reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
Zovirax duo-- 3 dni i po kłopocie ;) Niby nie możemy ale mój gin.powiedział,że lepiej szybko zwalczyć to dziadostwo niż ma sie rozprzestrzeniać a jest niestety grożna dla dziecka.
Opryszczka wargowa nie jest grozna dla dziecka. Gorzej jak sie przeniesie na narzady intymne, ale mi ( mimo ze wargowa mam bardzo czesto) nigdy sie nie zdarzylo.
Ja nie stosuje nic na opryszcze, samo przechodzi po czasie. A wiekszosc tych kremow do smarowania pozostawiaja bialy slad czego bardzo nie lubie, juz wole poczekac dluzej jak sama zejdzie [emoji6]

Sent from my SM-G531F using Forum BabyBoom mobile app

Mi czasem brzuch sie napina, zwlaszcza wieczorem po calym dniu. W pierwszej ciazy czesto mialam skurcze, a porod zaczal sie od saczenia sie wod. Tzn mi po prostu ( z nieznanego powodu) przerwal sie pecherz plodowy, glowka byla wysoko i chyba maly nie szykowal sie jeszcze na swiat. Licze, ze teraz bedzie inaczej.

Mi tez ciazy raczej nie bedzie brakowac. Nawet tych kopniakow. W koncu poczuje sie "wolna" w sensie, ze bede mogla robic co chce, bo teraz ciagle z tylu glowy mam, ze czyms moge zaszkodzic coreczce.
Ogolnie to zastanawiam sie nadal nad imieniem. Miala byc Nadia i ogolnie bardzo mi sie to imie podoba, ale chyba nie do konca "je czuje". No nic, zobaczymy jeszcze.

Opryszczka wargowa nie jest grozna dla dziecka. Gorzej jak sie przeniesie na narzady intymne, ale mi ( mimo ze wargowa mam bardzo czesto) nigdy sie nie zdarzylo.
Ja nie stosuje nic na opryszcze, samo przechodzi po czasie. A wiekszosc tych kremow do smarowania pozostawiaja bialy slad czego bardzo nie lubie, juz wole poczekac dluzej jak sama zejdzie [emoji6]

Ja z kolei słyszałam, że jesli kobieta pierwszy raz ma opryszczkę w ciąży to jest to niebezpieczne. A dla niemowlaka już po narodzeniu też jest groźna gdyby się zaraził - m.in. wazne by pilnować tego niecalowania maluszka przez osoby trzecie (my z mężem nie mamy wirusa opryszczki i np. nie pozwalam nikomu poza nami całować synka w usta - w polik owszem, babcie czy ciocie ok, ale w usta zakaz - nie chodzi oczywiście tylko o opryszczkę)

74703e3kkwoaumma.png

Dziewczęta gdzie czujecie czkawkę malucha? wysoko czy nisko? i jak to się ma do pozycji w której Wasze maluchy są ułożone?

Ja z kolei słyszałam, że jesli kobieta pierwszy raz ma opryszczkę w ciąży to jest to niebezpieczne. A dla niemowlaka już po narodzeniu też jest groźna gdyby się zaraził - m.in. wazne by pilnować tego niecalowania maluszka przez osoby trzecie (my z mężem nie mamy wirusa opryszczki i np. nie pozwalam nikomu poza nami całować synka w usta - w polik owszem, babcie czy ciocie ok, ale w usta zakaz - nie chodzi oczywiście tylko o opryszczkę)

74703e3kkwoaumma.png

Opryszczka może powodować zapalenie mózgu, dlatego jest bardzo niebezpieczne nie tylko dla niemowląt ale i dla dzieci. Jestem przewrażliwiona na tym punkcie, a moje dziecko mogą całować tylko osoby, u których wiem, że wirus ten nigdy się nie pojawił. Skąd to przeczulenie? Ponieważ mam przypadek w rodzinie gdzie osoba dorosła (5% zachorowań u dorosłych na całym świecie SIC!) zachorowała i nie mam zamiaru świadomie narażać swojego dziecka na neurologiczne powikłania, bo jakiejś babci widzi się całowanie mojego dziecka w usta [emoji35]Temat rzeka, nie zachęcam każdego do takiego podejścia, ale po swoich doświadczeniach wole być przeczulona niż lekkomyślna.

p19uyx8dakwwcbe2.png

l22ndf9hmlnkjp5l.png

reklama
Do góry