reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Asiek znam to - chodziłam do poradni tylko po to aby pogadanki wysłuchać. Ja na szczęście blisko miałam.

fasolka - a ile jesz? Bo mi kazała po przeglądnieciu pierwszych 2 tyg zmniejszyc porcje ale jeść częściej. Jak zwykle jadłam 2 kanapki na sniadanie tak teraz 1. Ale mówiła ze dieta nie ma polegac na głodzeniu się - więc jak po 1 bede głodna to za 1,5 godz kolejna jeść. I w sumie to nawet mogę mieć 10 posiłków dziennie.
I ja nie chodziłam do specjalnej poradni ciażowej - musiałabym ponad miesiąc na 1 wizyte czekać. Poszłam do zwykłej poradni cukrzycowej. Na NFZ :)

reklama
powiem tak ja jak dostałam glukometr to po 3 dniach 3 razy normę przekroczyłam i już jechałam do poradni ;/ a teraz powoli powoli wiem co jem po czym mam mały cukier i to wcinam ;P dasz radę jak coś ci pomożemy !!!! ja zawsze po śniadaniu obiedzie i kolacji spaceruję godzinkę to cukier tez wtedy spada....a co jadłaś na obiad ?

a na czczo mi ost wariuje mam 93 a dzisiaj 92 nie wiem co jest.....a reszta super

u mnie na czczo max 91 ale po śniadaniu lub kolacji z reguły wyskakuje ponad 130 z obiadu nie moę jeść ziemniaków na drugie da razy sprawdzalam i zawsze mam ponad normę
dzieki za wsparcie

powiem tak ja jak dostałam glukometr to po 3 dniach 3 razy normę przekroczyłam i już jechałam do poradni ;/ a teraz powoli powoli wiem co jem po czym mam mały cukier i to wcinam ;P dasz radę jak coś ci pomożemy !!!! ja zawsze po śniadaniu obiedzie i kolacji spaceruję godzinkę to cukier tez wtedy spada....a co jadłaś na obiad ?

a na czczo mi ost wariuje mam 93 a dzisiaj 92 nie wiem co jest.....a reszta super

Sniadanie ;kromka chleba ziarnistego z ogórkiem i pomidorem
sniad 2 ; kromka chleba ziarnistego z plastrem sera zóltego
obiad zupa jarzynowa

Własnie diabetolog mi tez o spacerach mowiła , ale ja lezec niestety musze (leze juz dwa miesiace prawie)

ja na śniadanie i kolację jem też ciemny chleb ziarnisty ze slonecznikiem troszke masla smietankowego ogorek wedlina pomidor i nie przekracza normy ufff

a na obiad zjadlam dzisiaj ziemniaki 5 srednich, schabowe ugotowane bo nie moge smazonego i mizerie zrobilam ze szczypiorkiem i rzodkiewka spacerek i mialam dzisiaj 82......jejku to faktycznie szkoda ze nie mozesz spacerować ale damy rade ja dzisiaj sie zalamalam i zaczelam plakac mam dosc tej diety kontroli jedzenia co 2 godziny wymiotowac chce mi sie tym wszystkim ;/;/

ja na śniadanie i kolację jem też ciemny chleb ziarnisty ze slonecznikiem troszke masla smietankowego ogorek wedlina pomidor i nie przekracza normy ufff

a na obiad zjadlam dzisiaj ziemniaki 5 srednich, schabowe ugotowane bo nie moge smazonego i mizerie zrobilam ze szczypiorkiem i rzodkiewka spacerek i mialam dzisiaj 82......jejku to faktycznie szkoda ze nie mozesz spacerować ale damy rade ja dzisiaj sie zalamalam i zaczelam plakac mam dosc tej diety kontroli jedzenia co 2 godziny wymiotowac chce mi sie tym wszystkim ;/;/

Wcale ci sie nie dziwie ze masz dosc mnie wiadomosc o cukrzycy dobiła:no: od poczatku ciazy mam skaczace cisnienie i musiałam odstawic kawe sol itp,potem plamienia i strach ze znowu dzidzie strace na krotko sie uspokoiło i w 19 tyg ciazy plamienia szpital i okazało sie ze szyjka mi sie skracac zaczeła i rozwierac załozyli mi pessar do tego nisko umiejscowione łozysko :crazy: i nakaz lekarzy lezec liczenie kazdego tygodnia zeby malenka donosic choc do 34 tyg .....jeszcze do tego doszła cukrzyca i odmawianie sobie kolejnych rzeczy .....jestem juz potwornie zmeczona psychicznie i fizycznie ....

Witam Słodkie Mamy.
Ja od trzech tygodni jestem na diecie. Na początku było ok, cukier w normie, ale od kilku dni mimo, że cały czas trzymam dietę cukier mi rośnie, wczoraj po śniadaniu miałam 152, dzisiaj 149, a jem zawsze dwie kanapki z razowego chleba, wędlina, sałata, pomidor, czasem rzodkiewka. Po obiedzie miałam najlepszy cukier, poniżej 100 a od paru dni powyżej, wczoraj 126 :/ A dieta cały czas ta sama, też mam już dość, dzisiaj miałam jakiś jadłowstręt, pół godziny jadłam śniadanie, aż mnie cofnęło raz. A w nocy od jakiejś 3 co godzinę się budziłam, bo mnie suszyło jakbym kaca miała, piłam wodę i latałam do wc. Wizytę mam w poniedziałek, chciałam dzisiaj iść, ale nie ma mojej diabetolog, z inną porozmawiałam to powiedziała, żebym poczekała do pon., trzymała dietę i się nie stresowała, bo stres może bardziej podwyższać cukier niż posiłki.

Drogie Cukierkowe Kobietki pociesze Was im bliżej rozwiązania tym cukier wraca do normalności i można sobie pozwolić na więcej. Co do Waszych wyników to wpływa na nie nie tylko to co jecie ale także Wasze samopoczucie im wyższy stres, gorsze samopoczucie lub zmiana pogody i cukier skacze. Pamiętajcie też, że każdy glukometr ma swoją granicę błędu u mnie wynik może być zawyżony nawet o 10%.

Misia to samo miałam, cukier jest najgorszy w tygodniach 26-34. Tak było u mnie a od monotonnych sniadan to mnie mdliło - teraz przestałam jeś mięso na śniadanie bo autentycznie nie raz bym zwymiot. Nie mogę patrzeć na wędliny drobiowe.
Teraz wprowadziłam ser zółty rano ale po 35tc wyniki sie zdecydowanie poprawiły. A miałam to samo - po 140 po "super zdrowych" śniadaniach z warzywkami i wędlinką.

Stres napewno lekko podwyższa cukier, najlepiej po sniadaniu się poruszać, u mnie było to codzienne mycie mopem podłóg:) I picie dużej ilości wody (moja ulubiona to Muszyna lekkogazowana);-)

reklama
a u mnie wszystko o.k tylko znowu na czczo 91 wczoraj 93 no szok nie wiem co jest ;/ ale nie jade w poniedzialek do poradni pojade w srode gdy mam lekarza i zalatwie wszystko od razu.....

Do góry