reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe kreski ❤️

reklama
Dziewczyny z doświadczeniem chcę was prosić o radę co robić/sprawdzać/badać dalej. Ja mam za sobą USG, które 2x potwierdziło że owu była, badania hormonalne w 3 dniu cyklu, jakieś podstawowe typu morfologia, glukoza na czczo - wszystko w normie. W następnym tyg mam drożność. Facet - 1 badanie nasienia (nie było prawidłowe), fragmentacje chromatyny (w normie), posiew nasienia bakterie i grzyby (czysto), USG jąder i badania hormonalne też prawidłowe. W następnym tyg powtarzamy badanie nasienia - wiadomo ten wynik będzie bardzo ważny. Co powinniśmy badać dalej? Załóżmy że drożność będzie ok, a nasienie lepsze, ale bez szału. To wtedy czekać? Stymulacja cyklu u mnie? Inseminacja?
5 tarczycowa i krzywa glukozowo - insulinowa 3 pnktowa, hemoglobina glikowana
Progesteron 7dpo
Prolaktyna byla robiona?

Dziewczyny z doświadczeniem chcę was prosić o radę co robić/sprawdzać/badać dalej. Ja mam za sobą USG, które 2x potwierdziło że owu była, badania hormonalne w 3 dniu cyklu, jakieś podstawowe typu morfologia, glukoza na czczo - wszystko w normie. W następnym tyg mam drożność. Facet - 1 badanie nasienia (nie było prawidłowe), fragmentacje chromatyny (w normie), posiew nasienia bakterie i grzyby (czysto), USG jąder i badania hormonalne też prawidłowe. W następnym tyg powtarzamy badanie nasienia - wiadomo ten wynik będzie bardzo ważny. Co powinniśmy badać dalej? Załóżmy że drożność będzie ok, a nasienie lepsze, ale bez szału. To wtedy czekać? Stymulacja cyklu u mnie? Inseminacja?
Ale skoro badanie nasienia nie było prawidłowe, a u Ciebie wszystko super, to najlepiej zacząć od wizyty u androloga i głębszej diagnostyki i leczenia partnera.
Ty możesz porobić sobie badania według listy, którą wrzuciła @AnnMar88 .

JA bym po drożności i po powtórzonym nasieniu poczekała te 3 miesiące, ponieważ po drożności masz 3 miesiące największych szans zajścia. Mimo drożnych jajowodów sporo jest przypadków, że nagle cos klika. Potem przed stymulacja bym zrobiła histeroskopie żeby sprawdzić czy nie masz polipów i stanu zapalnego. Mieszkasz w Polsce ? Możesz się zapisać do programu leczenia niepłodności jak @AScarlett i tam będziesz mieć inseminację na nfz. Jeśli zależy Ci na czasie to po 3 miesiacach po drożności poszłabym już do kliniki. Tam pomogą z genetyka i immunologią choć tak naprawdę to już bardziej przygotowania pod in vitro. Do tego są kosztowne i nie robiłabym ich już w ciemno. Ale tak zrobiłabym ja i właściwie sama mam dość podobny plan 😊

5 tarczycowa i krzywa glukozowo - insulinowa 3 pnktowa, hemoglobina glikowana
Progesteron 7dpo
Prolaktyna byla robiona?
5 tarczycowa tak (w normie), krzywa i hemoglobina glikowana - nie (jakoś nie czuje że to tu jest problem, nie mam nadwagi, ani żadnych problemów z wagą w ciągu całego życia, glukoza na czczo zawsze była ok, ale może trzeba to sprawdzić...), prolaktyna tak (trochę za wysoko, ale lekarz powiedział że jest dobrze), progesteron 7 dpo - po co... Jak owu było potwierdzane w inny sposób.

wszystko zależy od tych badań nasienia. Jeżeli by się poprawiły / już nieznacznie odbiegały od normy, to bym zaczęła od miesiąca - dwóch monitoringu, żeby nie tylko potwierdzić owu, ale też sprawdzić jak przyrasta pęcherzyk, jak rośnie endo, dobrze trafić z seksem, zbadać estradiol jak już będzie duży pęcherzyk i progesteron 7dpo.

I później kierowałabym się tym, jak radzi gin. Niektórzy ginekolodzy doradzają stymulację mimo posiadaniw własnych owulacji. Przy trochę obniżonych parametrach nasienia IUI może być dobrym pomysłem.

JA bym po drożności i po powtórzonym nasieniu poczekała te 3 miesiące, ponieważ po drożności masz 3 miesiące największych szans zajścia. Mimo drożnych jajowodów sporo jest przypadków, że nagle cos klika. Potem przed stymulacja bym zrobiła histeroskopie żeby sprawdzić czy nie masz polipów i stanu zapalnego. Mieszkasz w Polsce ? Możesz się zapisać do programu leczenia niepłodności jak @AScarlett i tam będziesz mieć inseminację na nfz. Jeśli zależy Ci na czasie to po 3 miesiacach po drożności poszłabym już do kliniki. Tam pomogą z genetyka i immunologią choć tak naprawdę to już bardziej przygotowania pod in vitro. Do tego są kosztowne i nie robiłabym ich już w ciemno. Ale tak zrobiłabym ja i właściwie sama mam dość podobny plan 😊
Jesteśmy pod opieką kliniki leczenia niepłodności. Mąż chodzi tam do androloga, byliśmy tam też u gina na wspólnej wizycie. Nie zaproponowano mi tam nic oprócz drożności, a na jesieni może inseminacja - tyle usłyszałam. Żadnych zaleceń co do badań/diety/supli. A nie przepraszam, pani ginekolog powiedziała że by prawie wszystko skreśliła z mojej listy xd. Androlog powiedział, żeby brać te suple i ewentualnie zmodyfikuje je po drugim badaniu nasienia.

5 tarczycowa tak (w normie), krzywa i hemoglobina glikowana - nie (jakoś nie czuje że to tu jest problem, nie mam nadwagi, ani żadnych problemów z wagą w ciągu całego życia, glukoza na czczo zawsze była ok, ale może trzeba to sprawdzić...), prolaktyna tak (trochę za wysoko, ale lekarz powiedział że jest dobrze), progesteron 7 dpo - po co... Jak owu było potwierdzane w inny sposób.
Możesz mieć owulacje i niedomoge lutelna i wtedy nie utrzymasz ciąży. Ja bym zrobila chociaż raz dla spokoju.
Co do insuliny to ja tez nie mam problemow z waga i glukoza okej a jednak lekka IO jest. Wedlug mnie warto pomyśleć o tym w przyszłości.

Jak tak czytałam o tym poście przerywanym, to ostatnie kilkanaście lat mojego życia tak wyglądało i zamiast w dół to jednak ciągle w górę. Co robię źle? 🤪
Post przerywany przerywa wszystko co nie jest wodą i czarna kawą. Jeżeli pijesz kawę z mlekiem to organizm traktuje to jako „pierwszy posiłek”. Gumy, tictacki. Podczas czasu „postu” dozwolona jest tylko czarna kawa lub czysta woda. :)

reklama
Do góry