reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Agula80 zalezy w jakim szpitalu ja np mialam najpierw robione obciazenie 50 g i wtedy czekalam godzine wyszlo 142 ..dostalam skierowanie na obciezenie 75 g i wtedy sie czeka 2 godziny bo po tych dwoch godzinach taka ilosc cukru powinna byc spalona przez trzustke ktora wydziela insuline potrzebna do spalenia jesli wynik jest powyzej 140 czyli powyzej normy to znaczy ze trzustka jest oslabiona przez ciaze i nie wydziela tyle insuliny ile potrzeba do prawidlowej ilosci spalenia cukru .... niektore szpitale daja skierowanie tylko na 75g a niektore najpierw na 50 g ....

Agula80 ja maiłam robioną najpierw 50g i po godzinie wynik. W szpitalu robili mi 75 i wynik po godzinie i po 2h.
Na czczo miałam 83mg
po 1h- 185
po 2h-167
Już po godzinie panie w laboratorium były pewne że mam cukrzycę.

A ja napisze wam jakie mam komedie z tą insuliną. Zrobiłam wczoraj przed kolacja zastrzyk z 10 jednostek i zjadłam 2 kromki chleba z makrelą wędzoną. Wynik po 1h był 113 czyli super. Rano na czczo 107 czyli kiepsko. * jednostek insuliny i śniadanie . 2 kromki chleba z szynka i papryka. Wyniki po 1h 213mg:szok::szok::szok::szok:. Myślałam ze zemdleje jak zobaczyłam te cyferki. Po obiedzie znowu komedia bo 145 . Wiecie brak tej stabilności dobija. Musze do poniedziałku przetrwać.

50 gr miałam robione w pierwszej ciąży i wyszło żle, więc potem 75gr po 1 i 2 godzinach. Teraz 75gr tylko po dwóch. Wiem, ze te badania tak wyglądają. Zastanawiam się dlaczego niektóre placówki badają dwa razy a inne dwa. Bo jakby brać pod uwagę pierwszy wynik to mam cukrzycę a jak tylko drugi(tak jak miałm zlecone przez dr) to nie mam.

Witajcie słodkie mamusie. Jestem tu nowa bo dopiero teraz odkryłam to forum. Mam na imię Monika mam 36 lat. No niestety ja tez do "słodkich" należe juz od dłuższego czasu. Moja historia z cukrzycą czy z cukrzyca ciążową trwa od 5 tc i od poczatku jestem na insulinie. W tej chwili biore 62 j insuliny na dobę i staram sie cukry trzymać na wodzy. Mnie diabetolog kazał trzymać norm na czczo 60-90 po 1 h po posiłku do 120 Do końca mam juz niedaleko za soba mam już 34 tc także może jakoś to wytrzymam.

moniaz35- Witaj!!! Rozgość sie:)
Widzę że mam podobny wiek ciąży.
Proszę napisz jaka insulinę bierzesz??? Jak to się stało ,że od początku ja masz i od jakich dawek zaczynałaś?
Ja czekam jutrzejszego dnia jak jakiegoś cudu. Bo teraz to tylko wysokie mam cukry a insulina wcale nie pomaga:-(

Witaj azile29!!!
Mam dwa rodzaje insuliny długodziałającą Insulatard biorę ją na noc - 29 j i rano na dzien 12 j druga to Novorapid 3 x dziennie przed posiłkami śniadanie 9j, obiad 6j i kolacja 4j. Gdyby nie ta insulina długodziałająca to zapewne miałanym dużo większe dawki tej krótkodziałającej. Na poczatku miałam inną insuline jakąś Insuman Rapid w dawkach 4,2,2 i Insuman Basal 4j. Niebardzo na mnie działała dawki rosły więc diabetolog w Krakowie zmienił mi na ta która teraz biore. Pierwsze dawki na tej insulinie były 7,4,4 i na noc 10j ( w mc październiku). W tej chwili mam dawki takie jakie napisałam wcześniej. A insuline biorę prawie od samego poczatku dlatego że jeszcze przed ciążą miałam zrobiony test z glukozy 75g i wyszła mi nietolerancja glukozy. Tak szczerze to juz mam dość tego kłucia sie 5 razy dziennie i ciągłe mierzenie cukru na glukometrze az sie dzisiaj z bezsilności popłakałam. Mąż mnie pociesza żę już więcej za mną niż przedemną a ja tak sie boje żęby cukry nie zaczęły szaleć i nie trzeba było zwiększać insuliny.

witaj moniaz35 :-)
ja sobie mierzę i eksperymentuję z dietką i nic mi cukru nie podnosi póki co, próbowałam czy jest różnica jak słodzę czy nie i nie ma :( zjem ciasto i nic, cukier poniżej 100
może się pomylili się z tą moją cukrzycą :confused2:

Ostatnia edycja:
reklama
Moniaz35- to widzę że sporo się kujesz. Ale już końcówka obyśmy dotrwały.
ninotchka - to tylko się ciesz ze masz tak niskie cukry,a zdrowa dietka nie zaszkodzi:)

A ja po wizycie u diabetologa. Nie zmieniłam mi insuliny tylko dała na noc długo działającą. Polhumin N.
Jak to nie pomorze to w poniedziałek da mi inną insulinę. I wyrok na mnie zrobiła że wygląda na to ze cukrzyca to mi zostanie po ciąży. Będzie jak będzie, tego nie przeskoczę.

Do góry