reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Czerwcowe Mamy 2016

Isabell ślicznie, hmm ten Jonathan też mi się nawet podoba. Mój wymyślił William - w sensie to jedyne, które ja jestem w stanie zaakceptować z jego wymysłów :D Będzie bez imienia ... a stawiamy na chłopaka :D

reklama
Mry gratuluje udanej wizyty w piątek :)

Ja też bym się wcale nie rzucała na zakupy póki co ale jak już mi się takie okazje trafiają to żal nie kupić ;) poza łóżeczkiem i wózkiem nic innego nie muszę kupować. No chyba że będzie dziewczynka to kilka różowych ciuszków. Z resztą takim maluchom wszystko jedno w jakie kolory są ubierane ;)

Co do imion to chyba zależy gdzie mieszkacie. Jeśli w Polsce, to moim zdaniem lepsze imię polskie ale z wersją międzynarodową np Hanna (Hannah), Zofia (Sophie), Izabela (Isabel), Zuzanna (Susanne) albo krótkie łatwe do wymówienia za granicą np Pola. A jesli mieszkacie za granicą to lepsze imię międzynarodowe, które ewentualnie polska rodzina może przekształcić na polskie ;) Takie jest moje zdanie ale ja akurat nie mam tego problemu bo oboje jesteśmy Polakami, mieszkamy w PL i za granicę się nie wybieramy :)

Mama_ka - ja póki co jestem w PL z moją córeczką, ale po urodzeniu malucha dołączam do mojego M do UK, a gdzie nas w przyszlości poniesie - ciężko stwierdzić, bo on ma taką pracę, że to może być wszędzie. No ale w UK się będziemy osiedlać, w najbliższych planach jest zakup domku w jakimś sympatycznym miejscu. No w każdym razie ja chciałam międzynarodowe ze względu na moją rodzine, ale nie jestem jakaś strasznie mocno na to zdeterminowana. Byle bym była w stanie to wymówić :D ja i moja córka chociaż :)

Ja juz mam nazwisko takie mocno niemieckie wiec chcialabym chociaz imie miedzynarodowe...
Wlasnie ugotowalam zupke i wracam z powrotem do lozeczka. Chcialam jeszcze posprzatac mieszkanie ale brak sil i znow mdlosci. No coz zostaje relaksowanie ;-)
Milej niedzieli dziewczynki!

Dobry, my z M oboje polacy, ale mieszkamy w NL. Problem jest z wyborem międzynarodowych imion. Dla. córki nie mieliśmy problemu bo mi od dawna podobało się imię ZOLA które jest proste i oryginalne. Nikt nie ma problemu z wymową, rodzina ze zdrabnianiem. Ciekawa jestem kto tym razem kryje się u mnie w brzuchu.
Mogę prosić o skrót w jednym poście ile macie dzieci i ich imiona. Jakaś inspiracja się przyda tym bardziej skoro są to międzynarodowe imiona bo jesteście w mieszanych związkach :)

Happy, ja nagotowałam właśnie kolejny gar fasoli po bretońsku, nie wiem, jakim cudem mam jeszcze na nią ochotę, ale jem i gotuję praktycznie tylko to od jakiegoś czasu :laugh2:

Mamaka, gratuluję zakupów, pewnie, że jeśli natrafiasz na takie okazje, trzeba z nich korzystać, bo potem długo można szukać bez efektów, a tak- zawsze oszczędność, no i wydatki się rozłożą w czasie, to też lżej niż w 9 mcu wszystko na raz.
Nie zapomnę, jak w szpitalu byłam świadkiem sytuacji, że dziewczynę wypisywali z dzieciątkiem do domu, a ona czekała, bo mąż pojechał do marketu po zakupy...okazało się, że dzidziuś leżał w pożyczonym od kogoś foteliku, a oni nie mieli nawet kombinezonu ani kocyka, no nic, nic- bo nie chcieli do porodu zapeszyć. Dla mnie to był szok, bo ja jak wariatka kupowałam i "wiłam gniazdo", chyba spać bym nie mogła, gdybym nie była przygotowana ;-)

Ja w długim związku z Polakiem, nigdzie też się nie wybieramy- póki co ;-)
Córeczka ma na imię Alicja Amelia. A druga będzie Liliana- jeśli nasz maluch okaże się być dziewczynką, oczywiście.

Hej Kobietki[emoji8]
Mamka pewnie ze jak okazja sie trafi to trzeba brać pózniej może nie być

Mry gratuluje udanej wizyty [emoji6]
Kulka bardzo podoba mi sie 2 imie twojej córeczki jak u mnie bedzie dziewczynka to bedzie tez Amelka [emoji7]

Pkowalska ciekawa jestem czy jutro lekarze spróbują u naszych maluchow dojrzeć płeć ;) nawet jeśli tak to nie bede sie przywiazywala do niej poki co ale w poprzedniej ciąży dr w 12 tyg powiedzial ze chlopiec i sie sprawdzilo ;)

Ja również mam kilka imion dla dziewczynki na oku ale dla chłopca nie bardzo .Podobaja mi się na razie Alan lub Natan ale nie chce żeby było zbyt ,,oklepane,, a dla dziewczynki to maż się upiera że będzie Anastazja :) . Ogólnie będzie to polskie imie . Moja koleżanka która niedawno urodziła dowiedziała się ze będzie chłopiec na pierwszym swoim usg w 12 tygodniu, podobno chłopca łatwiej jest rozróżnic w tym czasie. Pewnie każda z nas już by chciała wiedzieć.

reklama
Moja gin też Alę "rozpoznała" na pierwszym genetycznym, zobaczymy, co nam powie pojutrze ;-) najważniejsze, żeby tylko wszystko było dobrze z maleństwem i wszystkie pomiary i wyniki wyszły dobre...

Do góry