reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe kreski ❤️

reklama
dzisiaj migrenowo niestety. No a tak to czekam - w sobotę powtórka badań męża, więc chwilowo obsesyjnie o tym myślę 🙈
I Hope Please GIF

Możesz na drugi dzień nałożyć makijaż, majonez albo nic :D :D Nawet tego samego dnia można nałożyć makijaż (przez to wodorówka nazywana jest zabiegiem 'bankietowym' bo ładnie nawilża i rozświetla skórę), ale po co zapychać ją niepotrzebnie po zabiegu :D

Ja też nie lubię dotykania przez kobiety :D Byłam u mojego fizjoterapeuty - masował mi łokciem pośladki i nie czułam skrępowania, a jak facetka dotykała mnie przy obojczyku to myślałam, że zaraz stamtąd wyjdę xD

Dziewczyny, a chodzicie do mężczyzn czy kobiet ginekolog jak nie lubicie damskiego dotyku? Ja tylko faceci, ale ostatnio znalazłam polecaną gin-endo i próbuję się przełamać :D
Ja chodzę i do mężczyzn i do kobiet ginekologów, dla mnie bez różnicy jaka płeć lekarza, za każdym razem jestem jednakowo skrępowana 😅

a w którym dc miałaś wziąć zastrzyk?
w 13dc zastrzyk i miałam jeden pęcherzyk na prawym 22mm/ endo 10,3mm a Estradiol 412,21 a w 8dc miałam na Lewym pęcherzyk 14mm a Prawym 11,4 + 13,3mm i Endo 4,7mm- teraz licze na cud ze może któryś z tych dwóch pękł przed zastrzykiem i dr nie zauważył 🤦‍♀️

Ja to chyba jutro już sobie sikne na teścik. Będzie to prawdopodobnie 9dpo, jeżeli owulacja była tak jak myślę. Wgl dzisiaj zaczęłam pierwszy dzień mierzyć temperaturę. I o dziwo była wyższa niż myślałam, że będzie zazwyczaj mam niższe temperatury około 35.5 na co dzień, a teraz było 36.72°.

Taaak właśnie miałam napisać relacje, przepraszam ale jakos czasu nie było. Ja się wcześniej nie interesowałam zbytnio właśnie in vitro a tutaj bardzo fajnie przybliżyli cały proces od strony embriologa i lekarza. Nie zdawałam sobie sprawy jak ten cały proces wyglada, ze jest mnóstwo obostrzeń bezpieczeństwa i standardów które baaardzo wpływają na to czy zabieg może się udać. Np. Specjalne ułożenie sprzętu w laboratorium w odległości mniej niż metra między stanowiskami aby materiał nie był przenoszony. Specjalna stała temperatura, śluzy powietrzne i oczyszczacze tak aby było sterylnie. Każda szalka, probówka ma elektroniczne tagi które są powiązane z kobieta i mężczyzna i jak np zostanie położony w laboratorium na stole preparat nie od pary to jest alarm (przeciwdziałanie popełnieniu błędu).

Oprócz tego był świetny wykład na temat otyłości i wpływu nadmiernych kilogramów na płodność i męska i żeńska. No…. Otworzył oczy. Każdy jeden kilogram zbędny ma ogromny wpływ na balans hormonalny i jakość nasienia i komórek. Zamiast brać te wszystkie witaminy i suplementy to każdy powinien dążyć do optymalnej wagi przed ciąża, bo niestety jest udowodnione ze materiał genetyczny i predyspozycje metaboliczne są przesyłane do płodu i potem takie dzieci od początku mogą mieć pod górkę jesli chodzi o metabolizm.

Było tez o endometriozie i ogólnie o endometrium. Wg lekarzy którzy prezentowali to każde ale to każde plamienie wewnątrz cyklu jest bardzo ważnym elementem do diagnostyki i nie powinno być bagatelizowane, bo świadczy o jakichś nieprawidłowościach w macicy albo z hormonami.

Jak sobie przypomnę coś więcej to opisze potem :)
Wow bardzo wiele ciekawych info przekazałaś, dzięki 🙂
Co do tych nadprogramowych kg, że mają duży wpływ na układ hormonalny- to samo powiedział mi endokrynolog, że dobrze byłoby dążyć do prawidłowego BMI , że tkanka tłuszczowa jest aktywna metabolicznie i może zachwiać balans hormonów.

w 13dc zastrzyk i miałam jeden pęcherzyk na prawym 22mm/ endo 10,3mm a Estradiol 412,21 a w 8dc miałam na Lewym pęcherzyk 14mm a Prawym 11,4 + 13,3mm i Endo 4,7mm- teraz licze na cud ze może któryś z tych dwóch pękł przed zastrzykiem i dr nie zauważył 🤦‍♀️
a, no to pewnie nie wina brania proga, skoro był brany 3 dni po zastrzyku - pęcherzyk powinien pęknąć przed. Przykro mi, że ten pecherzyk nie pękł. Może i coś pękło wcześniej, ale kurcze wtedy powinno być widoczne ciałko żółte - jak nie w dzień zastrzyku, to dzisiaj...

No i okej, Ty nie masz nic przeciwko, ale są dziewczyny, które mają i trzeba to uszanować :) taka byłą zasada, ale faktycznie ostatnio wymknęło się to spod kontroli i część staraczek poczuła się niekomfortowo. Dlatego poprosiłam, zeby już wszystko wróciło na stare tory. Tylko czy dziewczyny wrócą, tego nie wiem.
Ale wątek zrobił się już mało przyjemny i nie wiem czy atmosfera wróci czy nie, ja też nie mam nie wiem jakich mocy, żeby to trzmać w ryzach..
Wszystko się zaczęło od zlotu mamusiek z powodu sytuacji @997 i właściwie chyba tylko 1 była wywołana do wypowiedzenia się.
Niestety...😔
Ja w tej sprawie jestem neutralna, jeśli większości nie leży, to kestem poo stronie większości.

reklama
Do góry