reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Z tego co ja wiem to tego chwytu już się nie stosuje [emoji6]
Ale w planie porodu pytają czy się nie zgadzasz na jego wykonanie...
Link do: Plan porodu
Ciekawe czy potem ktoś ten plan czyta?

0d1yhqvkorvfo1vd.png

reklama
Gemmina jakby u mnie nie zastosowali Kristellera to Mati by umarł bo zaklinowal się za daleko na cesarke ale też za daleko na vacuum- nie mogli go dosiegnac więc musieli "dopchnac"
Nie zapieralabym się. tego chwytu oficjalnie się nie stosuje ale czasem nie ma wyjścia, lekarze wiedzą co robią

Chwyt Kristellera to wypychanie dziecka z macicy przez nacisk na brzuch. Podobno mega bolesny i niebezpieczny, wiec nie rozumiem czemu to jeszcze robią?!
A zabieg Credego to przemycie oczu dziecka azotanem srebra, na wypadek zarażenia rzeżączką. Przecież teraz po to bada się czy mam choroby weneryczne. Nie mam rzeżączki i mam stałego partnera, wiec chyba zabieg jest nie potrzebny. W Poznaniu nie wszystkie szpitale go wykonują.

0d1yhqvkorvfo1vd.png
O rany brzmi strasznie [emoji44] na to mycie oczu to bym nie pozwoliła, Ale jeśli to wypchniecie ma uratować dziecko to nie mam nic przeciwko... Mi po porodzie położna wypychala resztki [emoji4] Spytała czy chcę żeby mi pomogła Ale będzie bolało. Ja się zgodziłam[emoji12] Ona naciskała mi podbrzusze - bolało [emoji21][emoji22] Ale prosiła żebym wytrzymała. Potem krwawiłam już tylko jak podczas zwykłej @ [emoji1] a więc było warto [emoji6]

16udskjopmtfyunf.png

Nie wiem dokładnie na czym polega niebezpieczeństwo w tym chwycie, ale kleszcze i proznociąg też są niebezpieczne. Mogą powodować urazy lub mikrourazy mózgu. Takie przypadki spotkałam w PPP. Dlatego myślę , że warto mieć ze sobą partnera podczas porodu. Kobieta rodzącą nie myśli trzeźwo i czasem się zgadza na takie rzeczy.

f2w3rjjgwqepia0h.png

a facet, który nie wie co to jest powie, ze on nie chce aby tego użyli i co? dziecko ma się udusić? przecież vacuum nie używa się ot tak.
Zresztą w skrajnych przypadkach nawet nie pytają o zgodę bo liczą się sekundy

Cześć, dziewczyny! Wróciliśmy z zimowiska, było świetnie [emoji4]

Myślę, że z tą płcią nie jest tak łatwo, czasem po prostu nie widać. Podobno w niektórych krajach w ogóle nie mówią płci, bo jeśli się gin pomyli to rodzice idą do sądu!

A ja ostatnio przeglądałam plan porodu i tam pytają czy zgadzam się na chwyt Kristellera i zabieg Credego. Pierwszego nie chcę absolutnie. A od Credego też podobno się odchodzi. Jak było u was? Miałyście te zabiegi przy poprzednich porodach? Czy rzeczywiście mogę z nich zrezygnować?

0d1yhqvkorvfo1vd.png
A co to są :) ?

p19u9jcg81ehxczt.png

a facet, który nie wie co to jest powie, ze on nie chce aby tego użyli i co? dziecko ma się udusić? przecież vacuum nie używa się ot tak.
Zresztą w skrajnych przypadkach nawet nie pytają o zgodę bo liczą się sekundy
Facet może ocenić racjonalnie sytuacje w której znajduje się jego żona. Sama urodziłam przez vaccum , bo ślepo wierzyliśmy, że proród przebiega prawidłowo a nie przebiegał. Akcja była słaba, wielogodzinna ja po każdym skurczu wymiotowałam a lekarze i położne- przecież oni widzą, że kobieta nie ma już siły i nie urodzi sama. Na pewno ja jej już nie miałam i już dawno mój poród powinien skończyć się CC. Mój mąż powinien dawno interweniować. I ja nie mowię o chwil w której akcja porodowa trwa prawidłowo a dziecko traci tętno.(chociaż wtedy i tak prawodopodobnie było obwiązane pępownią) Ogladałam kiedyś na DD TVN było o tych chwytach i lekarz sam powiedział, że to są chwyty niebezpieczne i używa się ich głównie przy długich porodach , gdzie kobieta nie ma siły dalej rodzić. Czyli w normalnych warunkach miała by CC a ktoś olał sprawę. Rozmawiałam też z wieloma kobietami, a nawet czytałam wywiad z A. Chylińską, której przy porodzie też chcieli użyć Kleszczy , ale zrobiła aferę i miała Cc. Czyli jednak da się uniknąć.. Miałam w też w poradani kobietę , która rodziła 48h i po tym czasie dziecko miało użyte kleszcze. 48 godzinny poród jest normalny... ?

f2w3rjjgwqepia0h.png

Ja jeśli będe miała jakieś prawo glosu na porodówce ,to żadnych chwytów czy próżnociągów nie chce tylko cc, a nie trzymanie na siłe i męczenie kobiety oraz dziecka. Jak piszke Emkaa, takie porody powinny szybciej kończyć sie przez cc

Ale zrozumcie, ze czasem dziecko jest już za daleko w kanale rodnym i nie można już zrobić cc bo "przeciagneliby" bakterie z dróg rodnych przez bebechy i wtedy dopiero są "jaja".
Ja też nie miałam na myśli sytuacji, że czekają i za wszelką cenę chcą aby poród był sn bo kaska z NFZ wieksza (żelazna słynie z takich porodow)

reklama
Dzwonilam jeszcze dzis o mojego gina i zapytalam go czy po wczorajszym USG jest pewien na 100% ze to chlopak, powiedzial ze nie ma watpliwosci. Na wczesniejszych usg mlodzian mial zacisniete uda i oatrzac od dolu nie bylo widac ani penisa ani jajeczek bo mial je najprawdopodobniej zacisniete miedzy udami. A teraz panicz zaczal sie rozkraczac i jajka z peniskiem opadly i mozna bylo je zobaczyc. Ale ewidentnie tak moglo byc bo jak w czwartek przylozyl sonde do brzuchacto widzielismy dziewczynke i nagle mlody kopnal i cos wylecialo miedzy nogami, myslelismy ze to moze pempowina ale dr wlaczyl przeplywy i pempowina byla duzo wyzej. Wiec juz sama nie wiem co myslec. A nastepna wizyta dopiero za miesiac...wiec strasznie dlugo....

c55f3e3kq403a9og.png

Do góry