reklama
yoohoosek
Fanka BB :)
yoohoosek ja myślę,że fenomen mamyginekolog polega na tym,że jest fajną,profesjonalną babką z dobrym podejściem do pacjentki i przede wszystkim ma wiedzę ,a moim zdaniem to połączenie idealne zresztą świadczy o tym ilość zadowolonych kobiet jakbym została potraktowana jak Twoja koleżanka też nie byłabym zadowolona,bo idąc na tak ważne badanie chciałabym czuć ,że lekarz jest na mnie w 100% skupiony i odpowiada na pytania(myślę ,że to szczególnie ważne w pierwszej ciąży,gdzie wszystko jest dla matki nowe),a nie robi mi łaskę,że mnie bada
wiadomo na usg najważniejsze jest sprawdzenie jak rozwija się dziecko,ale że to pierwsza ciąża ,a więc spore przeżycie dla mnie i partnera to liczę właśnie na rozczulenia typu gdzie nóżka i rączka
ps. dla mnie przy wyborze lekarza do usg połówkowego bardzo ważne było,czy posiada certyfikat fmf zarówno dla pierwszego jak i drugiego trymestru (ten posiada niewielu lekarzy),a mamaginekolog takowy ma
To źle napisałam
Lekarz do którego chodzę na usg jest bardzo profesjonalny, ja zawsze mam dwa tysiące pytań, bo coś przeczytałam, coś usłyszałam i jeszcze coś zobaczyłam na ekranie i koniecznie musze wiedzieć co to. W poprzedniej ciąży po badaniu jeszcze z 10 min ze mną rozmawiał o torbielach w mózgu ktore wyszły na usg, po tej rozmowie nie miałam juz pytań i byłam spokojna. W pierwszym trym nie mówi płci, bo twierdzi że nie zawsze jest w stanie powiedzieć tak na 100% a nie chce zeby ktoś sie nastawiał i pózniej czuł sie zawiedziony. W drugim trym informacje ta przekazuje bez specjalnych emocji. Ogólnie wszystko mówi i opisuje (bardzo dokładnie i fachowo) "tu widać prawą nogę, stopę, wszystkie palce prawidłowo wykształcone". W pierwszej ciąży trafiłam z pilną wizytą do lekarki która usg rozpoczęła od "jakiego mamy tu ślicznego chłopca" [emoji57][emoji57] dla mnie był i jest najpiękniejszy ale serio? dla niej która codziennie takich badan robi kilka obraz 2D dziecka 24 tygodniowego jest śliczny [emoji6] a jak słyszałam o "pięknej nóżce i nereczkach" to juz mi sie w żołądku przelewało [emoji12][emoji12][emoji12]
Ja nie jestem taka słodko-pierdząca, lubię konkrety! Wole usłyszeć że "nerka jest poprawnie ukształtowana" niż że "nereczka jest śliczniutka".
Mam wiele koleżanek ktore wlasnie wybierają takie miłe lekarki bo lubią wlasnie słuchać zdrobnień w stosunku do swoich dzieci, ja nie [emoji3]
A jeśli chodzi o mamęginekolog to wg mnie robi kawał dobrej roboty, mam ja na fb i czytam jej wpisy. Nienawidzę blogerek samozwańczych specjalistek, a ona jest super, bo ma wiedzę i przekazuje ją w przystępny sposób kobietom. Podobają mi sie akcje uświadamiania, jak np teraz w kółko wałkowanie tematu cytologii, bo profilaktyka w Pl kuleje. Czasem tylko coś mi sie tajnie spodoba
Natomiast wybierając lekarza na usg kierowałam sie opiniami, sprzętem na którym pracuje i najważniejsze to doświadczeniem, bo to praktyka czyni mistrza. A, proszę nie zlinczujcie mnie, mamaginekolog jest w trakcie specjalizacji, wiec ja (ja- moje zdanie którego nie chce nikomu narzucać) chyba wybrałabym lekarza z dłuższym stażem.
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
tynka2506
Nie lubię takich informacji . Ale wiem ze będzie dobrze powiedz maluchowi ze na dworze zimno i ma się nie pchać .
jo83
Jeszcze wroce do klucia,dzis maz wkol sie tak bolesnie ,ze az odskoczylam i powiedzialam,ze nie chce zastrzykow no ale mial jeszcze dwa podejscia i dopiero za trzecim nie bolalo tak sie wkurzylam ,ze po wszystkim dostal z piachy trzy razy w ramie i do tego go ugryzlam.Hmm ciaza potrafi uwalniac emocje..
DziękujeNiestety nie da sie. Jak juz masz to zawsze będziesz mieć. Ja sie dowiedziałam o dodatnim gbs na długo przed ciąża. I ogólnie to nie jest problem, czasem moze sie zdarzyć ze w korzystnych dla niego warunkach następuje nadmierny wzrost i wtedy trzeba brać antybiotyk ale poza tym jest niegroźny. Tzn jest groźny dla dziecka przy porodzie jeśli nie dostaniesz antybiotyku.
Ale wiesz ze go masz wiec problemu nie ma
Ja bym tez poszła do lepszego lekarza z lepszym sprzętem i większym doświadczeniem. Do końca nie rozumiem fenomenu mamyginekolog nie zrozumcie mnie źle, ale ja np chodzę do takiego teoche "szorstkiego" lekarza na usg, nie ma rozczulania, "nóżka" "rączka" tylko konkretnie przekazuje informacje. Ma dobry sprzęt i długoletnie doświadczenie. Ale to moje osobiste podejście. Poleciałam tego lek koleżance i wyszła zawiedziona bo chciała ładne zdjęcie do albumu i w ogóle nie podobało jej sie ze tak bezosobowo podszedł do jej dziecka tylko i bez emocji przekazał płeć.
To ostatnie już pytanie ;P
Czy podczas samej ciazy powinni jakos monitorować jego rozwoj? Czy po wykryciu , podaje się antybiotyk podczas porodu i tyle?
yoohoosek
Trzymam kciuki!!!!!! Bedzie dobrze!!!!
Dziękuje
To ostatnie już pytanie ;P
Czy podczas samej ciazy powinni jakos monitorować jego rozwoj? Czy po wykryciu , podaje się antybiotyk podczas porodu i tyle?
Nie monitoruje sie. Wymaz (o ile nie ma wskazań wcześniejszych) robi sie pod koniec ciąży (z pochwy i odbytu). Jeśli któryś z nich jest dodatni to podają antybiotyk w pierwszej fazie porodu lub przy planowanym cc tuż przed.
GBSem dziecko moze sie zarazić tylko przechodząc przez kanał rodny (dlatego przy cc nie jest tak istotny moment podania antybiotyku) w ciąży nie stanowi zagrożenia.
U
użytkownik 16
Gość
Hehe... moja gin to momentami mi Geslerową przypominaMój lekarz tez nie jest słodko pierdzący - i dobrze, zwariowałabym z takim hehe
Mam takie samo zdanie jak ty yahoosek (pewnie źle napisałam)
reklama