reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

bojąca, spokojnie, od stresu cukier też wzrasta, a to Ci nie potrzebne, zobacz jeszcze jutro, jak będzie taka sama sytuacja to idź do diabetologa a na pewno coś zaradzi może włączy Ci insulinę do śniadania, a to też nic strasznego :-)

Głowa do góry!!!

reklama
Witam :-)
Ja jestem już dobre 2 msce na diecie i na szczęście bez insuliny.. Mały się pcha już na świat więc raczej insulina mnie ominie..
Pisałam tu kiedyś ale niestety mój post nie został zauważony ajć

A ja z innej bajki do mamusiek.. Czy po porodzie trzeba dalej być cały czas na cukrzycowej diecie i kłuć się? Jak u Was to wyglądało?

bojąca moim zdaniem za dużo składników na śniadanie.. Ja jem kanapkę z pomidorem/ogórkiem do tego parówka/jajko/pół serka wiejskiego i cukier pięknie w normie.. Jak dołożę więcej rzeczy, nawet warzyw to cukier idzie w górę.
Typowa metoda prób i błędów.

Witam :-)
Czy po porodzie trzeba dalej być cały czas na cukrzycowej diecie i kłuć się? Jak u Was to wyglądało?

rodziłam 2 razy, podczas porodu badano mi cukier ale nie podawano insuliny ( jeść nie mogłam jedynie pić) po porodzie, 3 razy dziennie mierzenie cukru 2 godziny po posiłku, ustalą dietę poporodową i po 8 tygodniach ponownie krzywa cukrowa do zrobienia.

Pozdrawiam :-)

Ojj dzięki za infO..
już myślałam, że po porodzie skończy się dieta a potem tylko po 6-8 tyg krzywa :-( tak łatwo nie jest..
Mi podczas porodu nie będą mierzyć cukru (mogę sama) .. bardziej mam nietolerancję glukozy niż cukrzyce :tak:

natkusia, Michaś będzie już poza brzuchem, więc też będzie sobie można pozwolić na więcej :-) ja się zarzekałam, że jak urodzę to nadrobię wszystkie moje ulubione słodkości, a jak przyszło co do czego to na słodkie ochoty nie miałam :-) a diety po porodzie i tak nie bardzo przestrzegałam bo wiadomo obowiązki, dzieciaczki itp. :-)

Witam dziewczynki:-) ja jeszcze przed wizyta:szok::-p wizyte mam o 19;15 zobaczymy...... mam takie pytanie mnie moj gin skierował do prywatnej diabetolog ktora prowadzi ciezarne...na NFZ jest najblizej kikadziesiat kilometrów od nas :baffled: choc moje miasto do najmniejszych nie nalezy...jak to u was jest:confused:

ja zwykle jem ogórek pomidor i jakąś wędlinę czasami sałatę rano miałam 93 na czczo powinno byc do 90 w szoku byłam całą noc piłam prawie wodę mało spałam czyżby to tez miało wpływ ???

a do poradni za tydzień nie chce jechac wczesniej tym bardziej ze miala bym jechac w piatek i znowu za tydzien w piatek w srode tez do lekarza powariowali miej codziennie 20zl na bilety itp ;/;/

Asiek - ja dopiero ostatnio mam świetne cukry na czczo. Wcześniej zawsze powyżej 90. O której jesz ostatni posiłek? I co na niego? Ja jak zaczełam jeśc kromke chleba z czyms nabiałowym po 22 to spadł mi poniżej 90. Mi mówiła ze zbytni stres, bezsennośc, wysiłek - wszystko ma wpływ.

A jak ci czasem cukier wyskoczy nie taki jak trzeba - olej :) I tak na niego juz nic nie poradzisz.... Ja na szczeście juz konice tych przyjemności widze.

I mówiła ze po porodzie czasem cukier moge sobie sprawdzic. Ale przez 6 tyg i tak trwa połóg i moze byc róznie bo organizm wraca do normy. Dopiero po 2 msc krzywa z 75 glukozy mam robić

jem koło 22 kanapkę z wędliną ogórek i pomidor i zawsze był o.k kurcze mąż ma na nocki wraca po 1 i zwykle mnie budzi a potem z 2 godz zasnąć nie mogę i zauwazyłam że tak od 2 dni jest z tym cukrem ;/ a do poradni mam za tydzien a nie chce mi sie jezdzic co tydzien bo zbankrutuje a oni i tak nic nie zrobia tylko beda gadac i gadac ;/;/

zazdroszczę przede mną jeszcze jakieś 6 tyg ;/

reklama
Witam ja juz po wizycie:-) dostałam glukometr i diete za tydzien do kontroli jak dieta nie poskutkuje to insulina...nawiasem mowiac to zbankrutuje na tych lekarzy:eek:

Po porannym kłuciu wyniki ponad norme na czczo 102 a po sniadaniu 150:wściekła/y:

Do góry