reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

Daj znać co i jak ! Zaciskaj nogi młode ma jeszcze posiedzieć!

p19u9jcg81ehxczt.png
Koniecznie!

reklama
yoohoosek ja myślę,że fenomen mamyginekolog polega na tym,że jest fajną,profesjonalną babką z dobrym podejściem do pacjentki i przede wszystkim ma wiedzę ,a moim zdaniem to połączenie idealne ;) zresztą świadczy o tym ilość zadowolonych kobiet :) jakbym została potraktowana jak Twoja koleżanka też nie byłabym zadowolona,bo idąc na tak ważne badanie chciałabym czuć ,że lekarz jest na mnie w 100% skupiony i odpowiada na pytania(myślę ,że to szczególnie ważne w pierwszej ciąży,gdzie wszystko jest dla matki nowe),a nie robi mi łaskę,że mnie bada ;)
wiadomo na usg najważniejsze jest sprawdzenie jak rozwija się dziecko,ale że to pierwsza ciąża ,a więc spore przeżycie dla mnie i partnera to liczę właśnie na rozczulenia typu gdzie nóżka i rączka ;)

ps. dla mnie przy wyborze lekarza do usg połówkowego bardzo ważne było,czy posiada certyfikat fmf zarówno dla pierwszego jak i drugiego trymestru (ten posiada niewielu lekarzy),a mamaginekolog takowy ma :)

To źle napisałam :)
Lekarz do którego chodzę na usg jest bardzo profesjonalny, ja zawsze mam dwa tysiące pytań, bo coś przeczytałam, coś usłyszałam i jeszcze coś zobaczyłam na ekranie i koniecznie musze wiedzieć co to. W poprzedniej ciąży po badaniu jeszcze z 10 min ze mną rozmawiał o torbielach w mózgu ktore wyszły na usg, po tej rozmowie nie miałam juz pytań i byłam spokojna. W pierwszym trym nie mówi płci, bo twierdzi że nie zawsze jest w stanie powiedzieć tak na 100% a nie chce zeby ktoś sie nastawiał i pózniej czuł sie zawiedziony. W drugim trym informacje ta przekazuje bez specjalnych emocji. Ogólnie wszystko mówi i opisuje (bardzo dokładnie i fachowo) "tu widać prawą nogę, stopę, wszystkie palce prawidłowo wykształcone". W pierwszej ciąży trafiłam z pilną wizytą do lekarki która usg rozpoczęła od "jakiego mamy tu ślicznego chłopca" [emoji57][emoji57] dla mnie był i jest najpiękniejszy ale serio? dla niej która codziennie takich badan robi kilka obraz 2D dziecka 24 tygodniowego jest śliczny [emoji6] a jak słyszałam o "pięknej nóżce i nereczkach" to juz mi sie w żołądku przelewało [emoji12][emoji12][emoji12]
Ja nie jestem taka słodko-pierdząca, lubię konkrety! Wole usłyszeć że "nerka jest poprawnie ukształtowana" niż że "nereczka jest śliczniutka".
Mam wiele koleżanek ktore wlasnie wybierają takie miłe lekarki bo lubią wlasnie słuchać zdrobnień w stosunku do swoich dzieci, ja nie [emoji3]

A jeśli chodzi o mamęginekolog to wg mnie robi kawał dobrej roboty, mam ja na fb i czytam jej wpisy. Nienawidzę blogerek samozwańczych specjalistek, a ona jest super, bo ma wiedzę i przekazuje ją w przystępny sposób kobietom. Podobają mi sie akcje uświadamiania, jak np teraz w kółko wałkowanie tematu cytologii, bo profilaktyka w Pl kuleje. Czasem tylko coś mi sie tajnie spodoba ;)

Natomiast wybierając lekarza na usg kierowałam sie opiniami, sprzętem na którym pracuje i najważniejsze to doświadczeniem, bo to praktyka czyni mistrza. A, proszę nie zlinczujcie mnie, mamaginekolog jest w trakcie specjalizacji, wiec ja (ja- moje zdanie którego nie chce nikomu narzucać) chyba wybrałabym lekarza z dłuższym stażem.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Jeszcze wroce do klucia,dzis maz wkol sie tak bolesnie ,ze az odskoczylam i powiedzialam,ze nie chce zastrzykow no ale mial jeszcze dwa podejscia i dopiero za trzecim nie bolalo tak sie wkurzylam ,ze po wszystkim dostal z piachy trzy razy w ramie i do tego go ugryzlam.Hmm ciaza potrafi uwalniac emocje.. :evil:

Niestety nie da sie. Jak juz masz to zawsze będziesz mieć. Ja sie dowiedziałam o dodatnim gbs na długo przed ciąża. I ogólnie to nie jest problem, czasem moze sie zdarzyć ze w korzystnych dla niego warunkach następuje nadmierny wzrost i wtedy trzeba brać antybiotyk ale poza tym jest niegroźny. Tzn jest groźny dla dziecka przy porodzie jeśli nie dostaniesz antybiotyku.
Ale wiesz ze go masz wiec problemu nie ma :)

Ja bym tez poszła do lepszego lekarza z lepszym sprzętem i większym doświadczeniem. Do końca nie rozumiem fenomenu mamyginekolog ;) nie zrozumcie mnie źle, ale ja np chodzę do takiego teoche "szorstkiego" lekarza na usg, nie ma rozczulania, "nóżka" "rączka" tylko konkretnie przekazuje informacje. Ma dobry sprzęt i długoletnie doświadczenie. Ale to moje osobiste podejście. Poleciałam tego lek koleżance i wyszła zawiedziona bo chciała ładne zdjęcie do albumu i w ogóle nie podobało jej sie ze tak bezosobowo podszedł do jej dziecka tylko i bez emocji przekazał płeć.

Dziękuje :)
To ostatnie już pytanie ;P
Czy podczas samej ciazy powinni jakos monitorować jego rozwoj? Czy po wykryciu , podaje się antybiotyk podczas porodu i tyle?

Mam skurcze i macice jak kamien

Trzymam kciuki!!!!!! Bedzie dobrze!!!!

Dziękuje :)
To ostatnie już pytanie ;P
Czy podczas samej ciazy powinni jakos monitorować jego rozwoj? Czy po wykryciu , podaje się antybiotyk podczas porodu i tyle?

Nie monitoruje sie. Wymaz (o ile nie ma wskazań wcześniejszych) robi sie pod koniec ciąży (z pochwy i odbytu). Jeśli któryś z nich jest dodatni to podają antybiotyk w pierwszej fazie porodu lub przy planowanym cc tuż przed.
GBSem dziecko moze sie zarazić tylko przechodząc przez kanał rodny (dlatego przy cc nie jest tak istotny moment podania antybiotyku) w ciąży nie stanowi zagrożenia.

Mój lekarz tez nie jest słodko pierdzący - i dobrze, zwariowałabym z takim hehe
Mam takie samo zdanie jak ty yahoosek (pewnie źle napisałam)

7u223e3kwboc3bjp.png

reklama
Do góry