reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Labelo- a co mówi lekarz- czym może być spowodowane to zatrzymanie wagi Kruszynki- czy to jest efekt cukrzycy? Nie martw się i nie bój - nawet jeśli zajdzie konieczność położenia się na patologii ( choć wiem, że to stresujące i nieprzyjemne) ale będziesz miała świadomość że Maleństwo i Ty jesteście cały czas pod świetną opieką, a lekarze dołożą wszelkich starań żeby poród odbył się w najdogodniejszym czasie dla Ciebie i Dziecka. Kiedyś jak byłam na diabetologii to spotkałam tam dziewczynę, której dziecko w pierwszej ciąży też miało jakieś zahamowanie wzrostu pod koniec spowodowane cukrzycą, ale wszystko skończyło się dobrze , a maluch szybciutko nadrobił brakującą wagę. Wiem, że każda z nas zawsze bardzo martwi się o swoje maleństwo, żeby mu nie zaszkodzić, żeby urodziło się zdrowe...A tak jak patrzę na starszą córkę, to to zamartwianie chyba nigdy się nie kończy- tylko potem są inne problemy- rozbite kolana,złamania, rozcięty nos...oj taki nasz los:tak:Ale będzie dobrze, już za kilka dni będziesz tulić swoją Kruszynkę, całować i zastanawiać się kiedy tak urosłą!!!!

reklama
ninotchka- masz super wyniki przy diecie:). A to ze robiłaś badanie po świętach myślę że miało znaczenie. Wiec dobrze by było powtórzyć te badanie , ale nie w tedy kiedy trzymasz dietę. Choć są lekarze którzy mówią ze każda kobieta w ciąży powinna być na diecie cukrzycowej.
Labelo- ja usłyszałam o takiej sytuacji ,że przy cukrzycy ciążowej łożysko się szybciej starzeje i mniej dostarcza pożywienia dla dziecka. Dla tego nie martw się tym ze położą cię na patologie. Nie jest tam tak strasznie, w tej ciąży już to zaliczyłam . Ale będziesz miała pewność , ze nie przeoczą niczego. I jak tylko cos by sie działo z maleństwem od razu zareagują. Ja tez usłyszałam o byciu na patologii już 2 tygodnie przed terminem. Zobaczymy jak mała rośnie mam usg 28 kwietnia.
smutnamamuska -a ile ma twoje starsze dziecko???

Moja córa ma trochę ponad 6 lat, ale nie znam bardziej energicznego dziecka, czasem zastanawiam się czy dam radę jeśli drugie będzie takie samo...:-D Wiesz, ona nie chodzi tylko biega i robi kilka rzeczy na raz, czasem ciężko myślami za nią nadążyć. Mamy na swoim koncie już parę " wypadków", a ostatnio właśnie ten nos- kilka wizyt w poradni przyszpitalnej i jeszcze nie koniec, mam nadzieję, że wszystko się zagoi jak trzeba a blizna nie zostanie duża. Na początku sobie wyrzucałam, że nie upilnowałam jej, ale lekarka mi powiedziała, że muszę trochę odpuścić bo takie są dzieci, i niektóre mają na izbie przyjęć o wiele dłuższą listę "wypadków", a chociaż ciągle bym siedziała obok to i tak nie upilnuje, bo to dziecko:-D.powiedziała: cieszyć się że zdrowa i energiczna... Ale wiesz czasem łatwo powiedzieć...

AZILE . LABELO To prawda przy cukrzycy ciazowej lozysko sie starzeje szybcioej niz w normalne ciazy w Bydgoszczy dziewczyny dostaja skierowanie juz szybciej na patologie i czekaja tam na porod pod opieka lekarzy ale niestety nie kazdy szpital tak dba o pacjentki z reguly nie zwracaja na to uwagi ..tez wysylaja na codzienne ktg jesli nie lezysz w szpitalu ja tak mialam ze jezdzilam codzien na ktg juz pod koniec zeby bylo pod kontrola .... takze nie masz sie czym stersowac to jedynie dla waszego dobra :):):)

Witajcie:-)

Agula a jak ma sie wyrównane cukry i opanowane to też sie idzie do szpitala? Łożysko też szybciej sie wtedy starzeje??

U mnie z tymi cukrami jest róznie, nigdy po tym samym nie mam identycznego wyniku. Ale cóż, juz przywykłam.
Dostałam wczoraj opiernicz od diab., że nic nie przytyłam. Kazała jeśc więcej węgli. Nie wiem co ja zrobie, najbardziej podnosi mi ten cholerny chleb. Nawet jak jem mało.
Wprowadziłam sobie makaron, jem ziemniaki. Powiem wam, że odliczam dni do konca bo codzienniy stres o dziecko i tą przedziwną chorobę mnie wykańcza psychicznie

Dziewczyny,
dziękuje Wam bardzo za słowa otuchy, bardzo, bardzo!!!
W środę idziemy na usg, zobaczymy, jak nie przybędzie, to w czwartek na oddział:(.
Po nocach nie mogę spać, snuje sie, jejku. Dzis spróbowałam zjeść ciasto-mówiąc sobie,ze to aby Maleństwo roslo i co.... cukier 198:(,porażka,muszę pozostać przy Wasie.

nefii- labelo- czytam wasze posty i to samo przerabiałam i nadal przerabiam. Ja nawet teraz na insulinie jestem nie do przewidzenia. Mam mega skoki z cukrami. Ale już nie tak się stresuje, bo co mam zrobić.
Głodziłam się 2 miesiące i przez ten czas nic nie przytyłam.

nefiii No tak to jest ogolnie u kobiet cukrzycowych z tym lozyskiem , ale tak jak pisalam to zalezy od podejscie diabetologa lub ginekologa ..ogolnie kobiety w ciazy z cukrzyca powinny byc pod specjalna opieka przed porodem ale z reguly tak nie jest zadko sie zdarza taki szpital jak w Bydgoszczy na Biziela gdzie dbaja i naprawde przejmuja sie tam tymi kobietami ich dieta cukrami itd ..fajnie ja sie czulam bezpiecznie i pod opieka nie bylam zostawiona z tym sama sobie oczywiscie tez nie wiedzialam co i jak na poczatku a raczej balam sie bo wyedukowana bylam jak poszlam do diabetolog pierwszy raz to mialam z jeszcze dwiema dziewczynami male szkolenie ktore trwalo godzinke na temta zywienia i wszystkiego co zwiazane z cukrzyca i tam wlasnie informowano mnie ze to jest powazny temat ale wiele ginekologow lekcewazy sobie to i to jest wlasnie przykre ....:):)

Mogę o coś zapytać bo wy doświadczone?!
W pierwszej ciąży miałam stwierdzoną cukrzycę, w drugiej obciążenie po 2godz 75gr glukozy wyszło ok. Dzisiaj znalazłam wyniki z pierwszej ciąży i miałam badanie 75 gr po godzinie i dwóch. Wynik po godzinie wyszedł zły a po dwóch 101, więc gdybym wtedy też miała badanie tylko raz to nie byłoby mowy o cukrzycy. I teraz się zastanawiam dlaczego miałam zlecone tylko po 2 godzinach, orientujecie się może?

reklama
Do góry