reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

reklama
super że mieścisz się w normie z betą :) co do kwasu foliowego najlepiej spytaj swojego gina w poniedziałek, ale mój też zalecił mi branie 600 ( 400 standardowo w zestawie witamin Mama plus a 200 dodatkowo sam kwas foliowy )... też mam wątpliwości co do suplementów, bo oprócz wspomnianego zestawu dla kobiet w ciąży biorę sobie dodatkowo kapsułki z DHA.... ale na najbliższej wizycie , w środę , spytam go co i jak mogę brać żeby też nie przesadzić.

Wroniasta a czy ten mama plus to Olimpu jest? Bo właśnie czytam skład i tam jest witamina A... a ja czytałam, że właśnie tej witaminy nie powinno się dostarczać będąc w ciąży i wczoraj jak byłam u mojej endo to ogólnie jak rozmawiałysmy o suplementach to powiedziała zeby tylko sprawdzać aby nigdzie nie było witaminy A...

Tu masz pytanie o wit A i odpowiadają dietetycy: Link do: Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży
Dziwi mnie tylko, że znajduje się ona z preparacje rekomendowanym dla kobiet w ciaży, a zawsze uważałam Olimp za bardzo dobrą firmę.

Teraz tak patrzę że ja mam kwas foliowy 0,4mg to za mało? Lekarz kompletnie nic mi nie powiedział jeśli chodzi o dawkę.

Raczej chodzi o to że maksymalnie 0,6 mg można. Od dawna bierzesz? Bo to jest tak, że jeżeli już długo uzupełniasz kwas foliowy tylko 0,4 mg to już organizm ma zapas, ale jeżeli niedawno zaczęłaś to śmiało zwiększ aby dzidzi było go wystarczająco :)

Nie no biorę ogólnie od stycznia. Przez 1mc brałam też pregnaker orginal ale dowiedziałam się że teraz jest moda na nie brania witamin, lekarz też zapytał tylko czy przyjmuję kwas foliowy a teraz znowu się nad nim zastanawiam

Każda z nas i tak będzie brała tak jak uważa, jak czuje czu też tak jak powie Jej gin któremu ufa. Kwas foliowy przyjmuje ok 2000 jednostek dziennie ze względu na poprzednie poronienia, kwas dha czy jod jest mega potrzebny i ciężko go dostarczyć w takiej dawce jak jest potrzebny minimum 250 mg dziennie ja biorę teraz 400 mg od drugiego trymestru 800 mg, d3 również 2000 jednostek dziennie a reszta witamin jest zbędna i niebezpieczna przy przewitaminizowaniu płodu. Polecam MamaDha Premium.

svchs65gg8talrm7.png

Dzieki anika84 za tyle informacji, czyli te normy najważniejszych składników spokojnie mogą być wyższe :) Napisałaś "kwas dha czy jod ... minimum 250 mg dziennie..." miałaś na myśli jod i chyba w mcg? bo jak tak to jak bierzesz 400 mg to sporo. Nawet 400mcg to sporo ale skoro lekarz wie i tak zaleca to ja chyba śmiało mogę do mojego Jodidu 200 mcg dodać w suplemencie femibion 150 mcg i nie zaszkodzę?

Sunnyday nie martw się :) miłość do dziecka przyjdzie. U mnie też różnie bywało, początek to był dramat z różnych powodów. I wtedy Myślalam ze kocham moje dziecko a dzisiaj jak patrze na tamtą miłość to było dopiero ziarenko. Dzisiaj to dużo potężniejsze Uczucie. Niesamowite jak rośnie. Podobnie zresztą jak do męża. Kiedyś miłość a miłość dziś to dwie różne sprawy.

Ja suplementów specjalnie nie biorę. Ostatnio czytałam o suplementach i trzeba bardzo być wyczulonym bo one są słabo kontrolowane i testowane. Zasadniczo polecane są produkty spożywcze medycznego przeznaczenia bo kontrola nad nimi jest większa.

Mamy starszakow lat około 2 dajecie witaminę D? Jeżeli tak to w jakiej dawce?

Dziewczyny zdrobiłam dziś beta hcg i mam wynik 2392 a równo tydzień temu miałam 184, nie wiem czy to nie za niski jest jak na początek 6 tygodnia. Macie może wyniki z tego okresu?
Poza tym chciałam Was zapytać czy bierzecie Jodid, bo wczoraj byłam u mojej endokrynolog i oprócz kwasu foliowego i witaminy D kazała mi brać Jodid, a ja zawsze czytałam, że przy Hashimoto jest przeciwskazane brać suplementy z jodem. Ale wykupiłam i biorę. Oprócz tego już tydzień temu kupiłam witaminy dla kobiet na początku ciąży Femibion 1 i teraz tak czytam w składzie, że on tez ma Jod 150 a Jodid ma 200 i on tez ma kwas foliowy 400 a ja osobno biorę 800... I teraz nie wiem czy brać to dalej, czy będzie za dużo... a chciałabym brać ten Femibion bo ma dużo innych ważnych mikroelementów... A oprócz tego jak powiedziałam endokrynolog że biorę selen to się trochę przeraziła i kazała mi odstawić (wzięłam tylko 4 tabletki), mam nadzieję, że to nie zaszkodziło :/

Tez mam hashimoto+niedoczynnosc i jestem pod stałą kontrolą endokrynologa (teraz badania tsh,ft3,ft4) co 2 tygodnie.Na ostatniej wizycie endo pytala jaki suplement biore i jaka jest zawartosc jodu. Przy hashimoto nie podaje sie jodu ani nie powinno sie jesc produktow zawierajacych ten pierwiastek. Jezeli jest tylko niedoczynnosc to wtedy inna sprawa.Najlepsza jest dieta o niskim indeksie glikemicznym i wylaczenie laktozy i glutenu. Tez biore femibion natal1 i endo powiedziala ze w ciazy jest nieco inaczej. Ginekolog nie zalecal brac nic wiecej. Podobno przedawkowanie kwasu foliowego grozi autyzmem..

Nie no biorę ogólnie od stycznia. Przez 1mc brałam też pregnaker orginal ale dowiedziałam się że teraz jest moda na nie brania witamin, lekarz też zapytał tylko czy przyjmuję kwas foliowy a teraz znowu się nad nim zastanawiam

To się nie martw, masz już zapas, a jezeli chcesz to możesz brać 600 i tez będzie ok :)

Wroniasta a czy ten mama plus to Olimpu jest? Bo właśnie czytam skład i tam jest witamina A... a ja czytałam, że właśnie tej witaminy nie powinno się dostarczać będąc w ciąży i wczoraj jak byłam u mojej endo to ogólnie jak rozmawiałysmy o suplementach to powiedziała zeby tylko sprawdzać aby nigdzie nie było witaminy A...

Tu masz pytanie o wit A i odpowiadają dietetycy: Link do: Ryzyko przedawkowania witaminy A w ciąży
Dziwi mnie tylko, że znajduje się ona z preparacje rekomendowanym dla kobiet w ciaży, a zawsze uważałam Olimp za bardzo dobrą firmę.
mam dokładnie te same spostrzeżenia ... ale gdzieś czytałam że z ta wit A to nie tak do końca. w jakiejś dawce dziennej jest ona wręcz niezbędna, nie można jej tylko przedawkować. spotkałam się z opiniami, że wit A spożywanej w normalnych posiłkach raczej nie da się przedawkować ( o ile nie je się wątróbki i nie pije ciągle soku z marchwi ) ale trzeba uważać na suplementy. też mnie to zastanawia, dlaczego ta wit znalazła się w zestawie z Olimpu rekomendowanym przecież przez Instytut Matki i Dziecka i Polskie Tow Ginekologiczne. na pewno wezmę to opakowanie ze sobą na najbliższą wizytę u gina. sama nie wiem, ogłupiała już jestem :) a mam wrażenie ,że co lekarz i farmaceuta, to inna opinia

reklama
Tez mam hashimoto+niedoczynnosc i jestem pod stałą kontrolą endokrynologa (teraz badania tsh,ft3,ft4) co 2 tygodnie.Na ostatniej wizycie endo pytala jaki suplement biore i jaka jest zawartosc jodu. Przy hashimoto nie podaje sie jodu ani nie powinno sie jesc produktow zawierajacych ten pierwiastek. Jezeli jest tylko niedoczynnosc to wtedy inna sprawa.Najlepsza jest dieta o niskim indeksie glikemicznym i wylaczenie laktozy i glutenu. Tez biore femibion natal1 i endo powiedziala ze w ciazy jest nieco inaczej. Ginekolog nie zalecal brac nic wiecej. Podobno przedawkowanie kwasu foliowego grozi autyzmem..

Ja byłam wczoraj u engo i mi powiedziała, że nie ma sensu badać tsh, ft3, ft4 częściej niż co 6 tygodnie, bo dopiero taka odległość pomiędzy badaniami ma wpływ na ewentualne zmiany w wynikach... wiec ile lekarzy tyle zalecań ;)
Czyli bierzesz jod tylko w Femibionie1? Tj 150 i tyle wystarczy wg Twojego endo? Wiem, że przy hashimoto jodu się nie bierze ale ciąża to specjalny stan, że to co nam szkodzi (w tym przypadku podbija ilość przeciwciał) daje korzyści dla dziecka, czyli coś za coś.
Też czytałam że przedawkowanie grozi autyzmem... ale ciekawe ile to jest przedawkowanie, skoro farmaceuta powiedział, że do 600 można to chyba można, a wiesz jak babeczki biorą osobno kwas foliowy i jeszcze np Femibion i jeszcze inny np z olimpu i jakieś witaminy na włosy bo zawsze brały i nie zauważają że w każdym z nich jest kwas foliowy to niestety przedawkowanie jest bardzo możliwe...

Do góry