reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Nie jestem lekarzem ale 1000 jednostek to bardzo duzo. Ja bym nie ryzykowala w ciazy brania sztucznych suplementow w tak duzych dawkach. Jest wiele owocow i warzyw ktore maja duze dawki wit C.Decyzja jednak nalezy do ciebie.
Dokładnie- ja czytałam na wielu stronach internetowych ( nie wiem na ile to jest wiarodajne źródło informacji ) , że wit c w dużych dawkach jest toksyczna dla dziecka.

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
Dokładnie- ja czytałam na wielu stronach internetowych ( nie wiem na ile to jest wiarodajne źródło informacji ) , że wit c w dużych dawkach jest toksyczna dla dziecka.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Szkodliwa , jesli jest coś nie tak z ciążą i wit c może przedostawać się do wód płodowych . Mi wszystkie domowe sposoby nie pomagały . Nasze organizmy wyrzucają nadmiar wit c , a dodatkowo lekarz mi powiedział , że taka dawka nie będzie przesadą a nawet dobrze bo będzie mocz zakwaszać i nie powodować zapalenia pęcherza . No dobrze jak widac każda ma inne zdanie , ja sporo o witaminie C czytałam i bez powodu nie dopytywałam lekarza o to a jak widać można brać . To jest rada ode mnie dla dziewczyn które nie chcą brać antybiotyków w ciąży a jednak coś je bierze

A te.markery nowotworowe? Powiedzcie o tym coś więcej? Jak są pobierane, jaką dają pewność? Czy to jest prognoza na zasadzie "tak nasz genetyczne podstawy do nowotworu" czy coś w stylu "genetycznie jesteś czysty ale czy na pewno żyjesz zdrowo?"
Bo to chyba ważny temat a z jakiegoś powodu milczą o nim wszyscy i niewiele można się dowiedzieć.
Skoro leczenie nowotworów tak kiepsko idzie, umieralnosc jest wysoka to dlaczego nie wprowadzić obowiązkowych badań a przynajmniej większej świadomości.

Zazdroszcze ja mam już prawie 4 na plusie. Jak tak dalej pójdzie to chyba z 40 kg będę miała na plusie na koniec [emoji23]

f2w3skjoapwrgv7j.png
Ja też! Co prawda widziałam że więcej jem ale odkąd się zważyłam to jakoś apetyt trochę minął zupełnie nie wiem czemu hehe :) w poprzedniej ciąży przytylam tylko 9 kg a teraz pewnie będzie ze 3 razy tyle! ;)
A ja Wam zazdroszczę że macie apetyt [emoji4] wezmę od was kilka kg a Wy mi oddacie chęć do jedzenia [emoji16]

ckaiyx8dnvrdhn2p.png
Ja chętna do oddania! Preferujesz wysyłkę czy odbiór osobisty?[emoji14]

Szkodliwa , jesli jest coś nie tak z ciążą i wit c może przedostawać się do wód płodowych . Mi wszystkie domowe sposoby nie pomagały . Nasze organizmy wyrzucają nadmiar wit c , a dodatkowo lekarz mi powiedział , że taka dawka nie będzie przesadą a nawet dobrze bo będzie mocz zakwaszać i nie powodować zapalenia pęcherza . No dobrze jak widac każda ma inne zdanie , ja sporo o witaminie C czytałam i bez powodu nie dopytywałam lekarza o to a jak widać można brać . To jest rada ode mnie dla dziewczyn które nie chcą brać antybiotyków w ciąży a jednak coś je bierze
Bez przesady na przeziębienie nie potrzebny jest antybiotyk. Sama miałam zapalenie krtani i wyleczyłam się wyłącznie domowymi sposobami - mleko, miód , cytrusy , czosnek i inhalacje. Dużo czytałam o witaminie C , bo sama zastanawiałam się nad suplementacją w związku z infekcją ,a ponieważ na wielu stronach była informacje , że jest toksyczna dla dziecka to dałam sobie spokój . Nie napisałam tego, żebyś poczuła się urażona tylko , żebyś wiedziała ,że jednak wielu źródłach jest uznawana jako szkodliwa. Czytałam też , że może powodować plemienia. Dla kobiet nie jest sama w sobie zła, bo nie powoduje skutków ubocznych oprócz możliwej biegunki i jakiś problemów z nerkami- kamieniami nerkowymi. Jednak podkreślam , że cała moja wiedza jest oparta tylko i wyłącznie na stronach internetowych.

f2w3skjoapwrgv7j.png

Toxo nie jest refundowane? Dziwne, w pierwszej ciąży 6,5 roku temu robiłam na NFZ.... teraz prywatnie z takich "innych" to miałam właśnie toxo, hiv, kiłe, rozyczke i jakieś przeciwciala rh+

Np. Na jednej stronie o wit c. "Zbyt duże dawki witamin C w ciąży mogą powodować zaburzenia rozwoju płodu. Preparaty z witaminą C należą do kategorii C leków w ciąży. Oznacza to, iż zostało wykazane szkodliwe działanie u zwierząt, jednak jak na razie brak jest odpowiednich badań na ludziach potwierdzających takie właściwości. Są to działania embriotoksyczne i teratogenne.

Embriotoksyczność to wpływ leku przed 60 dniem ciąży, prowadząca nawet do śmierci płodu. Teratogenność to działanie leku już na zarodek, powodujące zaburzenia rozwoju, przedwczesne urodzenie lub śmierć zarodka. "

f2w3skjoapwrgv7j.png

Bez przesady na przeziębienie nie potrzebny jest antybiotyk. Sama miałam zapalenie krtani i wyleczyłam się wyłącznie domowymi sposobami - mleko, miód , cytrusy , czosnek i inhalacje. Dużo czytałam o witaminie C , bo sama zastanawiałam się nad suplementacją w związku z infekcją ,a ponieważ na wielu stronach była informacje , że jest toksyczna dla dziecka to dałam sobie spokój . Nie napisałam tego, żebyś poczuła się urażona tylko , żebyś wiedziała ,że jednak wielu źródłach jest uznawana jako szkodliwa. Czytałam też , że może powodować plemienia. Dla kobiet nie jest sama w sobie zła, bo nie powoduje skutków ubocznych oprócz możliwej biegunki i jakiś problemów z nerkami- kamieniami nerkowymi. Jednak podkreślam , że cała moja wiedza jest oparta tylko i wyłącznie na stronach internetowych.

f2w3skjoapwrgv7j.png
wpisuje w google i nic o toksycznosci nie widze , jedyne o plamieniu ale dalej jest napisane ze nie jest to udowodnione czy to przez witamine C . No dobrze każdy ma swoje zdanie , i swoją wiedzę , bardzo mało jest napisane o plusach witaminy C w internecie , więcej w badaniach naukowych i na pewno nie polskich . Ja tam wierze w jej siłę i brak zagrożenia . Znam wiele osób bo w ciazy brało spore dawki witaminy C i nikomu nie zaszkodziły więc może dlatego też tak w to wierze.Ja do lekarza poszłam po tygodniu kurowania w domu i odrazu chciał zaproponować antybiotyk skoro domowe sposoby nie działały widocznie nie każdemu pomagają .

wpisuje w google i nic o toksycznosci nie widze , jedyne o plamieniu ale dalej jest napisane ze nie jest to udowodnione czy to przez witamine C . No dobrze każdy ma swoje zdanie , i swoją wiedzę , bardzo mało jest napisane o plusach witaminy C w internecie , więcej w badaniach naukowych i na pewno nie polskich . Ja tam wierze w jej siłę i brak zagrożenia . Znam wiele osób bo w ciazy brało spore dawki witaminy C i nikomu nie zaszkodziły więc może dlatego też tak w to wierze.Ja do lekarza poszłam po tygodniu kurowania w domu i odrazu chciał zaproponować antybiotyk skoro domowe sposoby nie działały widocznie nie każdemu pomagają .
Wyżej skopiowałam ze strony internetowej- mogę jeszcze pare innych artykułów podeslać- dla rozeznania.

f2w3skjoapwrgv7j.png

reklama
dziewczyny jak ja wam zazdroszczę opieki w Polsce ,sama mieszkam w Irlandii i tu opieka jest fatalna jak porównuje z ta która wy macie. Na cala ciąże przypada tylko 3 usg tak standardowo chyba ze są jakieś problemy .Pierwszy raz krew będą mi pobierać w 10 tyg ciąży i są to badania podstawowe morfologia , cukier i coś tam jeszcze .Badania prenatalne ! ale o co chodzi ale po co? Czytam broszurkę informacyjna w szpitalu ( czekając na usg ) szpital nie wykonuje usg pod kątem wad czy sprawdzenia płci dziecka. Można zrobić większość badan ale prywatnie , czyli bez tłustego portfela można zapomnieć o dokładnych badaniach . Na własnym i dziecka zdrowiu oszczędzać nie będę , problem tkwi w tym ze jak dzwonie po klinikach to ci nie robią a tamci pierwsze słyszą . Zwariować można :frown:

Do góry