reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa

reklama
Cześć. Jestem w 29 tygodniu i ostatnio miałam stwierdzoną cukrzycę ciążową :( Jakie macie glukometry? Czy każda cukrzyca wymaga zakończenia ciąży do któregoś tygodnia, a jak nie to cc? Czy tylko te z insuliną?
Cukrzyca i insulina nie są wskazaniem do Cc. Co do wcześniejszego rozwiązania to w szpitalu, w którym rodziłam rozwiązywali do 38+6, ale to chyba zależy od wielkości dziecka i stanu łożyska. Ja urodziłam 39+2 a skierowanie miałam na 39+3, więc pewnie rodziłabym w okolicach 40tc gdyby akcja sama nie ruszyła :) glukometr miałam Contour Plus i byłam na insulinie nocnej od 31 tc

Cześć. Jestem w 29 tygodniu i ostatnio miałam stwierdzoną cukrzycę ciążową :( Jakie macie glukometry? Czy każda cukrzyca wymaga zakończenia ciąży do któregoś tygodnia, a jak nie to cc? Czy tylko te z insuliną?

Ja mam cukrzycę ciążową (wykrytą na początku lipca) obecnie na razie tylko dieta i pomiar 4 razy dziennie.
Korzystam z glukometru one touch select plus flex bo taki dostałam od diabetologa.
Mam jeszcze drugi contour plus one ten dostałam od ginekolożki, ale źle mi wypisała paski więc już sobie nim nie zawracam głowy.

Co do wywołania - wytyczne są takie, że rozwiązanie powinno nastąpić do max. w 40tc czyli w dniu terminu. Natomiast nikt Cię do tego zmusić nie może, ja się na pewno nie zgodzę na wywołanie w dniu terminu, ale jako że to 31.12 to liczę, że nie będę musiała się mocno kłócić bo sami stwierdzą, że to słaby dzień :) i bez dramy urodzę w styczniu

Właśnie do tej pory jej nie ruszałam,budziła się kiedy chciała i wczoraj postanowiłam sprawdzić wybudzanie i trochę więcej zabawy . Idealnie nie było,bo długo jej schodziło żeby zasnąć ,ale spoko . Usnęła po 20 ,potem pobudka o północy ,o 3 i koło 7. Tak w miarę ok,ważne że nie ma płaczu i krzyku ciągiem do 1 w nocy .

Staram się ,chociaż jedną drzemkę zrobić. A jak zaśnie wieczorem wcześniej to mąż zazwyczaj coś i tak ogląda więc czuwa,a jak np śpię . Ale czasem to taki ciężko wybór ,ogarnąć coś ,zrobić coś dla siebie czy poprostu spać 😅

A domyślam się,że cierpliwość masz też lekko wyczerpana. Podziwiam,że dajesz radę z dwójką ❤️ Serio .

My mamy codziennie godzine czarownic 😔 co bym nie zrobila bedzie krzyczal i kropka. Licze ze niedlugo minie bo jest to do bani kiedy Twoje spokojne dziecko krzyczy do niebios bo musi isc spac na noc.

Jak mozesz meza 'wykorzystywac' to korzystaj :-) to siper ze takie wsparcie jest. Nawet jesli mialabys kimac. Pamietaj ze syf przy dziecku bedzie tak czy siak wiec zawsze wybieraj odpoczynek i zadbanie o siebie bo wypoczeta i usmiechnieta mama to spokojne dziecko:-)

Ja cierpliwosci nie mam juz:p czesto mam ochote urwac glowe przy samej pupie starszakowi ale tez daje mu z siebie ile moge. Zobaczysz jak to jest za kilka lat hihi 🤭

Contour one plus.

Nie i nie i nie :-)

Jesli cukrzyca ciazowa prowadzona na diecie - mozesz rodzic naturalnie w terminie czy kiedy tam dziecko ma ochote wyjsc :-) czasami i na insulinie na mniejszych jednostkach.

Cc to ciaza zagrozona lub ze wskazaniem. Cukrzyca ciazowa wskazaniem nie jest ani na diecie ani na insulinie.

Mi mieli rozwiazywac w 38tc ze wzgledu na slodka malpe(cukrzyce), na nadcisnienie i dlatego ze w cukrzycy ciazowej lozysko stazeje sie szybciej. Wiekszy nacisk bedzie na przeplywy i prace lozyska a tak to ciaza jak kazda inna tylko slodkiego podjadac nie wolno 🤷‍♀️

Ja mam cukrzycę ciążową (wykrytą na początku lipca) obecnie na razie tylko dieta i pomiar 4 razy dziennie.
Korzystam z glukometru one touch select plus flex bo taki dostałam od diabetologa.
Mam jeszcze drugi contour plus one ten dostałam od ginekolożki, ale źle mi wypisała paski więc już sobie nim nie zawracam głowy.

Co do wywołania - wytyczne są takie, że rozwiązanie powinno nastąpić do max. w 40tc czyli w dniu terminu. Natomiast nikt Cię do tego zmusić nie może, ja się na pewno nie zgodzę na wywołanie w dniu terminu, ale jako że to 31.12 to liczę, że nie będę musiała się mocno kłócić bo sami stwierdzą, że to słaby dzień :) i bez dramy urodzę w styczniu

Ło rety! Ale trafilas z terminem 🙈🤭

My mamy codziennie godzine czarownic 😔 co bym nie zrobila bedzie krzyczal i kropka. Licze ze niedlugo minie bo jest to do bani kiedy Twoje spokojne dziecko krzyczy do niebios bo musi isc spac na noc.

Jak mozesz meza 'wykorzystywac' to korzystaj :-) to siper ze takie wsparcie jest. Nawet jesli mialabys kimac. Pamietaj ze syf przy dziecku bedzie tak czy siak wiec zawsze wybieraj odpoczynek i zadbanie o siebie bo wypoczeta i usmiechnieta mama to spokojne dziecko:-)

Ja cierpliwosci nie mam juz:p czesto mam ochote urwac glowe przy samej pupie starszakowi ale tez daje mu z siebie ile moge. Zobaczysz jak to jest za kilka lat hihi 🤭
Właśnie czytałam dzisiaj co to ta godzin czarownic 🙈 Dzisiaj była u mnie siostra,bo jeszcze pomaga nam ktoś przy kąpieli i mówi,ale słodko zasnęła ,macie spokój. Mówię mhm,wyjdź za drzwi no i oczywiście ,ona wyszła,a mała oczy otwarte i koniec 🙈🤷

Nie gadaj tak,bo ja się ciągle pocieszam,że potem będzie lepiej 😅😅 Zostaw mi ta ułudę.

Następnym razem już chce kąpać sama,bo może ona będzie spokojniejsza jak nie będzie gości na sam wieczór . No mam męża gdzieś do połowy września to mam nadzieję,że jakoś się wdrożę itp.

reklama
Do góry