reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Aktualizacja tabeli:
cc513d4922769eaa5fbf49de0a2f6343.jpg

Informacje uaktualniam na podstawie wątku Wizyty i badania... oraz wiadomości prywatnych.

Póki co idziemy zgodnie z demografią.
10 dziewczynek i 9 chłopców.

oar8pg4n1kii9v0d.png
Proszę o aktualizację ;-)
Usg CHŁOPIEC, tydzień 17+3 :-)

Napisane na C6903 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny podpowiedzcie mi jak mam wyjaśnić swojej córce 5 lat jak wyjdzie z brzuszka dziecko....pustka w głowie :/ Nelka dopytuje i to.niemalże wszystko.chce wiedziec i nie ma opcji wymigania od pytania. Tylko ze musze tak wyjasnic zeby później nie miala jakiś wizi ze mame to boli i żeby nie przeżywała ze przyjście dziecka na swiat to dlamnie cos strasznego ...hyyyy no tak na rozum 5 latki :/ jak macie jakies fajne ksiazeczki dla dzieci w tym wieku to tez poprosze tytuły. :)

5djylbetecfse5n6.png
Może sprzedaj jej prawdę o cesarce, że doktor zrobi operacje i wyjmie dzidziusia. Ewentualnie opowiedz że dzidzia pływa w wodzie i pewnego dnia jak pójdziesz siusiu to wysiusiasz dzidzię razem z tą wodą... Siusianie nie kojarzy się z bólem a jest bliskie prawdy.

Napisane na Lenovo A6020a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny podpowiedzcie mi jak mam wyjaśnić swojej córce 5 lat jak wyjdzie z brzuszka dziecko....pustka w głowie :/ Nelka dopytuje i to.niemalże wszystko.chce wiedziec i nie ma opcji wymigania od pytania. Tylko ze musze tak wyjasnic zeby później nie miala jakiś wizi ze mame to boli i żeby nie przeżywała ze przyjście dziecka na swiat to dlamnie cos strasznego ...hyyyy no tak na rozum 5 latki :/ jak macie jakies fajne ksiazeczki dla dzieci w tym wieku to tez poprosze tytuły. :)

5djylbetecfse5n6.png
ja musiałam tłumaczyć 4-latce w jaki sposób dzidziuś znalazł się w brzuszku. Nie dała się zbyć byle czym. Ciągle dopytywała ,,ale jak on tam wszedł?". Jeśli chodzi o uświadamianie dzieci, to warto mówić tyle na ile mogą zrozumieć. Jeśli mogę coś doradzić, to powiedz wprost którędy wychodzi dziecko. Nie ma sensu oszukiwać, że wychodzi, np. przez pępek :) choć też usłyszałam kiedyś od dziecka znajomych taką wersję.

Może sprzedaj jej prawdę o cesarce, że doktor zrobi operacje i wyjmie dzidziusia. Ewentualnie opowiedz że dzidzia pływa w wodzie i pewnego dnia jak pójdziesz siusiu to wysiusiasz dzidzię razem z tą wodą... Siusianie nie kojarzy się z bólem a jest bliskie prawdy.

Wersja z cesarką też jest dobra. Może łatwiej będzie dziecku wyobrazić sobie jak to wygląda.

Nie chciałabym opowiadac jej jakiś głupot :D juz temat byl jak dzidzia znalazla sie w brzuszku itp tylko ze jakis niemam pomysły na ciąg dalszy haha bo za drastyczne pod styczne bedzie jak powiem ze wychodzi przez cipke haha . Ogolnie sama niewiem jak to ubrać w słowa żeby tez ona tego pozniej nie przeżywała bo tak tez moze byc.
Raczej nie powiem jej ze wysikalam... juz widze jej reakcjie i za kazdym razem jak bede szla do toalety jej pytania czy juz wysikalam haha.

Kupie jakies ksiazeczki to moze mi ułatwi sprawe...niespodziewalam sie ze bede miala taki dylemat :D

5djylbetecfse5n6.png

5djylbetecfse5n6.png

Ja mam to "szczescie" że będę mieć cc. Łatwo wtedy wytłumaczyć jak dziecko wychodzi.
Ja nie ukrywałam że po zaszyciu blizna boli- pokazywałam ją i tłumaczyłam, że sie goi i że teraz nie mogę podnosić ciężkich rzeczy, skakać na trampolinie i syn nie moze skakać po mnie. Nie musisz opowiadać ze szczegółami o bólu i wysiłku ale dobrze coś o tym wspomnieć, bo jak wrócisz do domu to będziesz potrzebować czasu na regeneracje.

Ja hymnie mówiła o siusianu [emoji12] po pierwsze to kłamstwo a po drugie to jakoś mogłoby przestraszyć dziecko. Juz słyszę te tysiąc pytań, a co hak nie zauważysz w nocy ze wysikalas dzidziusia? Co jak wpadnie głęboko dł ubikacji? Itd.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

uświadamianie dzieci ciężki temat :) ja jak byłam mała miałam swoja własną teorie , otóż myślałam ze każda dziewczynka rodzi się z malutkim ziarenkiem w brzuszku i dopiero po ślubie to ziarenko rośnie i zaczyna się zmieniać w dzidziusia . Tyle sobie dopowiedziałam po szczątkowych informacjach które zapodała mi moja mama . :D

reklama
Super ta szkoła rodzenia ja się już zarejestrowałam oczywiście traktuje to jako forma dodatkowa aczkolwiek poleciłam to mojej koleżance która rodzi i lutym a do szkoły rodzenia nie poszła

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry