reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Po SN wstaje się i zajmuje dzieckiem i to jest świetne. Nie chciałabym , żeby jakąś obca babka robiła to za mnie. Współczuje tych cc.

My nie pobieramy krwi pępowinowej. Też myślę, że gdyby to był super lek wszędzie by pobierali taką krew a potem pomagali innym.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Ja tez mam nadzieje urodzic sn. Nie chce cc...balabym sie ;)
My tez krwi nie pobieramy.

p19u9jcg81ehxczt.png

reklama
Po SN wstaje się i zajmuje dzieckiem i to jest świetne. Nie chciałabym , żeby jakąś obca babka robiła to za mnie. Współczuje tych cc.

My nie pobieramy krwi pępowinowej. Też myślę, że gdyby to był super lek wszędzie by pobierali taką krew a potem pomagali innym.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Miałam planowane cc. Przez te 4 godz dziecko leżało u mnie na klacie, mąż był przy nas. Potem pionizacja i juz sama sie zajmowałam. Dlatego wybrałam ten szpital i tak sobie chwale tak szybką pionizację- dziecko było cały czas ze mną.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Boże.... Bez względu na to jak obfitą zjem kolację, budzę się o 5-6 rano i muszę coś zjeść, bo nie usnę.

Nie przejmuj się ja w nocy między 2 a 3 dość często jem banana albo jabłko. Po prostu muszę zjeść bo taka pustka w żołądku. ;) Dla tego co wieczór już przy łóżku sobie kładę żeby w razie czego nie chodzić w nocy. :-p

Ja tez juz spakowana.
A mam pytanko do Was odnosnie krwi pepowinowej. Zdecydowala sie ktoras na pobranie i przechowywanie? Ja przy pierwszym dziecku nie oddalam, rozwazam teraz taka opcje, bo wiecej dzieci juz nie planuje..

Nie zdecydowaliśmy się. Głównie argumentem było to, że co to tak naprawdę da? W przypadku białaczki występują liczne mutacje DNA, co za tym idzie krew pobrana też będzie posiadać te mutacje, czyli w rezultacie nie pomagamy w żaden sposób. Lepszym dawca w takim momencie jest rodzeństwo. Dzisiaj przewinął mi się temat na fb, rzeczywiście brak danych na temat wykorzystania krwi przez dzieci, podobno są przypadki gdzie rodzic dziecka skorzystał z krwi, ale brakuje naukowych udokumentowanych rezultatów wykorzystania.

p19uyx8dakwwcbe2.png

l22ndf9hmlnkjp5l.png

ja chciałam ale poczytałam trochę o tym głównie badania niezależnych naukowców i ostatecznie odpuściłam. Najbardziej przekonało mnie to że żaden znany mi lekarz ( w moim otoczeniu mam ich sporo) nie zdecydował się na to... ale poczytaj i wyrób własne zdanie;)

w57vyx8dubspq12k.png
Ja tez zrezygnowałam z podobnych motywów.Tym bardziej ze nie planuje drugiego dziecka.

Wiadomo różnie bywa. Ja po ciężkim SN chodziłam jak samochodzik i oprócz bólu przy siedzeniu było w porządku. A CC to jednek zawsze zabieg. Nikt nie przewidzi jakie będzie miał konsekwencje. Ja taka nastawiona przeciwko CC , chyba po ostatnich zajęciach w szkole rodzenia [emoji16]

f2w3rjjgwqepia0h.png

Ja też sporo o tym czytałam. I raczej nie decyduje się na przechowywanie krwi za kasę bo nie ma dowodów na to że ta krew pomoże, często lepiej nadaje się do przeszczepu dla rodzeństwa niż dla dziecka od którego zostało pobrane. Zastanawiałam się za to nad oddaniem tej krwi to jakiegoś banku krwi tak by mogła ona pomóc innym. Ale na razie nie wiem gdzie będę rodzić więc...

010ikw7ip2lmrcv3.png
No widzicie, dlatego nie wiem do końca jak z ta pionizacja jest faktycznie. Ja po tych 4-5 godz wstawałam a łzy leciały po policzkach, ale z każda kolejną godz było coraz lepiej.
I bardzo sie cieszę ze szpital w którym rodzę ma dla "pocesarkowych" automatyczne łóżka- masz pilota, obracasz sie na bok, podnosisz górną cześć łóżka, obniżasz całe lozko i tylko siup zrzucasz nogi. Po pierwszym cc takich udogodnień nie było wiec po drugim poczułam różnice!

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Czy ty nie czasem z rejonu Krakowa?Nie wiem czy dobrze pamietam..?Gdzie bedziesz rodzic jesli moge zapytac?

reklama
Do góry