reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Pędzicie z tymi stronami ;-) i jak tu odpowiedzieć na wszystkie posty??:dry:
z ciuszkow mam wszystko juz,
no właśnie dziewczyny pierwsze dziecię mam z grudnia więc wiadomo trzeba ciepło ubrać a to teraz w czerwcu będzie - jakie bodziaki kupujecie? z długim czy z krótkim rękawem? W upał to wiadomo z krótkim, a jak chłodniej to tylko bodziak z długim? czy może bodziak z krótkim i na to coś?

Ja jeszcze nic nie kupowałam - mam tylko kilka rzeczy po starszaku.

Dziewczyny, wkleiłam w "nasze brzuszki" swój brzusio, ocencie czy nie jest za mały bo ja jak zawsze wiksy mam, że coś jest nie tak :zawstydzona/y:
Kasiulka brzuszek jak najbardziej odpowiedni do wieku ciąży :tak:

Fajnie macie wrocławianki z tym spotkaniem - bawcie się dobrze :-)

Witam nowe czerwcóweczki :-D

Mamo Mikołaja ja te Twoje bóle? Przeszły? Mam nadzieję.

Ola_fasola dobrze, że to się okazało tylko uczulenie.

Biała Masajka super - a czytałaś dalsze jej losy? Ja przeczytałam wszystkie :tak:
Ooo to są jakieś dalsze losy? A jaki tytuł książki?

odnośnie liczenia miesięcy ciąży to ja mniej więcej sugeruje się tym: :tak:

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
Właśnie ja tak samo się spotkałam z liczeniem tygodni - wtedy wychodzi równo 9 miesięcy :-D

no tak wlasnie sie zastanawiałam to fajnie by było tylko zastanawiam sie nad szuflada czy brac z nią czy bez? nie mozemy sie zdecydowac:no::no::no:
A to zależy jak dużo masz miejsca w domu. My na razie mieszkamy w jednym pokoju i taka szuflada to bardzo fajna sprawa bo mieściła początkowo ciuszki i pościel Olgi a teraz jej kartki do malowania, papier kolorowy, kredki i inne takie szpargały które by się poniewierały po całym pokoju. Ale faktycznie pod szufladą gromadzi się kurz - tylko z drugiej strony łóżeczko nie jest ciężkie i można go przesunąć żeby ten kurz odkurzyć :tak:

a to wymiary syneczka:
BPD wymiar dwuciemieniowy główki - 53,58mm
HC - obwód główki - 200,03mm
AC - obwód brzyszka - 165,79mm
FL - dł. kości udowej - 37,87mm
długi - 22 cm
waga - 460
Faktycznie spory chłopak :tak: super, że wszystko w porządku :-)

magdalena79 - niestety my tez mamy tylko jeden pokoik i nietstey zeby zmiescić łóżeczko musimy pozbyć sie biurka i męża komputeraz bo inaczej tez kiepsko by było
Dołączam do jednopokojowych "wygód". Pozbyliśmy się biurka pod kompa (obecnie stoi na szafce a ja siedzę na podłodze żeby normalnie pisać na klawiaturze) a TV zainstalowaliśmy na półce nad drzwiami do pokoju bo inaczej to byśmy nie mieli wogóle.

Ja też od świąt poszłam na zwolnienie i nie wyobrażam sobie teraz powrotu do pracy. Dopiero po macierzyńskim :)
Chyba najtrudniej byłoby mi wstawać na 7 do pracy:-(
Ja na razie na zwolnieniu ale mam nadzieję, że choć na chwilę wrócę do pracy :tak:, choć nie wiem czy mnie gin puści, a wstaję i tak koło 7 bo muszę starsze wyprawić do przedszkola i potem ten dzień taaaaaki dłuuuuugi ;-)

Wczoraj rano nawet poczulam je reka i od poludnia mniej wiecej, do teraz,nie czuje praktycznie zadnych ruchow...:-(Dlaczego..?!to normalne. od zeszlego czwartku moj synus prawie wciaz sie ruszal,a teraz tyle przerwy..hmm Jak jest u Was? Prosze powiedzcie,bo juz zaczynam sie denerwowac.
Ania ja mam tak samo, czasem czuję ruchy długo i dość intensywnie a czasem długo, długo nic - chyba to dlatego, że maluch ma jeszcze duużo miejsca i nie wszystko jest wyczuwalne. Jak małe podrośnie to będziesz błagała o chwilę "spokoju" ;-)

musimy liczyc na siebie, wiec do roku bede z Maluchem a potem zlobki, przedszkola i babysitter (komu ja zostawie moje dziecko?:no:)
ja też już się zastanawiam co z maluchem. Z Olga do 3 lat siedziała teściowa ale teraz inna wnuczka ją "przejęła":-(. Jest jeszcze taka opcja, że na czas wychowawczego można wrócić na pół etatu do pracy. Zobaczymy.

Ja już też po wizycie, oczywiście wszystko ok, dzidzia waży ok 400 gram no i na 95% jednak jest dziewczynką :-D
Gratuluję dziewczynki :-)

A ja mam wizyte w piatek w dzień dziadka:)
ja szukam jakiegos fajnego szlafroka ale nic ciekawego:(macie już pidźamki do szpitala??
To już dziś - trzymam kciuki &&&
ja już mam :tak:

Ja się melduje po wczorajeszej wizycie. Wczorej nie miałam czasu wpaść.... Wszystko jest w porządku, gin potwierdził, że to chłopiec. Niestety jakiś był wstydliwy bo za nic nie chciał pokazać twarzyczki do zdjęcia.
super, gratuluję synka :-)

athena- gratuluje dobrych wiesci z wizyty:tak: Super ze synuś :tak:

Zwazylam sie... mam 5 kilo na plusie :( załamka :(

Wczoraj przyszla paczka ze spodniami, ktore kupilam na allegro >LOLA<MAMA LICIOUS CARLA 29 S A L E! GRATIS (890417193) - Aukcje internetowe Allegro są po prostu re-we-la-cyj-ne! Wogole polecam tego sprzedawce! Wysyłka zawsze jest gratis i bardzo fajne rzeczy ma :)
ja ostatnio kupiłam spodnie na allegro, ciążowe ale niezadowolona jestem. Po kilku praniach strasznie się rozciągnęły - po następne idę do sklepu

A co do tego aparatu TENS tutaj w Holandii jest oferowany standardowo przez polozne, popytam jesli chcecie wiedziec jak to sie sprawdza w praktyce z usmierzaniem bolu :baffled:
Jakbyś mogła przy okazji - dzięki :-)

Za kilka dni dzien dziadka a mój właśnie umiera;( czekamy juz w sumie tylko na telefon ze szpitala... I zamiast jak co roku świętować dzień dziadka to będziemy płakać w ten dzień...;( I nasuwa mi się taka myśl...Jedni muszą odejść żeby na ich miejsce mogli narodzić się nowi...Ale takie jest życie i trzeba sie z tym pogodzić....Trochę przykre że nie doczekał 3 i 4 prawnuka...;(
Przytulam Cie mocno - nic więcej nie potrafię :-(

gosiagro byłaś juz u dentysty? ja się cały czas wybieram i dojść nie mogę:zawstydzona/y:

Ja też nie, ale na początku ciązy przeżyłam rozcinanie skalpelem dziąsła i czyszczenie kanalów :szok:
:szok::szok::szok: ja bym chyba zemdlała

Powiem wam że wzięłam się trochę za pracę i po dwóch godzinach siedzenia nad papierami czuję się wykończona:-( Rozłożę sobie pracę na 2-3 dni, a teraz się położę, bo dzisiaj czuję jakby ze mnie więcej leciało tej "brązowej krwi" niż do tej pory:-(
zdec nie przesadzaj z pracą - maluch teraz najważniejszy

Połowkowe USG mam za miesiąc. Dowiedzieliśmy się wczoraj najwazniejszego :-) na 95% będzie dziewczynka. Strasznie się cieszę, tak naprawde przeczuwałam to i w moim przypadku kalendarz chinski sie sprawdził:-)

Gratulacje :-)

Czy macie już łóżeczka? Kupione lub wybrane? Ja właśnie siedzę przy necie i szukam, oglądam - ale tego jest... Wiem, że chciałabym takie z szufladą pod spodem. Wydaje mi się, ze się sprawdzi - zwłaszcza kiedy każdy kawałek miejsca się liczy.
Lencja ja mam takie ŁÓŻECZKO KLUPŚ RADEK VII SOSNA+SZUF+MAT G-P-K (885779449) - Aukcje internetowe Allegro
ale faktycznie dużo tego

Nie nadrobiłam wszystkiego :baffled: może później się uda - lecę teraz gotować obiad ;-)

reklama
zdec-Lekarka powiedziała ze w związku z tym ze leci mi juz siara doszło do zapchania kanaluków mlecznych i stad taki cyrk:wściekła/y:Położyłam kapuściany okład i powiem ze juz zmiękłą brodawka i ból jest lzejszy:-) Masc bepanthen tez zaproponowała ale tylko w przypadku jakby mi popękała brodawka a u mnie tak nie jest. A znów niezadowolony bo popieścić nie może:-D

zdec-Lekarka powiedziała ze w związku z tym ze leci mi juz siara doszło do zapchania kanaluków mlecznych i stad taki cyrk:wściekła/y:Położyłam kapuściany okład i powiem ze juz zmiękłą brodawka i ból jest lzejszy:-) Masc bepanthen tez zaproponowała ale tylko w przypadku jakby mi popękała brodawka a u mnie tak nie jest. A znów niezadowolony bo popieścić nie może:-D

oj wspolczuje tych zatorow
ja ich nie mam a o pieszczeniu tez mowy nie ma:-D

w ogole moje libido gdzies w piwnicy wyladowalo

koriander, dorotka28de, zdec, ewelinka307 - dziekuje bardzo:tak::tak:, M juz po tomografii, wyniki za 2 tygodnie:unsure:
karo85 - sliczne te mebelki, szkoda, ze mam malo miejsca i nie moge sobie na takie pozwolic:zawstydzona/y:
AndziaS - ja raczej nie będe monitoru kupowac, Niani elektronicznej też nie, na naszych 36 metrach wszystko słychac
nietka -a tak byłam u dentysty wczoraj, pisalaś, ze jeszcze nie nadrobiłas, to pewnie doczytasz:) dostałam plukanki, ktore zbyt przyjemne nie sa, bleee, ale juz mniej czuje te dziąsło

Ostatnia edycja:
witam piątkowo:) Juz Was nadrobiłam.Ale fajna zima:)Bylam na małym spacerku i super sie teraz czuję:)

Na 15 mam wizytę u nowego lekarza...Już nie mogę się doczekać:)Pewnie już moje aniołki sporo urosły...No i może dziś moja druga dzidzia pokaże "co nieco" :)Już nie mogę sie doczekać...(mam w opcji 2synków albo parkę:)Mam nadzieje że wszystko z maluszkami ok...A wczoraj czułam coś jakby delikatne ruchy:)))

ewus2090-Co ma być nie dobrze,musi być oki;))))
Jak ja poczułam pierwsze ruchy,strasznie zaczęło mi walić serducho i czułam sie jakaś taka podekscytowana;))))

koriander, dorotka28de, zdec, ewelinka307 - dziekuje bardzo:tak::tak:, M juz po tomografii, wyniki za 2 tygodnie:unsure:
karo85 - sliczne te mebelki, szkoda, ze mam malo miejsca i nie moge sobie na takie pozwolic:zawstydzona/y:
AndziaS - ja raczej nie będe monitoru kupowac, Niani elektronicznej też nie, na naszych 36 metrach wszystko słychac
nietka -a tak byłam u dentysty wczoraj, pisalaś, ze jeszcze nie nadrobiłas, to pewnie doczytasz:) dostałam plukanki, ktore zbyt przyjemne nie sa, bleee, ale juz mniej czuje te dziąsło

Gosiagro - ja raczej ten bez niani kupię, ale chyba będę spokojniejsza, jak bedzie monitor:tak: trzymam kciuki za wyniki Twojego M:sorry2:
Lena, Ewuś - kciuki za wizyty zacisnięte

jestem zła, bo właśnie dzwoniłam na uczelnię i chciałam zrobić roczną przerwę na podyplomówce (mamy zaliczenia semstralne, więc myslałam, ze nie będzie problemu) a tu niestety nie mogę - ciekawe jak ja im dojadę z takim brzuchem na zajęcia - i w czerwcu prosto z uczelni na porodówkę:wściekła/y: niby mogę opuścić 2 zajecia w roku:baffled:

Ostatnia edycja:
Witam i ja :)

drugi raz już piszę tego posta ... poprzedni mi wcięło i poleciał .... komputer się zamknął ... ehhhh .... zła byłam

Kochana tak bardzo sie ciesze ze wszystko oki z maluszkiem i ze rozwija sie pawidłowo i chyba kolejna dziewczynka bedzie coś mało tych chlopaczków hi hi
moja malutka jak ostatnio bylismy na usg wazyla tez 260gram teraz jak pojedziemy to pewnie bedzie wazyc juz 0,5 kg juz sie nie moge doczekac az ja zobacze znowu:tak::tak::tak:

ja jak tylko wyjdę z gabinetu to już czekam na następną wizytę ...

Ja na wizytę u ortopedy czekałam 3 miesiące...to jest dopiero koszmar. Mam martwiece kręgów na odcinku piersiowym, ból koszmarny, łapie co jakiś czas i pomaga tylko rehabilitacja.
Służba Zdrowia to u nas porazka....ciekawe po cholere my płacimy te składki jak i tak większość rzeczy trzeba załatwić prywatnie. Jakbym odkładała składki na konto to spokojnie by pokryły moje potrzeby zdrowotne.

ja też zrezygnowałabym ze składek i sama sobie na koncie zbierała ... i tak leczę się prywatnie i tak, dobrze, że mamy abonament z pracy to nie trzeba płacić ale tak nie powinno być!

Wizyta wczorajsza jak najbardziej udana. Maluszek zdrowy, rozwija się prawidłowo, waży 225g, ma około 15cm... a co najważniejsze, między nóżkami "siusiaczek"... hehe! :-D Był ze mną na usg mąż, tylko wszedł do gabinetu mówi: P. Doktorze, będzie możne już zobaczyć płeć? Doktor na to: Będzie trudno... zobaczymy. Tylko przyłożył aparacik do brzuszka a maluszek się wypiął a między nóżkami dorodny pręcik :) Tak się uśmialiśmy że szok... Na 95% myśleliśmy że będzie dziurka, a tam rurka :) Dodam jeszcze że w mojej rodzinie nie ma ani jednego chłopaka! Same dziewczynki już od wielu, wielu lat! Stąd to zaskoczenie! Dziadek zadowolony że nareszcie będzie prawdziwym dziadkiem :)

gratuluję zdrowego synka!

kpi23 - Gratuluję dorodnej zdrowej córeczki :-D aż ciężko uwierzyć, że te dzieciaczki tak szybko rosną... pamiętam jak dopiero co były maleńkimi zarodkami, a tu już takie wymiary! :-D:tak: Mam nadzieję, że będziesz w miarę możliwości zaglądać :tak:

no rosną, rosną ... choć chyba chciałabym, żeby było jeszcze szybciej i już był czerwiec ...

Witam was przy sniadanku :-)
kpi no super wiesci, dzidzia dorodna, tak jak powinno byc:tak: Na polowkowym juz bedzie pokazna panna z niej, zobaczysz :-) A co do wlasnej firmy, tez o tym z kolezanka rozmawialam ostatnio, ona ma 3miesiecznego babelka, i nie widzi swojego powrotu do pracy. W jakim sektorze pracujesz?
..

pracuję w ubezpieczeniach ale firma ma mieć zupełnie inny charakter ... :-), myślimy o firmie organizującej śluby ... moja przyjaciółka jest szalona na tym punkcie i myślę, że to dużo pomoże ... tylko jakoś nie możemy się zebrać, żeby wszystko pozałatwiać ...

Dzien dobry,

mój mąz ma dzisaj tomografię komputerowa po tym zabiegu wyciecia guza, co miał przed świętami, boimy się troche, ale mam nadzije, że wyjdzie oki, nie trzebe bedzie brac chemii tylko obserwacja...

kpi23 - gratuluje dobrych wieści o coreczce, Natalka śliczne imię:tak: a jaki biznes planujecie otworzyć?? mój mąz pól roku temu tez otworzył własną dzialność:tak:

trzymam kciuki za wynik tomografii ...
o firmie powyżej - śluby ;)

a idzie mężowi? w jakiej branży? dużo miał formalności? - przepraszam za tyle pytań, jeśli nie bardzo chcesz odpowiadać to nie ma sprawy

No to super!!!Doczekać się nie mogę swojego USG!Że też kiedyś nie było wiadomo płci aż do urodzenia:szok::szok:
A jaką firmę chcecie otworzyć???

:-D

a kiedy to USG?
no tak, nie było wiadomo ... ja miałam być Marcinem ... ;)

Cześć dziewczyny,

Gratulację:-):-) Piękne imię dla córeczki:-D:-D Będą dwie Natalcie:-D
.

A u kogo druga Natalka?

Dziewczyny gratuluje udanych wizyt :-)

Ja w poniedziałek idę na USG 3D - nie mogę się doczekać :tak:

poniedziałek już bliziutko! będzie na pewno super!

cześć mamuśki!!!

witam nowe forumowiczki, gratuluję wszystkich udanych wizyt:-)

widzę, że zaczęły się zakupy akcesoriów dla maluszków...
ja tak się zastanawiam nad takim zestawem:
ZESTAW DREWEX HIPPO ŁÓŻKO SZUFLADA KOMODA SZAFA (857212265) - Aukcje internetowe Allegro

bardzo mi się podoba....
miłego dnia i caluśkiego weekendu;-)

ja też oglądałam ten zestaw i bardzo mi się podobał ale chyba zdecydujemy się na zwykłe łóżeczko z wyjmowanymi szczebelkami i komódkę ... i tak maluchowi więcej na razie potrzebne nie będzie, a jak wyrośnie z łóżeczka pomyślimy o jakimś komplecie meblowym ...

z ta kapusta to slyszalam ze ma byc tak podgotowana jak na golabki, ostudzona i to do piersi przykladac
ale to dobre na zatory a ty chyba ich jeszcze nie masz
podobno rozdziabany ugotowany ziemniak w gazie tez jest dobry

kpi az sie zdziwilam ze Twoj babel taki "ciezki" bo miedzy nami jest mala roznica i moze moj tez juz podobnie wazy
a czujesz juz ruchy?

ja też słyszałam, że zblanszowana czyli taka mięciutka i schłodzona ...

no ciężka, ciężka ale to baaaardzo słodki i kochany ciężar!
wczoraj gina powiedziała, że powinnam poczuć ruchy za około 2 tygodnie - w związku z moją budową i położeniem łożyska ... więc czekam
a jak u Ciebie?

ja też słyszałam, że zblanszowana czyli taka mięciutka i schłodzona ...

no ciężka, ciężka ale to baaaardzo słodki i kochany ciężar!
wczoraj gina powiedziała, że powinnam poczuć ruchy za około 2 tygodnie - w związku z moją budową i położeniem łożyska ... więc czekam
a jak u Ciebie?

cos tam czasami poczuje ale ciagle nie jestem pewna czy to dzidziuch
chociaz tego COS to nigdy wczesniej nie czulam
najczesciej wieczorem jak leze w lozku i wyciagam nogi, wtedy chyba bardziej skora sie napina
a jaka masz budowe jesli moge spytac?
kurcze, dwa tygodnie to dla mnie straaaaaasznie dlugo

tak sie ucieszylam ze twoja mala juz tyle wazy bo ktos tu pisal ze ruchy mozna poczuc jak ma 300 gramm (chyba czarna wiedzma), wiec to by bylo niedlugo

reklama
czesc dziewczyny no i lózeczko kupione ale jestem szczesliwa:tak::tak::tak: kupilismy takie Łóżeczko Klupś Safari 120x60 - 209.00<span class=notranslate> zł</span> : dino sklep dla dzieci: wózki, foteliki, meble, pokoje dziecięce tak nam sie spodobalo :):-):-):-)...
bardzo ladne to lozeczko,super!! i caly ten zestaw rewelak!!

kpi23 Super. Gratuluje dziewuszki i w ogole wszystkim dziewczynom dobrych wiescio syneczkach i coreczkach!

Dodam jeszcze że w mojej rodzinie nie ma ani jednego chłopaka! Same dziewczynki już od wielu, wielu lat! Stąd to zaskoczenie! Dziadek zadowolony że nareszcie będzie prawdziwym dziadkiem :)
Super,gratuluje, u mnie tak samo, same babki w kolko i u nas facet!!czaaad!! :blink:

nom podobno nie mozna jesc sushi ze zwgledu na glony i surowa rybe,ale jesli beda w platku omleta,z np usmazona krewetka albo ryba w srodku tez usmazona to wtedy pasuje :))
:(
Nom, ja tez uwielbiam sushi,teraz jednak sie tym nie delektuje,chyba, ze veggie

Super zestaw!

w ogole moje libido gdzies w piwnicy wyladowalo
i moje libido tez...;/ oO, mam nadzieje,ze wroci niebawem, bo maz nie jest zachwycony,ale co ja poradze... nic na sile...prawda?!

Ostatnia edycja:
Do góry