U
użytkownik 16
Gość
No to samo mówiła moja znajoma ze to jedyna forma prewencji dla malucha. Miejmy nadzieję że badanie u mnie wyjdzie oki i nie będę musiała się tym martwić. Dzieki[emoji8]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No to samo mówiła moja znajoma ze to jedyna forma prewencji dla malucha. Miejmy nadzieję że badanie u mnie wyjdzie oki i nie będę musiała się tym martwić. Dzieki[emoji8]
Dziękuję chyba jutro polecę zrobić :/ a w sumie to się zastanawiałam czy jest sens bo 2 lata temu robiłam ale wolę nie ryzykowacBadac cytomegalie!!!
Ja tez nie wiedzialam co to jest cytomegalia. Urodzil aie mlody, bardzo wysoka bilirubina, tlumaczyli, ze zoltaczka fizjologiczna przejdzie. Mijal trzci, czwart tydzien i dziecko dalej zolte. Szpital, wysmial mnie i dac na butle oraz przepajac ok. Kolejny tydzien, wyniki wysokie. Dziewiaty tydzien z placzem znowu do pediatry i szpital, tam lekarz mowi, ze dziecko pewnie ma zespol Gilbertsa i tak bedzie.
Ja zaryczana, maz i tesciowa zabrali nas prywatnie do starego pediatry, ktory chyba tesciowa leczyl. Sprawdza te badania, obejrzal dziecko (jedyny pomacal brzuch) i grzecznie spytal czy pojedziemy do Lodzi do szpitala czy wezwac karetke, bo watroba jest tak powiekszona, ze az wyczuwalna reka.
W szpitalu badania, na drugi dzien przychodzi lekarz i karze mi isc do laboratorium zrobic cytomegalie i z wynikiem do niego. Z Natim mielismy taka sama liczbe IgM czyli zarazil sie w brzuchu bedac, a ja nie wiedzialam ze zachorowalam. Choroba uszkodzila jego watrobe, przez rok intensywne leczenie, w wieku 4 lat dopiero zgubil przeciwciala odemnie. Sprawdzanie czeste oczek, bo cytomegalia uszkadza siatkowe.
A teraz pytanie czy warto zbadac sobie cytomegalie? Warto!! Jak ktos sie zastanawia chetnie przesle cala dokumentacje z tego okresu. Wam nic sie nie stanie, wirus dziala na dziecko.
Nie chcialabym poprostu, aby ktoras z was to dotknelo
Dokładnie, ale głównie małe dzieci nas mogą zarazić , co najlepsze to ja to przechodziłam i nie mam zielonego pojęcia kiedy . Przed ciąża bardzo mało chorowałam. U lekarza raz na kilka lat była.