Dzieki[emoji6] Jestem dobrej myśli [emoji5]Arla beta beta imponująca więc musi być Fasolka! !! We wtorek Ją ujrzysz tego życzę!
reklama
nahia
Zaangażowana w BB
Dziewczyny zdrobiłam dziś beta hcg i mam wynik 2392 a równo tydzień temu miałam 184, nie wiem czy to nie za niski jest jak na początek 6 tygodnia. Macie może wyniki z tego okresu?
Poza tym chciałam Was zapytać czy bierzecie Jodid, bo wczoraj byłam u mojej endokrynolog i oprócz kwasu foliowego i witaminy D kazała mi brać Jodid, a ja zawsze czytałam, że przy Hashimoto jest przeciwskazane brać suplementy z jodem. Ale wykupiłam i biorę. Oprócz tego już tydzień temu kupiłam witaminy dla kobiet na początku ciąży Femibion 1 i teraz tak czytam w składzie, że on tez ma Jod 150 a Jodid ma 200 i on tez ma kwas foliowy 400 a ja osobno biorę 800... I teraz nie wiem czy brać to dalej, czy będzie za dużo... a chciałabym brać ten Femibion bo ma dużo innych ważnych mikroelementów... A oprócz tego jak powiedziałam endokrynolog że biorę selen to się trochę przeraziła i kazała mi odstawić (wzięłam tylko 4 tabletki), mam nadzieję, że to nie zaszkodziło :/
Poza tym chciałam Was zapytać czy bierzecie Jodid, bo wczoraj byłam u mojej endokrynolog i oprócz kwasu foliowego i witaminy D kazała mi brać Jodid, a ja zawsze czytałam, że przy Hashimoto jest przeciwskazane brać suplementy z jodem. Ale wykupiłam i biorę. Oprócz tego już tydzień temu kupiłam witaminy dla kobiet na początku ciąży Femibion 1 i teraz tak czytam w składzie, że on tez ma Jod 150 a Jodid ma 200 i on tez ma kwas foliowy 400 a ja osobno biorę 800... I teraz nie wiem czy brać to dalej, czy będzie za dużo... a chciałabym brać ten Femibion bo ma dużo innych ważnych mikroelementów... A oprócz tego jak powiedziałam endokrynolog że biorę selen to się trochę przeraziła i kazała mi odstawić (wzięłam tylko 4 tabletki), mam nadzieję, że to nie zaszkodziło :/
Emkaa
Fanka BB :)
Ja wychodze z założenia, że im mniej tym lepiej- nie jestem lekarzem, zupełnie się na tym nie znam , ale leki to zawsze leki - ich skutki uboczne bada się latami. Biorę tylko kwas foliowy, później pomyśle o naturalnej suplementacji dha. Ewentualnie zależnie od wyników krwi witaminy- jednak wolała bym tego uniknąć .Dziewczyny zdrobiłam dziś beta hcg i mam wynik 2392 a równo tydzień temu miałam 184, nie wiem czy to nie za niski jest jak na początek 6 tygodnia. Macie może wyniki z tego okresu?
wroniasta
Dziewczyny zdrobiłam dziś beta hcg i mam wynik 2392 a równo tydzień temu miałam 184, nie wiem czy to nie za niski jest jak na początek 6 tygodnia. Macie może wyniki z tego okresu?
jest taki kalkulator do mierzenia wartości bety i czy dobrze przyrasta : http: //bellybestfriend. pl/ kalkulator-hcg. html ( użyłam spacji bo inaczej nie chce mi się wkleić link do stronki )
a co do kwasu foliowego , jeden farmaceuta powiedział mi że można brać 600 dziennie
nahia
Zaangażowana w BB
Ja wychodze z założenia, że im mniej tym lepiej- nie jestem lekarzem, zupełnie się na tym nie znam , ale leki to zawsze leki - ich skutki uboczne bada się latami. Biorę tylko kwas foliowy, później pomyśle o naturalnej suplementacji dha. Ewentualnie zależnie od wyników krwi witaminy- jednak wolała bym tego uniknąć .
Ja bardzo wierzę w suplementy, one m.in. pozwoliły mi zajść w ciążę, bo zminimalizowały stan zapalny hashimoto i unormowały cały organizm. W pożywieniu jest coraz mniej dobroci niż kiedyś, a każdy organizm jest w stanie się ze wszystkiego wyleczyć jeżeli ma wszystko czego potrzebuje. Sama wiem jak moje samopoczucie wzrastało jak wszystkiego pilnowałam, wpływ na to miała również dieta, uważałam aby nie jesć przetworzonych produktów itd...
Emkaa
Masz rację, jeśli w organizmie dzieje się coś nie tak - suplementy pomagają, ale teraz jest taka moda nowa - w ciąży trzeba brać witaminy, leki itd. Jeśli jest wszystko w porządku suplementy są nie potrzebne . Wystarczy zdrowe odżywianie. Bardzo dużo podczas studiów miała przykladów, gdzie uważało się coś za bezpieczne w ciąży a po wielu latach badania wykazały, że miały negatywny wpływ. Samo promieniowanie RTG kiedyś było uzanowane za bezpieczne a dopiero po ok 50 latach okazało się bardo niebezpieczne. Nie wiem czy wiecie, że rośnie liczba dzieci, które maja nie 5 , ale 6 palców . A autyzm ? Nie wiadomo co jest przyczyną. .Ja bardzo wierzę w suplementy, one m.in. pozwoliły mi zajść w ciążę, bo zminimalizowały stan zapalny hashimoto i unormowały cały organizm. W pożywieniu jest coraz mniej dobroci niż kiedyś, a każdy organizm jest w stanie się ze wszystkiego wyleczyć jeżeli ma wszystko czego potrzebuje. Sama wiem jak moje samopoczucie wzrastało jak wszystkiego pilnowałam, wpływ na to miała również dieta, uważałam aby nie jesć przetworzonych produktów itd...
nahia
Zaangażowana w BB
jest taki kalkulator do mierzenia wartości bety i czy dobrze przyrasta : http: //bellybestfriend. pl/ kalkulator-hcg. html ( użyłam spacji bo inaczej nie chce mi się wkleić link do stronki )
a co do kwasu foliowego , jeden farmaceuta powiedział mi że można brać 600 dziennie
Dzięki wroniasta!!! Super jest ten kalkulator, idę dokładnie wg średniej )) wszystko wskazuje na to, że jest dobrze. Martwi mnie tylko, że nadal nie mam umówionej wizyty u ginka, bo jak dzwoniłam do mojego polmedu, to lekarz na którym mi zależało ma termin dopiero na 9 grudnia, więc ich poprosiłam aby mi wskazali jacy lekarze są dostępni to sobie poczytam i się umówię dopiero w poniedziałek, a tego 9 grudnia to i tak chyba zaklepię
A co do kwasu foliowego to ja biorę 800 mcg ze Swansona bo podobno najlepszy, brałam go przed ciążą a teraz zostały mi tylko 2 kapsułki to już je wezmę normalnie i będę musiała poszukać czegoś nowego, postaram się znaleźć 600 mcg w takim razie
anika84
Każda z nas i tak będzie brała tak jak uważa, jak czuje czu też tak jak powie Jej gin któremu ufa. Kwas foliowy przyjmuje ok 2000 jednostek dziennie ze względu na poprzednie poronienia, kwas dha czy jod jest mega potrzebny i ciężko go dostarczyć w takiej dawce jak jest potrzebny minimum 250 mg dziennie ja biorę teraz 400 mg od drugiego trymestru 800 mg, d3 również 2000 jednostek dziennie a reszta witamin jest zbędna i niebezpieczna przy przewitaminizowaniu płodu. Polecam MamaDha Premium.
wroniasta
super że mieścisz się w normie z betą co do kwasu foliowego najlepiej spytaj swojego gina w poniedziałek, ale mój też zalecił mi branie 600 ( 400 standardowo w zestawie witamin Mama plus a 200 dodatkowo sam kwas foliowy )... też mam wątpliwości co do suplementów, bo oprócz wspomnianego zestawu dla kobiet w ciąży biorę sobie dodatkowo kapsułki z DHA.... ale na najbliższej wizycie , w środę , spytam go co i jak mogę brać żeby też nie przesadzić.Dzięki wroniasta!!! Super jest ten kalkulator, idę dokładnie wg średniej )) wszystko wskazuje na to, że jest dobrze. Martwi mnie tylko, że nadal nie mam umówionej wizyty u ginka, bo jak dzwoniłam do mojego polmedu, to lekarz na którym mi zależało ma termin dopiero na 9 grudnia, więc ich poprosiłam aby mi wskazali jacy lekarze są dostępni to sobie poczytam i się umówię dopiero w poniedziałek, a tego 9 grudnia to i tak chyba zaklepię
A co do kwasu foliowego to ja biorę 800 mcg ze Swansona bo podobno najlepszy, brałam go przed ciążą a teraz zostały mi tylko 2 kapsułki to już je wezmę normalnie i będę musiała poszukać czegoś nowego, postaram się znaleźć 600 mcg w takim razie
reklama
nahia
Zaangażowana w BB
Masz rację, jeśli w organizmie dzieje się coś nie tak - suplementy pomagają, ale teraz jest taka moda nowa - w ciąży trzeba brać witaminy, leki itd. Jeśli jest wszystko w porządku suplementy są nie potrzebne . Wystarczy zdrowe odżywianie. Bardzo dużo podczas studiów miała przykladów, gdzie uważało się coś za bezpieczne w ciąży a po wielu latach badania wykazały, że miały negatywny wpływ. Samo promieniowanie RTG kiedyś było uzanowane za bezpieczne a dopiero po ok 50 latach okazało się bardo niebezpieczne. Nie wiem czy wiecie, że rośnie liczba dzieci, które maja nie 5 , ale 6 palców . A autyzm ? Nie wiadomo co jest przyczyną. .
Tu masz rację, że nigdy nie wiadomo co może zaszkodzić. Z drugiej strony jak przez ostatnie dwa lata suplementowałam się a teraz nagle całkiem przestanę to jest nagła zmiana, szok. Teraz potrzebuje więcej a ja mu dam nagle mniej? hmmm sama nie wiem... Ale na pewno masz rację z tym, ze trzeba uważać i nie przesadzać z ilością.
Anomalia były i będą... Wybuch elektrowni w Czarnobylu też ma ogromny na nas wpływ i odbijać się będzie na wielu pokoleniach do przodu, niestety... Nie można się za bardzo nad tym skupiać, ważne aby myśleć pozytywnie a wszystko będzie dobrze