reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

spacerki i w ogóle wysiłek fizyczny (w tym także sprzątanie, zakupy, a nawet ćwiczenia oddechowe dla nas, ciężarówek) obniżają poziom glukozy we krwi
po śniadaniu rzeczywiście trochę za wysoko, ale głowa do góry i powodzenia!

reklama
KasiulkaW ja nie biore insuliny - jeszcze i odpukac obym dotrwala do konca.
ja to wogole nie wierze w ta swoja cukrzyce, no ale posluchalam lekarzy bo pewnie wiedza lepiej i sie kuje
Aniu witaj w naszym gronie. Tak ja pisze Rosea spacerek mogl miec tu znaczenie.

Hej dziewczyny! Ja dziś po wizycie u gina. Miałam robione USG i p. doktor stwierdziła, że wszystko ok,moja maleństwo w 33 tyg waży 1700, więc ok. Pytałam o płeć,ale nie dało rady podejrzeć,łożysko zasłaniało. W 22 tyg miałam robione USG 4D i była mowa,że jest chłopiec,chciałam się tylko upewnić,że nic się nie zmieniło. Ale mały nie dał nam sposobności. Jest już ułożony główką w dół,więc gotowy do porodu. A w tym Olsztynie to oni faktycznie nas odchaczają, przecież można byłoby zrobić tak,że jeśli cukry są za wysokie wtedy przyjeżdżamy na wizytę,a nie gnać 100km co 2 tyg,przecież to dla nas strasznie męczące!:crazy:

DZIEWCZYNY BARDZO WAM WPÓŁCZUJĘ ŻE MUSICIE TAKI KAWAŁ JEŹDZIĆ DO LEKARZA JA MAM NA MIEJSCU 10 MIN SPACERKIEM ALE W TYCH OKOLICZNIŚCIACH CIĄŻOWYCH DOCHODZĘ W 20MIN.
Niczka to dobrze że nie bierzesz insuliny oby tak dalej.
Anial witaj po posiłku norma to 140 po 1h ale nie martw się to dopiero początek wszystkiego się nauczysz i będzie dobrze.Jeżeli chodzi o spacerek to ja niestety mam leżeć a jakieś małe sprzątanko do obniżenia cukru jestem za . Zresztą nawet to dobry pomysł i lekarze też polecają spacerki.
Mam jutro roczek mojej siostrzenicy i będzie tort i mam zamiar go zjeść , a dziś mój tatko ma urodzinki ale bez słodkości trzeba jakoś się ograniczyć

Marzena mój mały w 32 tyg ważył 2141 więc prawie tak jak twój maluszek ja mam nadzieję że mały nie będzie ważył 4 kg a czy lekarz powiedział ci może że według wagi to wygląda na większe dziecko bo mi wskazywało że w 32 tyg wagowo jest jak dziecko z 34 tyg.
Tak powiedział, że Mała wygląda na 1-2 tygodnie większą. Ja też mam nadzieję, że nie dojdzie do 4 kg. Lekarz powiedział, że może tak być, że dojdzie do 3,5 i stanie. Mam nadzieję, że tak będzie.

Dzięki dziewczyny.Lekarz kazał mi jesć 6 x dziennie, a po troch 300 kalori na jeden posiłek. Dobija mnie to liczenie i sprawdzanie . W życiu nie byłam na żadnej diecie , a nawet odwrotnie ,były okresy gdzie chciałam przytyć. Nigdy sie nie musiałam ograniczać z jedzeniem,ani ze słodkościami. A tu na jeden raz taki szok. No ale do terminu zostało 88 dni ,lekarz mówi ze raczej wcześniej sie ``rozpakuje`` A potem ma wszystko wrócić do normy ponoć...- mam nadzieje...
Gdyby tu tylko chodziło o mnie to az tak bym sobie tego nie dobierała do głowy. Ale ze tu chodzi o dziecko to chyba zaczynam świrować... (to moja 3 ciąża .2 pierwsze poroniłam,potem 2 lata nie mogłam zajść w ciąże ) Na szczęście synek rególarnie daje o sobie znać, to mnie troche uspakaja.
pozdrawiam
ania***

Kobitki, pomóżcie, coś jestem tępa dzisiaj i nie mogę się w necie doczytać :baffled:

Test obciążenia glukozą 75g

na czczo 89 ( tu wiem, że ok )
po 1h 162
po 2h 124 mg/dl

reklama
Hej, odebralam wyniki testu po 75 g
99 - na czczo
216 - po 1 h
117 - po 2 h
nie mam pojecia teraz co i jak:baffled: bo nie moglam sie dopchac bez kolejki dzis do swojego gin. Jakby wpuszczenie ciężarnej bez kolejki na 10 min bylo duzym problemem- tylko sie niepotrzebnie zdenerwowalam i wyszlam. :angry:
Poczekam do poniedzialku co powie, wtedy dam znac.
Mam tylko 1 pytanie zanim wiedzialyscie o cukrzycy czy np. zauwazylyscie ze nie tyjecie lub chudniecie?
Ja generalnie czuje sie ok troche ospala ale to dlatego ze zasypiam po 2 w nocy a naleze do spiochów , ale od 3 tyg. nic nie przytylam a wrecz schudlam 2 kg.
Pozdrowienia

Do góry