reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe kreski ❤️

reklama
dzisiaj migrenowo niestety. No a tak to czekam - w sobotę powtórka badań męża, więc chwilowo obsesyjnie o tym myślę 🙈
I Hope Please GIF

Możesz na drugi dzień nałożyć makijaż, majonez albo nic :D :D Nawet tego samego dnia można nałożyć makijaż (przez to wodorówka nazywana jest zabiegiem 'bankietowym' bo ładnie nawilża i rozświetla skórę), ale po co zapychać ją niepotrzebnie po zabiegu :D

Ja też nie lubię dotykania przez kobiety :D Byłam u mojego fizjoterapeuty - masował mi łokciem pośladki i nie czułam skrępowania, a jak facetka dotykała mnie przy obojczyku to myślałam, że zaraz stamtąd wyjdę xD

Dziewczyny, a chodzicie do mężczyzn czy kobiet ginekolog jak nie lubicie damskiego dotyku? Ja tylko faceci, ale ostatnio znalazłam polecaną gin-endo i próbuję się przełamać :D
Ja chodzę i do mężczyzn i do kobiet ginekologów, dla mnie bez różnicy jaka płeć lekarza, za każdym razem jestem jednakowo skrępowana 😅

a w którym dc miałaś wziąć zastrzyk?
w 13dc zastrzyk i miałam jeden pęcherzyk na prawym 22mm/ endo 10,3mm a Estradiol 412,21 a w 8dc miałam na Lewym pęcherzyk 14mm a Prawym 11,4 + 13,3mm i Endo 4,7mm- teraz licze na cud ze może któryś z tych dwóch pękł przed zastrzykiem i dr nie zauważył 🤦‍♀️

Ja to chyba jutro już sobie sikne na teścik. Będzie to prawdopodobnie 9dpo, jeżeli owulacja była tak jak myślę. Wgl dzisiaj zaczęłam pierwszy dzień mierzyć temperaturę. I o dziwo była wyższa niż myślałam, że będzie zazwyczaj mam niższe temperatury około 35.5 na co dzień, a teraz było 36.72°.

Taaak właśnie miałam napisać relacje, przepraszam ale jakos czasu nie było. Ja się wcześniej nie interesowałam zbytnio właśnie in vitro a tutaj bardzo fajnie przybliżyli cały proces od strony embriologa i lekarza. Nie zdawałam sobie sprawy jak ten cały proces wyglada, ze jest mnóstwo obostrzeń bezpieczeństwa i standardów które baaardzo wpływają na to czy zabieg może się udać. Np. Specjalne ułożenie sprzętu w laboratorium w odległości mniej niż metra między stanowiskami aby materiał nie był przenoszony. Specjalna stała temperatura, śluzy powietrzne i oczyszczacze tak aby było sterylnie. Każda szalka, probówka ma elektroniczne tagi które są powiązane z kobieta i mężczyzna i jak np zostanie położony w laboratorium na stole preparat nie od pary to jest alarm (przeciwdziałanie popełnieniu błędu).

Oprócz tego był świetny wykład na temat otyłości i wpływu nadmiernych kilogramów na płodność i męska i żeńska. No…. Otworzył oczy. Każdy jeden kilogram zbędny ma ogromny wpływ na balans hormonalny i jakość nasienia i komórek. Zamiast brać te wszystkie witaminy i suplementy to każdy powinien dążyć do optymalnej wagi przed ciąża, bo niestety jest udowodnione ze materiał genetyczny i predyspozycje metaboliczne są przesyłane do płodu i potem takie dzieci od początku mogą mieć pod górkę jesli chodzi o metabolizm.

Było tez o endometriozie i ogólnie o endometrium. Wg lekarzy którzy prezentowali to każde ale to każde plamienie wewnątrz cyklu jest bardzo ważnym elementem do diagnostyki i nie powinno być bagatelizowane, bo świadczy o jakichś nieprawidłowościach w macicy albo z hormonami.

Jak sobie przypomnę coś więcej to opisze potem :)
Wow bardzo wiele ciekawych info przekazałaś, dzięki 🙂
Co do tych nadprogramowych kg, że mają duży wpływ na układ hormonalny- to samo powiedział mi endokrynolog, że dobrze byłoby dążyć do prawidłowego BMI , że tkanka tłuszczowa jest aktywna metabolicznie i może zachwiać balans hormonów.

w 13dc zastrzyk i miałam jeden pęcherzyk na prawym 22mm/ endo 10,3mm a Estradiol 412,21 a w 8dc miałam na Lewym pęcherzyk 14mm a Prawym 11,4 + 13,3mm i Endo 4,7mm- teraz licze na cud ze może któryś z tych dwóch pękł przed zastrzykiem i dr nie zauważył 🤦‍♀️
a, no to pewnie nie wina brania proga, skoro był brany 3 dni po zastrzyku - pęcherzyk powinien pęknąć przed. Przykro mi, że ten pecherzyk nie pękł. Może i coś pękło wcześniej, ale kurcze wtedy powinno być widoczne ciałko żółte - jak nie w dzień zastrzyku, to dzisiaj...

No i okej, Ty nie masz nic przeciwko, ale są dziewczyny, które mają i trzeba to uszanować :) taka byłą zasada, ale faktycznie ostatnio wymknęło się to spod kontroli i część staraczek poczuła się niekomfortowo. Dlatego poprosiłam, zeby już wszystko wróciło na stare tory. Tylko czy dziewczyny wrócą, tego nie wiem.
Ale wątek zrobił się już mało przyjemny i nie wiem czy atmosfera wróci czy nie, ja też nie mam nie wiem jakich mocy, żeby to trzmać w ryzach..
Wszystko się zaczęło od zlotu mamusiek z powodu sytuacji @997 i właściwie chyba tylko 1 była wywołana do wypowiedzenia się.
Niestety...😔
Ja w tej sprawie jestem neutralna, jeśli większości nie leży, to kestem poo stronie większości.

reklama
Do góry