reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

czerwcowe ploteczki :D

reklama
Dziewczyny napisze pokrótce co mi najbardziej utkwiło no bo ciężko taką złożoną tematykę dokładnie zrelacjonować - ale generalnie bardzo ciekawie było :)

Znaczenie badań prenatalnych i ich wpływ na zdrowie i rozwój dziecka (prof. dr hab. n. med. Cz. Kłyszejko) - omówienie badań które robi się obecnie począwszy od nieinwazyjnego usg a na wszelkich metodach inwazyjnych np pobieranie płynu owodniowego czy bipsja kosmówki kończąc. Generalnie zaleca się gdy np matka starsza niż 35 lat, ojciec - powyżej 60, gdy w poprzednich ciążach powikłania, obciążenie rodzinne, poprzednie dzieci obciążone chorobami genetycznymi...Chodzi mi oczywiście o te wszelkie metody inwazyjne które pry okazji dają ryzyko np poronień (1-4%) czy komplikacji - ale mój ogólny wniosek - powiedzieli ze wykrywalność wad płodu w ten sposób u nas w Polsce na poziomie ok 10% (!!!) - więc po co to wszystko robić???? przynajmniej w przypadku uposledzeń jest duże ryzyko pomyłki a mozliwość działania przed porodem żadna - ma to wszystko sens jedynie w bardzo nielicznych przypadkach chorób które można operować przed porodem - ale nawet nie wiem na ile w Polsce jest to realne...
godz. 12-12.30 - Zakażenia Chlamydia trachomatis w ciąży i u noworodka (prof. dr hab. n. med. Z. Maciejewski) - to był dla mnie bardzo ciekawy wykład - naprwdę szok jak wiele kobiet przechodzi zakażenie chlamydią w ciąży - w Polsce dane podają że od 6,5-18 %, w niektórych krajach/stanach jeszcze więcej. Jest to choroba która występuje w określonych rejonach - w Polsce nie ma badań epidemiologicznych które by podały taką mapę występowania ale są weterynaryjne dot np występowania chlamydii u bydła - i te obszary - jak wynika z obserwacji- pokrywają się z zachorowaniami u ludzi. Obecne zalecenia są takie że powinno się badać kobietę na początku ciąży i na przełomie II/III trymestru - tylko że który wasz lekarz wam zlecił takie badanie???/ chyba leiej w takim razie samemu się zainteresować...Wpływ bezobjawowej infekcji chl. u ciężarnych na przebieg ciąży i porodu - to wzrost odsetka wczesnych i późnych poronień, porodów przedwczesnych, przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego, smiertelność okołoporodowa. Działa to tak, że drobnoustroje (bo jest to zakażenie bakteryjne) powodują zakażenie wewnątrzowodniowe- to może spowodowac wydzielanie prosoglandym które z kolei wywołują czynność skurczową macicy. Po porodzie noworodek może mieć zapalenie spojówek(50% noworodków) i bezobjawowe zapalenie p-łuc (11-18%) - najczęściej 4-11 tydz życia
ponadto 80-90% ciaż ektopowych (pozamacicznych) jest spowodowane prawdopodobnie zakażeniem chlamydią
możliwe jest leczenie farmakologiczne w przypadku dodatniego wyniku badań
godz. 12.30-13 - Termoregulacja w okresie noworodkowym (prof. dr hab. n. med. J. Szczapa) - tutaj w sumie nic nadzwyczajnego nie napiszę - wykład był dość "suchy" - bardzo statystyczny, co zapamiętałam - to nowe zalecenia przy utrzymywaniu ciepłoty ciała dzieci przedwcześnei urodzonych (poniżej 1500g) to wkłądanie ich po szyję od razu po porodzie w taki zwykły worek i czapeczka na głowę
godz. 13-13.30 Dyskusja

godz. 15-15.30 - Dojrzewanie immunologiczne (dr hab. n. med. M. Szczepański) - ten wykład był super ciekawy, facet rewelacyjnie mówi, było o rozwoju odpowrności dziecka, o alergiach, ale nie bardzo potrafię wam to wszystko powtórzyć - było dużo wykresów dotyczących tego, w jakim okresie życia jakie mechanizmy immunologiczne się kształtują. Co było fajnym stwierdzeniem to to, że jak dziecko idzie do żłobka/przedszkola to normalne że choruje - taka po prostu jego uroda. Nie chorują tylko te dzieci, które mają starsze rodzeństwo i przechorowały to wszystko wcześniej.
godz. 15.30-16 - Karmienie naturalne (prof. dr hab. n. med. J. Szczapa) tutaj wszystko o karmieniu piersią - w sumie z racji tego że czytałam wszystko co u nas dostępne o karmieniu i na bieżaco "dzieciowe gazetki" to nic nowego się nie dowiedziałam - ciekawie ale zawsze mi się nasuwa pytanie jak przytaczają wszystkie dane o tym jak to dzieci karmione piersią są mądrzejsze, zdrowsze itp itd (na pewno nie raz op tym czytałyście0 - ile czasu te dzieci byłyu karmione??? bo tego te dane zazwyczaj nie podają - trzeba by się pozagłębiać w teksty źródłowe żeby to wiedzieć...
godz. 16-16.30 - Wpływ żywienia na rozwój dziecka (dr B. Jaroszewska-Świątek) - a tutaj Pani doktór nic ciekawego tzn nowego nie powiedziała i w dodatku miała ciężki do słuchania głos...opowiadała o schematach żywienia które zapewne wszystkie znamy...no wsppomniała też o nowym który wprowadzili teraz - tym z glutenem od 5 m-ca - tutaj tylko jako ciekawostkę trzeba zaznaczyć że nietolerancja, alergia i choroba trzewna czyli celiakia to 3 różne rzeczy i wczesne wprowadzanie w małych ilościach glutenu może być szczepionką w przypadku alergii, ale niekoniecznie będzie korzystne przy zagrożeniu nietolerancją czy celiakią - tzn przy tej ostatniej na pewno nie bo to choroba genetyczna i czas wprowadzenia nie ma tu znaczenia

godz. 17-17.30 - Zagrożenia w rozwoju fizycznym i psychicznym dziecka (prof. dr hab. n. med. J. Talar) - tutaj było o wszelkich czynnikach teratogennych i czynnikach ryzyka w ciązy i po porodzie - choroby matki, dziecka, czynniki środowiskowe, chorobowe - co sprawia że płód może zostać uszkodzony itp itd
godz. 17.30-18 - Rozwój psychospołeczny małego dziecka (dr U. Sokal) - ciekawostka - badania wykazały że prawie wszyscy rodzice przygotowują się do narodzin dziecka przez urządzanie - np kupowanie łóżeczka itp oraz poradników nt żywienia dziecka a tylko 8 % interesuje też kupienie /czytanie czegoś na temat rozwoju emocjonalnego i społecznego dziecka. Dalej było o tym jakie emocje i jakie reakcje społeczne kiedy się pojawiają przez pierwsze 18 m-cy życia dziecka. Dziś już nie mam siły tego opisywac - poza tym jest to wiedza ogólnodostępna, jak będzie wam zalezało to jutro mogę coś jeszcze napisać :):):) ciekawostka - czasem uznaje się w przypadku chłopców że nawet do 4 r.ż. mogą porozumiewać się monosylabami i wskazując palcem czego chcą :)

No ciekawe, ciekawe:tak:A dużo rzeczy już wiemy:-D A z tym rozwojem psychospołecznym- to mój Mati porozumiewa się wskazującym palcem:tak::-Dczyżby miał to tak długo robic:szok::-D

A ja miałąm dzis z mezem wychodne i jeste po jednym duzym i jednym malym piwem totalnie pijana :) szok - dawno tak nei było!!! no ale reszta wieczoru dla meza, pa ;)

ja wczoraj nie mogłam sie odkopac z prania po wyjeżdzie :-) ale za to spotkała mnie miła niespodzianka - jak nas nie było moja mama pomyła mi wszystkie okna .. normalnie sie widno w domu zrobiło

reklama
Do góry