkie ale może to wina tego że łożysko mam przodujące, zobaczymy co jutro gin powie.
pozdrawiam was serdecznie witam nowe mamuśki i trzymam kciuki przede wszystkim za wyniki gnieshi
Jutro też mam wizytę u gina na godz. 19. Piszecie o tętnie dziecka, mój synal miał ostatnio 158 to chyba za dużo, i ruchy nadal takie skromniutkie ale może to wina tego że łożysko mam przodujące, zobaczymy co jutro gin powie.
pozdrawiam was serdecznie witam nowe mamuśki i trzymam kciuki przede wszystkim za wyniki gnieshi
jeżeli nie masz czasu to zrób badania najpierw , natomiast jeżeli możesz sobie pozwolić na dwie wizyty to lekarz sam ci zleci jakie dokladnie badania,Ja też jadę do PL i niestety muszę zrobić badania i dopiero iść do lekarza:-)witam czerwcowe mamusie
moja córeczka dziś znów się wypieła i połozna znów nie sprawdziła serduszka, jedyne czego sie dowiedziałam to to- ze głowka małej jest bardzo nisko, troszkę się przestraszyłam - musze jeszcze o tym poczytać
co do mojego pęcherza przeszło po jedny dniu - polecam wszystko co z żurawiny - jadłam dżem i piłam dużo soków + woda z cytryna i dodatkowo owiunęłam sie ciepłym szalikiem -0 przeszło po 1 dniu
16.02 lece do polski )) i mam pytanie (pewnie dla Was banalne) poniewaz chce się wybrac do lekarza tylko czy najpier powinnam zrobic badani - krew + mocz czy najpierw isc do lekarza???
Dziewczyny na zwolnieniach mam pytanieIle mniej więcej czekałyście na kasę z ZUS?Chodzi mi o tą część zwolnien za które juz ZuS wypłaca...[/QUOTE]
Ja się dosyć długo naczekałam. Na zwolnieniu jestem już od 6 listopada , od 9 grudnia płaci mi już ZUS a pierwsze pieniążki dostałam dopiero 29 stycznia . Z tego co wiem ZUS ma 30 dni na wypłate ale liczy od dnia otrzymania zwolnienia więc wszystko zależy od księgowej z twojego zakładu pracy (moja widać się nie śpieszyła , chociaż ma na to 7 dni ) . Niestety nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekać :-)
Ja się dosyć długo naczekałam. Na zwolnieniu jestem już od 6 listopada , od 9 grudnia płaci mi już ZUS a pierwsze pieniążki dostałam dopiero 29 stycznia . Z tego co wiem ZUS ma 30 dni na wypłate ale liczy od dnia otrzymania zwolnienia więc wszystko zależy od księgowej z twojego zakładu pracy (moja widać się nie śpieszyła , chociaż ma na to 7 dni ) . Niestety nie pozostaje nic innego jak cierpliwie czekać :-)
16.02 lece do polski )) i mam pytanie (pewnie dla Was banalne) poniewaz chce się wybrac do lekarza tylko czy najpier powinnam zrobic badani - krew + mocz czy najpierw isc do lekarza???
Najlepiej zrób badania wcześniej to lekarz będzie mógł je zobaczyć i zinterpretować.
Ktoś tu napisał, że norma to 110-150 mi lekarz powiedział że takie maksimum to 180 uderzeń na minutę i ja się tego trzymam bo inaczej 148 mojego malucha byłoby na granicy i miałabym kolejny powód do zmartwień :-)
Mała dziś znów okazała swoja złośliwość :-) Jeszcze wczoraj pytałam się lekarza czy mogę łykać tran w kapsułkach i jaki bo odkąd jestem w ciąży to jakoś odrzuca mnie od ryb a dziś na obiad wchłonęłam dwa duże kawałki smażonej ryby i jeszcze kupiłam wędzoną makrelę na kolację :-)
Jeśli chodzi o słodycze to okropnie zaczęło mnie do nich ciągnąć dopiero jak lekarz powiedział, że będzie córka to już chyba podświadomie teraz ciągle mam ochotę na słodkie, a potem cierpię bo mała dostaje białej gorączki i okropnie mnie kopie
Muszę Wam kobiety podziękować, znów dziś dzień w plecy, nic nie napisałam mimo że komputer pół dnia włączony i to Wy się do tego przyczyniłyście Wątpię żeby mój promotor to zrozumiał :-( :-)
Wydaje mi się że księgowa w pracy nie ma nic do rzeczy. To lekarz wysyła zwolnienie do ZUS. Kadrowa to zwolnienie co od Ciebie dostaje zostawia sobie u siebie w papierach.
Ewalook ale patrząc na to że dostałaś pierwsze pieniążki 29., to teraz też się raczej wcześniej nie spodziewaj, bo dostałaś je za okres 9.12-9.01, czyli teraz za okres jaki ci naliczą, to chyba znowu będzie podobny 10.01-10.02, czyli nie wypłacą Ci tego do 10. bo to za szybko, przynajmniej ja tak liczę. Ale w sumie do końca to nie wiem jak to jest.
Ewalook ale patrząc na to że dostałaś pierwsze pieniążki 29., to teraz też się raczej wcześniej nie spodziewaj, bo dostałaś je za okres 9.12-9.01, czyli teraz za okres jaki ci naliczą, to chyba znowu będzie podobny 10.01-10.02, czyli nie wypłacą Ci tego do 10. bo to za szybko, przynajmniej ja tak liczę. Ale w sumie do końca to nie wiem jak to jest.
reklama
Muszę Wam kobiety podziękować, znów dziś dzień w plecy, nic nie napisałam mimo że komputer pół dnia włączony i to Wy się do tego przyczyniłyście Wątpię żeby mój promotor to zrozumiał :-( :-)
Wytłumaczysz mu to jakoś:-) Na pewno zrozumie
Moja praca od jakiegoś miesiąca nietknięta, jakoś mi się strasznie nie chce.
OOOO MÓJ TYSIĘCZNY POST NA FORUM!! Matko ile ja z wami już tu napisałam
Ostatnia edycja: