reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

Dziewczyny dzis 11 tyg 3 dni..prenatalne mam dopiero w pt nastepnego tygodnia..nie za pozno to ?[emoji22]

Jest jak najbardziej ok, ja też mam w przyszły piątek i to będzie dokładnie 13tc wg usg:)

Wiecie jaka jestem złaaaaaa!!!
Mieszkam w miasteczku 20km od Krakowa. A jak pewnie wiecie krakow i cała małopolska ma ogromny problem ze smogiem.
Moje dzieci dużo kaszlą, czesto chodzę z nimi do lekarza, ale osluchowo czysto, starszy zawsze dostaje pozwolenie na chodzenie do przedszkola. Stosuje dużo naturalnych sposobów, domowe syropy, ziola.... Wczoraj wieczorem młodszy zaczął bardzo kaszleć, oddychać jak traktor. Dzis do lekarza. Pierwsze pytanie lekarza, czy chodzimy na spacery, mowie codziennie, tylko to zanieczyszczone powietrze..... I sie zaczęło, lekarz miał smogową mapę małopolski, pogadaliśmy sobie chyba 20 min, opowiedziałam mu o moich problemach z sąsiadami i bezskutecznymi telefonami do straży miejskiej [emoji35][emoji35][emoji35]
Osłuchała syna- świsty nas oskrzelami, sterydy i inhalacje. Pytam czy to na tle wirusowym czy bakteryjnym a on mi na to że takie zmiany w drogach oddechowych czesto sa spowodowane zanieczyszczeniem powietrza!!!!! [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35] Zaczyna sie od takich zmian, potem astma, alergie, nowotwory...... Ludzie sie dziwią skąd te choroby a palą podłym węglem i śmieciami!!!!!!!! Lekarz powiedział ze najlepiej ze spacerami wstrzymać sie do..... wiosny i końca sezonu grzewczego, bo lepiej siedzieć w domu niz chodzić na spacery na których moje dzieci "wypalają" do pół paczki papierosów!!!!!!! [emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35][emoji35]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

O matko... to straszne. Wiem o czym mówsz, bo w moim mieście z kolei trują nas benzenem i niby miasto wie i coś robi w tym kierunku, ale truciciela nie zlokalizowano i dalej truje...

Dziewczyny a jak z Waszym nocnym siku? Bo ja się martwię że coś dzidziuś mało na pęcherzu siedzi i dziś w nocy chyba nie wstawiłem ani razu.

Ja czasem nie wstaję wcale, a czasem ze dwa razy:)

powiem ci że mimo że mój bobas jest narazie idealny to gdybym miała fundusze to bym na te testy poszła. Niektóre choroby ujawniają się po latach, a tam masz pełną analizę dna z krwi matki. zwykle pobranie krwi ;) ale nie są tanie...

w57vyx8dubspq12k.png

To prawda.. i wykonują je tylko laboratoria w US i Hongkongu. Stąd ten koszt.

reklama
poruszę inny temat moje kochane
otóż, kiedy dokladnie miałyście przez lekarza stwierdzoną płeć u dziecka? tzn w jakim tygodniu, ew dniu, i na jakim sprzęcie, jakimś dobrym czy zwykłym usg? i najważniejsze - na ile trafne to były stwierdzenia??? pytam , bo wczoraj tj, 13 tydz 1 dz na naprawde dobrym sprzecie do badań prenatalnych lekarz stwierdził beznamiętnie " dziewczynka". ja głupia potem nie spytalam na ile jest pewien tego .... :( a teraz się zastanawiam.... to był dopiero poczatek 14 tyg , co prawda sprzet dobry ale czy mogła zajść pomyłka? koleżance w 16 tyg stwierdzono dziewczynke na usg a po 2 tyg okazal sie chłopak. czytalam ze płeć najpewniej można stwierdzić dopiero ok 16 tyg, a juz 20 tydz to prawie na 100 %.....ja już zaczełąm ubranka kupowac typowo chłopięce :) , wszystkie siostry mają synków więc poobiecywały mi masę rzeczy po nich :) zastanawiam się czy kompletować dzieczęcą wyprawkę ;) nastepne usg dopiero w styczniu , zwariuję z tej niepewności :)

W pierwszej ciąży miałam USG prenatalne 12t5d doktor powiedział, ze będzie chłopiec iii mamy Szymonka :) teraz ten sam lekarz powiedział w piątek, ze najprawdopodobniej będzie dziewczyna i zobaczymy :)

Jeśli chodzi o płeć to nawet teraz w piątek na prenatalnym gin mi tłumaczył, ze na tym etapie narządy u chłopca i dziewczynki wyglądają identycznie. Natomiast Francuscy naukowcy znalezli zależność w obrazie USG, ktora prawie zawsze się sprawdza, a mianowicie chodzi o kąt ustawienia narządu rodnego dziecka względem jego ciała. U chłopczyk wyrostek jest zawsze ustawiony nieco pod kątem, w sensie skierowany ku górze, natomiast u Dziewczynki wyrostek jest prostopadle ułożony do kręgosłupa. Porownywalam w domu na spokojnie zdjęcia USG z pierwszej ciąży i faktycznie tam ten kikucik był nieco pod kątem skierowany ku górze a na zdjęciach z piątku kikucik leży idealnie jakby w linii prostej w przedłużeniu kręgosłupa :) no ciekawe :)

Mnie to obojętne i choć zabrzmi to banalnie bardzo chce by moje dziecko było zdrowe, reszta się nie liczy. Choć rozumiem tez marzenia co do płuci.
Co do smogu, ostatnio zaczęłam oglądać Galileo czy jakoś tak i w takim syfie mieszkamy taki syf jemy a potem umieram na choroby których wcześniej tyle nie było. Już mówiłam do męża żeby warzywniak powiększyć, Piwniczke wybudować, prosiaka utuczyc i kury trzymać. Przydałaby się jeszcze jakaś krowa, jedna ręcznie bym wydoila i bylibyśmy samowystarczalni. I daje głowę że o wiele zdrowsi. Napewno tego nie zrobię w przyszłym roku ale za rok myślę że będziemy myśleć, aczkolwiek do drapakow ciężko mi się przekonać, bo ogrodu wycyckanego mi szkoda a one wleza wszędzie, chociaż dostęp do jej prawdziwych mam gorzej z kura na rosół. Brzmie jak wiesniak ale ja jestem wiesniak i uwielbiam moja wieś.
Znam dziewczyny co jedzą tylko mięso z kury, wszystko fajnie ale czy zdają sobie sprawę ile w nich antybiotyku? Normalnie kury tak nie wyglądają a już napewno nie mają takich dużych piersi, chemia chemia chemia tyle tego w jedzeniu.

poruszę inny temat moje kochane
otóż, kiedy dokladnie miałyście przez lekarza stwierdzoną płeć u dziecka? tzn w jakim tygodniu, ew dniu, i na jakim sprzęcie, jakimś dobrym czy zwykłym usg? i najważniejsze - na ile trafne to były stwierdzenia??? pytam , bo wczoraj tj, 13 tydz 1 dz na naprawde dobrym sprzecie do badań prenatalnych lekarz stwierdził beznamiętnie " dziewczynka". ja głupia potem nie spytalam na ile jest pewien tego .... :( a teraz się zastanawiam.... to był dopiero poczatek 14 tyg , co prawda sprzet dobry ale czy mogła zajść pomyłka? koleżance w 16 tyg stwierdzono dziewczynke na usg a po 2 tyg okazal sie chłopak. czytalam ze płeć najpewniej można stwierdzić dopiero ok 16 tyg, a juz 20 tydz to prawie na 100 %.....ja już zaczełąm ubranka kupowac typowo chłopięce :) , wszystkie siostry mają synków więc poobiecywały mi masę rzeczy po nich :) zastanawiam się czy kompletować dzieczęcą wyprawkę ;) nastepne usg dopiero w styczniu , zwariuję z tej niepewności :)
No to ty masz tak jak ja na dziewczynkę :D u mnie przy drugiej ciąży lekarz w 18 tyg powiedział chłopak, zrobił zdjęcie wacka, a ja do porodu, że może dziewczynka :D, rodzę sobie rodzę Pani położna podnosi a ja i co dziewczynka?????A ona a co miała być dziewczynka bo tu taaaaki wacek hehehheeh

kurcze to u mnie przez chwilę było widac dwie wyraźne kreski, nie znam sie na tym ale to mogły byc wargi bo on akurat w tym momencie powiedział "dziewczynka!" no ale moze mu się jakoś zawinął ?? :) głupio się pocieszam wiem :)
ja mam zacięcie na dziewczynę bardzo pragnę i tak kocham mocno to co by nie było, ale u mnie to 3 chłopak i pewnie więcej dzieci nie będzie, ale tak strasznie, strasznie bym chciała, że chyba zemdlałabym z radości :) i weź tu się nie nastawiaj :(
Bellax a jak rozmowa z wychowawczynia?
Ktos pytal kto jutro prenatalne no to ja [emoji3] lekarz przyjmuje od 4 do 19 i nie wiem ile bede czekala... Juz sie nie moge doczekac ale tak pozytywnie :)

oar8s65gmlqg37sx.png
Zazdroszczę, żer jutro moje za tydzień, ale trzymamy kciuki :)

reklama
Mnie to obojętne i choć zabrzmi to banalnie bardzo chce by moje dziecko było zdrowe, reszta się nie liczy. Choć rozumiem tez marzenia co do płuci.
Co do smogu, ostatnio zaczęłam oglądać Galileo czy jakoś tak i w takim syfie mieszkamy taki syf jemy a potem umieram na choroby których wcześniej tyle nie było. Już mówiłam do męża żeby warzywniak powiększyć, Piwniczke wybudować, prosiaka utuczyc i kury trzymać. Przydałaby się jeszcze jakaś krowa, jedna ręcznie bym wydoila i bylibyśmy samowystarczalni. I daje głowę że o wiele zdrowsi. Napewno tego nie zrobię w przyszłym roku ale za rok myślę że będziemy myśleć, aczkolwiek do drapakow ciężko mi się przekonać, bo ogrodu wycyckanego mi szkoda a one wleza wszędzie, chociaż dostęp do jej prawdziwych mam gorzej z kura na rosół. Brzmie jak wiesniak ale ja jestem wiesniak i uwielbiam moja wieś.
Znam dziewczyny co jedzą tylko mięso z kury, wszystko fajnie ale czy zdają sobie sprawę ile w nich antybiotyku? Normalnie kury tak nie wyglądają a już napewno nie mają takich dużych piersi, chemia chemia chemia tyle tego w jedzeniu.

Daktyl ja mieszkam na wsi i powiem Ci, ze kiedyś, gdy nie byłam taka świadoma świństw, które niektórzy producenci nam oferują, to wszystko chętnie kupowałam ze sklepu łącznie z warzywami i mięsem. Teraz doceniam baaardzo, ze po sąsiedzku Teściowa ma przydomowy ogródek i ma kilka swoich kur i kaczek, więc bardzo chętnie korzystam z tego dobrodziejstwa.

Do góry