reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Mi od kilku lat strasznie wypadają, jakoś mocno mi się mimo tego wypadania nie przerzedziły, zawsze miałam dość cienkie włosy i takie są nadal. Próbowałam wszystkiego i nic nie pomogło, jak wcierałam płyny od dermatologa to tylko na czas wcierania przestawały wypadać a później ze zdwojona siłą. żadne suple, żadne szampony ani odżywki, tylko te wcierki, na krótko. Więc teraz już się za bardzo tym nie przejmuję, a nóż w ciaży mi się to zmieni w drugą stronę i zaczną rosnąć gęste i zdrowe ;) Tak właśnie miała moja siostra - po pierwszej ciąży bardzo jej się wzmocniły włosy i już tak zostało, na to liczę... :)))

reklama
A ja biorę tylko kwas foliowy 0,4mg od kilku miesięcy i nic więcej.
Z suplementami nie wiadomo czy to w ogóle się wchłania no i jest sztuczne, i jak któraś zauważyła nikt ich do końca nie kontroluje. Z kwasem foliowym biorę Folik, który jako jedyny nie jest suplementem tylko lekiem.
A inne witaminy czy żelazo to jak lekarz mi każe brać :)

0d1yhqvkorvfo1vd.png

obiecuję że wypytam dokładnie gina co i jak i z tym kwasem foliowym i z wit A i z suplementami i podzielę się z Wami :) w końcu za coś mu płacę na tych prywatnych wizytach, powinien rozwiać tego typu, jakże istotne wątpliwości ;) a jak to jest z ziołami, przyprawami? podobno rozmaryn, tymianek i niestety wiele innych ziół mają właściwości wczesnoporonne :( ta ciąża to same wyrzeczenia :(

obiecuję że wypytam dokładnie gina co i jak i z tym kwasem foliowym i z wit A i z suplementami i podzielę się z Wami :) w końcu za coś mu płacę na tych prywatnych wizytach, powinien rozwiać tego typu, jakże istotne wątpliwości ;) a jak to jest z ziołami, przyprawami? podobno rozmaryn, tymianek i niestety wiele innych ziół mają właściwości wczesnoporonne :( ta ciąża to same wyrzeczenia :(
Maliny maja takie dzialanie, herbatki malinowe i z liści malin są stosowane do przyśpieszania produ .

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

Nahia ja biorę jodid 200. Jod przy hashimoto nasila zapalenie tarczycy, jest bardzo potrzebny do prawidłowego ukształtowania muzgu u dziecka, a samym chorym na hashi szkodzi przez większą ilość przeciwciał w organiźmie i przez to zwiększa się stan zapalny tarczycy. Suplementowałam jod długo przed poczęciem dziecka. Co do kwasu foliowego spokojnie możemy brać 800.
Witamina A nie jest wskazana w suplementach dla kobiet w ciąży do ll trymestru. Dla zdrowych kobiet wystarczy przez pierwsze miesiące ciąży kwas foliowy i nic więcej. Witaminy dla kobiet w ciąży są zalecane od ll trymestru i wtedy odstawiłam jod, kwas foliowy i zmiejszyłam wit D adekwatnie do ilości tych witamin w suplemencie dla kobiet w ciąży.
Ja miałam duży nie dobór witaminy D i biorę ją w dawce 5000 jednostek czyli 10 kropel vigantolu. Przy tej dawce mieżyłam poziom wit D i był tylko na poziomie 35. Inna bajka, że ta witamina się najlepiej wchłania z witK2mk7. W ciąży przy hashimoto trzeba od razu podnieść dawkę w moim przypadku o połowe. Badanie hormonu TSH, Ft3 i Ft4 jest miarodajne co 6 tygodni ze względu, że tyle trwa zmiana hormonów po zwiększemiu lub zmejszeniu euthyroxu czy letroxu. W ciąży TSH miałam dużo poniżej normy i mimo to miałam zwiększany euthyrox ze względu na zaniskie Ft4. Dodam, że mam hashimoto bez niedoczynności.

Co do suplementacji u dzieci w drugim roku życia witaminy D to są zalecenia aby dawać 1000 jednostek ( 2 krople vigantolu w naszym przypatku) to jezt dawka podtrzymująca stan wit D w organiźmie.

Co do włosów w ciąży to prawie wogule mi nie wypadały. Hormony tak cudownie w tym czasie na mnie działały. Ten stan utrzymywał się przez 3 miesiące po porodzie, a potem włosy leciały garściami. Dopiero po roku wszystko się unormowało.

cb7wyx8d867elviu.png

Hej dziewczyny. Miałam dzisiaj rano lekkie plamienia, które mi się potem też pojawiły na wkładce. Niestety mieszkam w takim kraju gdzie nikt się tym nie przejmuje (Norwegia) i jedyne co mi zostaje to czekanie :( Wizyta dopiero 27... Trzymajcie kciuki żeby wszystko było dobrze. Nie było tam na szczęście krwi co mnie trochę uspokaja, ale i tak się stresuję. Ta ciąża mi daje niesamowicie w kość powiem wam, mdłości okropne, nie mam siły wstać z łóżka, gdyby nie mój mąż to chyba bym miała straszny syf w domu. Jeszcze jakieś dreszcze mi doszły wczoraj, pewnie zmiany hormonalne i dlatego organizm tak reaguje. Żyć nie umierać po prostu...

Maliny maja takie dzialanie, herbatki malinowe i z liści malin są stosowane do przyśpieszania produ .

ale w ogóle maliny , czy tylko liście z malin??? kurde teraz to się zmartwiłam bo od początki ciąży piję herbatę z prawdziwym sokiem malinowym ( teściowa zrobiła) i z miodem. lekarz rodzinny tak mi zalecił , żeby się nie przeziębić

ale w ogóle maliny , czy tylko liście z malin??? kurde teraz to się zmartwiłam bo od początki ciąży piję herbatę z prawdziwym sokiem malinowym ( teściowa zrobiła) i z miodem. lekarz rodzinny tak mi zalecił , żeby się nie przeziębić
Niestety nie mam pojęcia. Położna mi polecała przed porodem. Piłam i malinową i z liści z drugiej strony wgle na mnie nie działało .

reklama
Co do suplementów to ja biorę tylko kwas foliowy i witaminę D oraz magnez.
Wit i magnez biorę na własną rękę. Po pierwszej ciąży osłabiło mi się serducho, a że moja mam zmarła na zawał, choć nawet nie wiedziała ze ma problemy z sercem to teraz chucham i dmucham na te sprawy.
W pierwszej ciąży miałam brać tylko kwas przez I trymestr a dopiero potem dostałam zalecenie jakiś witamin ciążowych. W tej pewnie bedzie tak samo bo lekarza nie zmieniam.
Nie schizujcie się tym co pisze w necie. Słuchajcie tego co lekarz mówi, w końcu same go wybieracie na swojego lekarza od prowadzenia ciąży i to on powinien być dla Was autorytetem w tej sprawie, a nie inna osoba czy inny lekarz.

Co do włosów...ja jestem naturalną blondynką choć wspomagam się pasemkami. Zawsze miałam cienkie i sie słabe włosy. W ciąży przez większość czasu było ok. Pod koniec trochę się wykruszyły. Natomiast po porodzie , około 4 mce pózniej zaczęły wypadać okropnie. Przestraszyłam się, że juz całkiem łysa będę. Fryzjer polecił mi terapię ampułkami kerastase przeznaczonymi właśnie dla nietypowych sytuacji- ciąża, ciężkie choroby, stres. Trzeba używać około 30 ampułek- 1 sztuka dziennie. Są masakrycznie drogie dlatego ja używałam co drugi dzień. Włosy praktycznie od 2 ampułki przestały wypadać. I po jakimś czasie zaczęły rosnąć nowe- nie wiem czy obiecywane przez producenta 1000, ale sporo. Teraz mam niezłą grzywkę z tych odrostów:)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Do góry