reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

witam słodkie mamusie :-)
i ja do Was dołączam - glukoza 75g po 2 godz - 154 mg/dl
ginka nakazała już kupić glukometr i mierzyć na czczo i po 3 głównych posiłkach, spróbowałm przed chwilą po kolacji i wyszło 107 czyli nieźle chyba
teraz usiłuję się dostać jak najszybciej do diabetologa, żeby dobrać dietę, a póki co czytam fora i inne rady doktora google jak ta dieta ma wyglądać :happy:

reklama
ja się przeprosiłam z państwową służbą zdrowia, zapisałam wreszcie w przychodni i może nawet jutro uda mi się dostać do diabetologa :)
naumiałam się też używać glukometru i cukier póki co dobry :) w przychodni pielęgniarki dały mi jakiś nowy glukometr Evercare, sympatyczny w obsłudze;
poznałam przy okazji położną środowiskową, która się zapowiedziała, że będzie do mnie teraz wpadać raz w tygodniu :eek: myślałam, że dopiero do porodzie, ale tak mnie wzięła z zaskoczenia, że nawet nie dopytałam po co...

ninotchka- witaj!!! A co do diety przed wizytą u diabetologa , to mi odradzano. Bo może zachce ci diabetolog kolejny raz zrobić obciążenie glukoza dla potwierdzenia. Przynajmniej ja tak miałam i mi odradzano diety przed wizytą.
A widzę że wyniki miałaś super po posiłku wiec dasz radę:)

A ja wczoraj po kolacji miałam niski cukier ,za to po śniadaniu kosmos bo 175 i cały dziś wysoko się utrzymuje. Ale już nie wpadam w panikę. Może dzięki temu w końcu dostane insulinę długo działającą i będzie lepiej. Choć i koniec ciąży już nie długo. Ale teraz wyraźnie trudniej mi utrzymać dietę. Mam straszny apetyt:szok::szok::szok:. Jem ciągle i ciągle głodna chodzę.

:-D
ja zauważyłam, że jak tylko mi nakazali uważać na jedzenie to ja momentalnie jestem ciągle głodna a słodycze mi się już snią!
azile29 już z górki niedługo, dasz radę :-)

ninotchka - u mnie właśnie przez święta ciąg do słodyczy. i nie powiem , że nie zgrzeszyłam. Jakoś słabą wole miałam. :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.
Ale dziś już był mój ostatni upadek i złamanie się do ciasta.
Choć czy zjem kawałek ciasta czy 2 kromki chleba efekt jest ten sam.

a to wymiary Naszej Kruszynki:
BPD 8,4 cm
HC 30,7 cm
AC 30,7 cm
FL 6,8 cm
AFI 12 cm

waga 2480 g:(,taka sama od tygodnia.

Dojrzałość łożyska II stopień.

Wczoraj byłam u swojej gin, za tydzień mam isc na usg, jeżeli Mala nic nie przybierze, mam już skierowanie do szpitala na oddział patologii ciąży:(, masakra.
Miałam tez wczoraj KTG i są uwidocznione już skurcze, rozwarcia jeszcze brak. Tak się boje:(.

Mam pytanie dziewczynki- niestety musiałam ostatnio biegać z moją starszą córką po szpitalu kilka razy i chyba tam złapałam jakąś infekcję. Boli mnie od dwóch dni gardło i tak drapie, że chcąc czy nie muszę kaszleć- woda ze solą średnio mi pomaga. Temperatury nie mam, ale boję się że jak nic z tym nie zrobię to mnie całkiem rozłoży. Większość domowych sposobów: mleko z miodem, herbatka z malin sok z cebuli z cukrem odpada ze względu na cukier i sama nie wiem co poza solą mogę. Wiem ze jak byłam chyba w 4 miesiącu to lekarka pozwoliła mi tantum verde, ale nie wiem czy na tym etapie- 36 tydzień to nadal bezpieczne????

SMUTNA mamuśka możesz też lipomal,,, tantum verde do psikania, witaminę c, syrop podniesie na niedługo cukier i tym bym się mniej przejmowała jak np. gorączką którą możesz mieć przez infekcję.

reklama
labelo trzymam kciuki za kruszynkę, niech rośnie!
smutnamamuśka - niestety nie pomogę, bo nie wiem :(

dziewczyny, czy to możliwe, że ja ten cukier po obciążeniu miałam podwyższony np przez świąteczne jedzenie? bo test obciążenia miałam dzień po
od kiedy teraz mierzę cukier to mam coraz niższy, np
wczoraj: na czczo 89, po śniadaniu 106, po obiedzie 96, po kolacji 81
dziś rano na czczo 75
mąż się śmieje, że za bardzo zaczęłam uważać na jedzenie i biednemu organizmowi zacznie zaraz cukru brakować...

Do góry