reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe kreski ❤️

reklama
Dziewczyny z doświadczeniem chcę was prosić o radę co robić/sprawdzać/badać dalej. Ja mam za sobą USG, które 2x potwierdziło że owu była, badania hormonalne w 3 dniu cyklu, jakieś podstawowe typu morfologia, glukoza na czczo - wszystko w normie. W następnym tyg mam drożność. Facet - 1 badanie nasienia (nie było prawidłowe), fragmentacje chromatyny (w normie), posiew nasienia bakterie i grzyby (czysto), USG jąder i badania hormonalne też prawidłowe. W następnym tyg powtarzamy badanie nasienia - wiadomo ten wynik będzie bardzo ważny. Co powinniśmy badać dalej? Załóżmy że drożność będzie ok, a nasienie lepsze, ale bez szału. To wtedy czekać? Stymulacja cyklu u mnie? Inseminacja?
5 tarczycowa i krzywa glukozowo - insulinowa 3 pnktowa, hemoglobina glikowana
Progesteron 7dpo
Prolaktyna byla robiona?

Dziewczyny z doświadczeniem chcę was prosić o radę co robić/sprawdzać/badać dalej. Ja mam za sobą USG, które 2x potwierdziło że owu była, badania hormonalne w 3 dniu cyklu, jakieś podstawowe typu morfologia, glukoza na czczo - wszystko w normie. W następnym tyg mam drożność. Facet - 1 badanie nasienia (nie było prawidłowe), fragmentacje chromatyny (w normie), posiew nasienia bakterie i grzyby (czysto), USG jąder i badania hormonalne też prawidłowe. W następnym tyg powtarzamy badanie nasienia - wiadomo ten wynik będzie bardzo ważny. Co powinniśmy badać dalej? Załóżmy że drożność będzie ok, a nasienie lepsze, ale bez szału. To wtedy czekać? Stymulacja cyklu u mnie? Inseminacja?
Ale skoro badanie nasienia nie było prawidłowe, a u Ciebie wszystko super, to najlepiej zacząć od wizyty u androloga i głębszej diagnostyki i leczenia partnera.
Ty możesz porobić sobie badania według listy, którą wrzuciła @AnnMar88 .

JA bym po drożności i po powtórzonym nasieniu poczekała te 3 miesiące, ponieważ po drożności masz 3 miesiące największych szans zajścia. Mimo drożnych jajowodów sporo jest przypadków, że nagle cos klika. Potem przed stymulacja bym zrobiła histeroskopie żeby sprawdzić czy nie masz polipów i stanu zapalnego. Mieszkasz w Polsce ? Możesz się zapisać do programu leczenia niepłodności jak @AScarlett i tam będziesz mieć inseminację na nfz. Jeśli zależy Ci na czasie to po 3 miesiacach po drożności poszłabym już do kliniki. Tam pomogą z genetyka i immunologią choć tak naprawdę to już bardziej przygotowania pod in vitro. Do tego są kosztowne i nie robiłabym ich już w ciemno. Ale tak zrobiłabym ja i właściwie sama mam dość podobny plan 😊

5 tarczycowa i krzywa glukozowo - insulinowa 3 pnktowa, hemoglobina glikowana
Progesteron 7dpo
Prolaktyna byla robiona?
5 tarczycowa tak (w normie), krzywa i hemoglobina glikowana - nie (jakoś nie czuje że to tu jest problem, nie mam nadwagi, ani żadnych problemów z wagą w ciągu całego życia, glukoza na czczo zawsze była ok, ale może trzeba to sprawdzić...), prolaktyna tak (trochę za wysoko, ale lekarz powiedział że jest dobrze), progesteron 7 dpo - po co... Jak owu było potwierdzane w inny sposób.

wszystko zależy od tych badań nasienia. Jeżeli by się poprawiły / już nieznacznie odbiegały od normy, to bym zaczęła od miesiąca - dwóch monitoringu, żeby nie tylko potwierdzić owu, ale też sprawdzić jak przyrasta pęcherzyk, jak rośnie endo, dobrze trafić z seksem, zbadać estradiol jak już będzie duży pęcherzyk i progesteron 7dpo.

I później kierowałabym się tym, jak radzi gin. Niektórzy ginekolodzy doradzają stymulację mimo posiadaniw własnych owulacji. Przy trochę obniżonych parametrach nasienia IUI może być dobrym pomysłem.

JA bym po drożności i po powtórzonym nasieniu poczekała te 3 miesiące, ponieważ po drożności masz 3 miesiące największych szans zajścia. Mimo drożnych jajowodów sporo jest przypadków, że nagle cos klika. Potem przed stymulacja bym zrobiła histeroskopie żeby sprawdzić czy nie masz polipów i stanu zapalnego. Mieszkasz w Polsce ? Możesz się zapisać do programu leczenia niepłodności jak @AScarlett i tam będziesz mieć inseminację na nfz. Jeśli zależy Ci na czasie to po 3 miesiacach po drożności poszłabym już do kliniki. Tam pomogą z genetyka i immunologią choć tak naprawdę to już bardziej przygotowania pod in vitro. Do tego są kosztowne i nie robiłabym ich już w ciemno. Ale tak zrobiłabym ja i właściwie sama mam dość podobny plan 😊
Jesteśmy pod opieką kliniki leczenia niepłodności. Mąż chodzi tam do androloga, byliśmy tam też u gina na wspólnej wizycie. Nie zaproponowano mi tam nic oprócz drożności, a na jesieni może inseminacja - tyle usłyszałam. Żadnych zaleceń co do badań/diety/supli. A nie przepraszam, pani ginekolog powiedziała że by prawie wszystko skreśliła z mojej listy xd. Androlog powiedział, żeby brać te suple i ewentualnie zmodyfikuje je po drugim badaniu nasienia.

5 tarczycowa tak (w normie), krzywa i hemoglobina glikowana - nie (jakoś nie czuje że to tu jest problem, nie mam nadwagi, ani żadnych problemów z wagą w ciągu całego życia, glukoza na czczo zawsze była ok, ale może trzeba to sprawdzić...), prolaktyna tak (trochę za wysoko, ale lekarz powiedział że jest dobrze), progesteron 7 dpo - po co... Jak owu było potwierdzane w inny sposób.
Możesz mieć owulacje i niedomoge lutelna i wtedy nie utrzymasz ciąży. Ja bym zrobila chociaż raz dla spokoju.
Co do insuliny to ja tez nie mam problemow z waga i glukoza okej a jednak lekka IO jest. Wedlug mnie warto pomyśleć o tym w przyszłości.

Jak tak czytałam o tym poście przerywanym, to ostatnie kilkanaście lat mojego życia tak wyglądało i zamiast w dół to jednak ciągle w górę. Co robię źle? 🤪
Post przerywany przerywa wszystko co nie jest wodą i czarna kawą. Jeżeli pijesz kawę z mlekiem to organizm traktuje to jako „pierwszy posiłek”. Gumy, tictacki. Podczas czasu „postu” dozwolona jest tylko czarna kawa lub czysta woda. :)

reklama
Do góry