reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Ja pytalam w ciazy czy moglam cos z tym zrobic jakbym wiedziala to pediatra mowil ze od razu po porodzie podaje sje dziecku jakis lek, ale przykro mi nie pamietam jaka nazwe mowil :(

No to samo mówiła moja znajoma ze to jedyna forma prewencji dla malucha. Miejmy nadzieję że badanie u mnie wyjdzie oki i nie będę musiała się tym martwić. Dzieki[emoji8]

reklama
Badac cytomegalie!!!

Ja tez nie wiedzialam co to jest cytomegalia. Urodzil aie mlody, bardzo wysoka bilirubina, tlumaczyli, ze zoltaczka fizjologiczna przejdzie. Mijal trzci, czwart tydzien i dziecko dalej zolte. Szpital, wysmial mnie i dac na butle oraz przepajac ok. Kolejny tydzien, wyniki wysokie. Dziewiaty tydzien z placzem znowu do pediatry i szpital, tam lekarz mowi, ze dziecko pewnie ma zespol Gilbertsa i tak bedzie.

Ja zaryczana, maz i tesciowa zabrali nas prywatnie do starego pediatry, ktory chyba tesciowa leczyl. Sprawdza te badania, obejrzal dziecko (jedyny pomacal brzuch) i grzecznie spytal czy pojedziemy do Lodzi do szpitala czy wezwac karetke, bo watroba jest tak powiekszona, ze az wyczuwalna reka.

W szpitalu badania, na drugi dzien przychodzi lekarz i karze mi isc do laboratorium zrobic cytomegalie i z wynikiem do niego. Z Natim mielismy taka sama liczbe IgM czyli zarazil sie w brzuchu bedac, a ja nie wiedzialam ze zachorowalam. Choroba uszkodzila jego watrobe, przez rok intensywne leczenie, w wieku 4 lat dopiero zgubil przeciwciala odemnie. Sprawdzanie czeste oczek, bo cytomegalia uszkadza siatkowe.

A teraz pytanie czy warto zbadac sobie cytomegalie? Warto!! Jak ktos sie zastanawia chetnie przesle cala dokumentacje z tego okresu. Wam nic sie nie stanie, wirus dziala na dziecko.

Nie chcialabym poprostu, aby ktoras z was to dotknelo :(

Dziękuję chyba jutro polecę zrobić :/ a w sumie to się zastanawiałam czy jest sens bo 2 lata temu robiłam ale wolę nie ryzykowac

Napisane na Lenovo A6020a46 w aplikacji Forum BabyBoom

Witam :) alee ponury dzień,już mnie głowa zaczyna boleć..
Zając Czerwcowy jeszcze zapomniałam napisać,że pytałam wczoraj o 3d i robią jak coś ;)
Z tego co piszczecie faktycznie warto zbadać cytomegalię tym bardziej,że tak łatwo się nią zarazić...zapytam mojej gin czy da mi skierowanie.Do wizyty jeszcze osiem dni,niech to szybko zleci!! :)

Jesli zakażenie jest we wczesnej ciąży to różnie może być, najlepiej nie myśleć na zapas tylko sobie zbadać. Dziwi mnie tylko, że zalecają badać czy mamy HIV a o cytomegalii nie mówią

7u223e3kwboc3bjp.png

ARYA zgadzam sie z toba. Tez tego nie rozumiem. A cytomegalie trzeba zbadac na poczatku i na koncu ciazy o czym tez malo kto mowi [emoji34] bo zarazenie wyglada tak, ze ktos kichnie, a ty wlasnie sie zarazilas.

Dopiero skonczylam was nadrabiać:)
Dziewczyny mam do was pytanie...
Otoz na ostatniej wizycie gin dala mi skierowanie na badania prenatalne.. Napisala nazwisko lekarza do jakiego mam sie udac do szpitala i powiedziala ze bedzie mnie to kosztowac 400 zl.. I mam pytanie do was na czym tqk konkretnie polega to badanie? Czy jest ono konieczne? Bardzo was prosze o pomoc.... ;)
Jestem zielona w tych sprawach i licze na waszą pomoc:)

Napisane na LG-K520 w aplikacji Forum BabyBoom

Serio jest lek na cytomegalie? Ja czytałam trochę na te temat i podobno nie ma na niego leków. Może leczy się jego objawy po porodzie- chociaż medycyny nie konczyłam i nie znam się na tym. Mi lekarz zalecił takie badanie to zrobiłam - na szczęście już przechorowałam wiec u mnie pełen luz. Gorzej z toxoplazmozą. Niestety nie wiem ile kosztowała , bo za pełen pakiet badań z TSH, HIV, toxo zaplaciłam 200zł.

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
ARYA zgadzam sie z toba. Tez tego nie rozumiem. A cytomegalie trzeba zbadac na poczatku i na koncu ciazy o czym tez malo kto mowi [emoji34] bo zarazenie wyglada tak, ze ktos kichnie, a ty wlasnie sie zarazilas.

Dokładnie, ale głównie małe dzieci nas mogą zarazić , co najlepsze to ja to przechodziłam i nie mam zielonego pojęcia kiedy . Przed ciąża bardzo mało chorowałam. U lekarza raz na kilka lat była.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Do góry