reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

reklama
Hej dziewczyny, ja już po wizycie. Dowiedziałam się , ze dzidzia jest bardzo nisko i to głową w dół. Stad te bóle i skurcze. Ale szyjka w porządku. Nie mniej jednak mam leżeć w łózko i się nie stresować. Cukru w moczu tym razem nie było ale mam zrobić badanie z krwi na czczo i po godzinie. W poniedziałek do szpitala na badania.

Zobaczymy jak to będzie z moim cukrem
Athame nie wiem jak to jest z wagą ale moja córka w 20 tyg ważyla 313 g i lekarz powiedział, że prawidłowo - teraz nie wiem ile waży mam nadzieje że dowiem sie w poniedziałek. Nie mart sie na zapas bywa tak że waga dziecka staje.

Czy któraś z Was jest z Gdańska? Jest tutaj kilka poradni diabetologicznych i nie wiem do której pójśc ze skierowaniem - pewnie do tej która mnie szybciej przyjmie.
Spokojnego wieczoru

Co do lekarzy w UK mogę coś powiedzieć. Spędziłąm tam 8 lat. Tam też zaszłam w ciąże i w 8 tyg ją straciłam. (Od soboty krwawiłam ,a dopiero we wtorek mi usg łaskawie zrobili). Ale to już inna historia...
Co do cukrzycy to jestem załamana moimi wynikami . Wczoraj po kolacji miałam 193 . A zjadłam 300 kalori . ( 2 kanapki chleba zytniego, 2 plasterki chudej wędliny,2 listki sałaty lodowej i półtorej rzodkiewki,a i jeszcze ćwiardke jabłka) Dziś jem dokładnie to co mi w jadłospisie na 1800 kalori pisze. i też nie za ho ho . po śnieadaniu skoczyło na 169. (2łyżki płatków owsianych,poł szk 0,5%mleka,kanapka z plasterkiem wędliny i sałata lodowa z grejfrutem) Po obiedzie było ok 90 ale zrobiłam sobie dość długi spacer. Podwieczorek zjadłam kanapke z 1/4jajka i mały ogórek kiszony i znowu ponad 160 .(wszystkie te pomiary robiłam godzine po posiłku) Teraz jestem głodna i boję sie jesc kolacji. Dziewczyny już niewiem co mam robić. Wizyte mam dopiero 9 marca. Boję sie ze do tego czasu dziecku coś sie możę stać. A na dodatek ostatnie 2 dni jakoś mniej sie rusza. Płakać już mi sie chce...
Znajoma mnie pociesza (choruje na cukrzyce od ponad 20 lat. W tym urodziła 3 zdrowych dzieci) Mówi mi ze to 160 nawet do 200 to jeszcze nie taka tragedia. Ale wszedzie czytam ze nie powinno sie przekraczać 130. Tak bardzo sie boje o tą moją kruszynke. A stres ponoć też cukier podnosi. Nie stresować sie- he łatwo powiedzieć.Jak ja przed każdym zmieżeniem umieram ze strachu i az boję sie spojżeć na wynik.
Mam już wszystkiego dość . A tu jeszcze prawie 3 miesiące. Termin mam na 24 maja. Pocieszcie mnie jakoś albo co, bo zaczynam świrować.

ania***

anial8383 trudno jest znaleźć słowa pocieszenia bo pewnie na każdym kroku słyszysz ze "wszystko będzie dobrze". Trudno nie stresować się kiedy drżymy o życie i zdrowie naszego dziecka. Wiesz co mi pomaga - płacz i to w ramionach bliskiej osoby. Wczoraj płakałam prawie godzinę bez słowa ale potem poczułam ze wyrzucilam z siebie wszystkie złe emocje i ulżyło - na pewno na jakis czas starczy.

Pisalas ze po obiedzie mialas 90 po spacerze, a moze to jest metoda.
15 min po jedzeniu poruszaj sie, pospaceruj pocwicz, jeżeli chociaż troszke to obniża poziom cukru warto sie tego trzymac.
Trzymanie diety dopiero przede mna, ale trzeba zacisnąc zęby dla dobra Maleństwa.

anial8383- nie stresuj sie, bo to podnosi cukier. Martwisz sie i powstaje błędne koło z zawyzonymi cukrami.
Jednakze w poniedzialek koniecznie zadzwon do poradni diabetlogicznej i powiedz jakie masz wyniki. Na pewno przyjmą Cię poza kolejnością. Ja jestem z Wawy wiec jak mam jakies pytania dzwonie do lekarza, ktory ma akurat dyzur na oddziale w szpitalu......
Jesli chodzi o spacer to rzeczywiscie sprawdzona metoda na mniejsze cukry. Stosuje ja od 3 miesiecy :-)

Anial wszystko może mieć znazenie może nawet chlebek niby jadłam razowy ale z razowego to on chyba nic nie miał bo cukier był wysoki ale kupiłam inny razowy i było ok więc nie bój się staraj się jeść różne rzeczy ja rano miałam 81 na śniadanie zjadłam 2 paróweczki cieńkie i 2 kanapki z pomidorem i cukier po 1h 109 więc nie możesz nie jeść. Jest jeszcze tak że może ty akurat potrzebujesz insulinkę przed posiłkami dziewczyny biorą przed posiłkiem i jest cukier w normie, polecam ci równierz wcześniejszą wizytę u lekarza idź cięzarnym nie odmawiają mój lekarz powiedział że jak bym sobie nie radziła z cukrami to mam przyjść bez wyznaczonej wizyty i ponoć ciężarne przychodzą jak potrzebują trzymam kciuki .

aniu ja biore insuline i tez nie zawsze mam cukry w porzadku. Szczególnie rano prawie nic nie moge jeść. Jem 2 wasy ligt i do tego plester chudej wędliny i kilka plasterkow ogórka, a jak tylko zjem 1 plaster wedliny wiecej to juz mam cukie prawie 150.
Spróbuj zrezygnowac do tych głownych posiłków z owoców. Jedz je do drugiego śniadania albo na podwieczorek. Mi to pomogło. Ajak jestem juz bardzo głodna to jem rzodkiewki albo białą rzodkiew. Często tez robie sałatke grecka i opycham sie nią na maxa i cukier tez nie szaleje, jakos trzeba zapchac ten głód. Ja na początku tez chodziłam głodna i testowałam co moge a czego nie. Teraz nawet zjem kotleta albo nalenika i cukier jest ok, ale pilnuje mocno tego co jem miedzy glównymi posiłkami, z reguly to jest jogurt naturalny z ziarnami zbóż i jakis owoc, albo owoc i batonik zbożowy. Jednak jesli mimo diety masz takie cukry to raczej bedziesz musiał przejśc na insuline.

no i niestety po wizycie u lekarza mam nie za dobre wieści. Cukrzyca jednak mocno szkodzi małej i mam skierowanie do szpitala juz na 16 marca na cc, czyli prawie 1 m-c przed terminem. Mała w 33 tyg. waży ok 2800-2900 i jest podejrzenie hipertrofi. Troche sie załamałam bo bardzo liczyłam na poród naturalny, nie mówiąc o strachu o małą. ale co zrobić, jak trzeba to trzeba, oby sie dobrze skonczyło.

reklama
witam z rana
Famme ja insuliny nie biore, nawet ie specjlanie stosuje diete i cukry mamw normie, a moje dzidzolki w 31-32 tygodniu wazyly 2400/1900 (podobno roznica w granicach bledu pomiaru), ale jakby wazyly oba po 2400 - bo tak tez mzoe byc- to chyba tez za duzo.
Do gina ide dopiero w przyszlym tygodniu
anial8383 ja dostalam w poradni diabetologicznej wlasciwie tylko takie wytyczne jak tutaj:
Cukrzyca ciążowa jest to nietolerancja węglowodanów po raz pierwszy pojawia się w okresie ciąży. Zasady właściwego leczenia cukrzycy w ciąży powinny mieć na uwadze dwa cele:
zapobieganie powikłaniom cukrzycy u matki
zapewnienie prawidłowego rozwoju płodu

Uzyskanie prawidłowych wyników leczenia ma nierozerwalny związek z utrzymaniem prawidłowych poziomów cukru we krwii matki. (na czczo do 105, 1h po jedzeniu do 140- niestety nie pamiętam jednostek)
Jednym z zasadniczych elementów leczenia jest stosowanie odpowiedniej diety, która powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe:białka, tłuszcze, węglowogdany i sole mineralne.

Zalecenie ogólne

W ciąży w stosunku do prawidłowej diety w okresie przedciążowym już od I-go trymestu zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 300 kcal i utrzymuje się do końca ciąży na podobnym poziomie.
Dobowa wartość kalorczna dity powinna być ustalana na podstawie prawidłowej masy ciała sprzed ciąży -wynosi ona 35 kcal/kg należnej masy ciała, średnio 2000-2200 kcal/dobę
wymiennik węglowodanowy WW=jednostka chlebowa; jednostka stworzona dla łatwiejszego obliczania zawartości węglowodanów.
W okresie ciąży dobowa ilość WW powinna mieścić się w zakresie 19-21 jednostek.
Poszczególne posiłki powinny zawierać:
- śniadanie; 4-5 jednostek
- II śniadanie -2-3 jednostek
- obiad 5 jednostek
- podwieczorek 2-3 jednostek
- kolacja 3-4 jednostek
- posiłek przed snem(ok 21-22) 1-2 jednostki
posiłki należy spożywać o stałych porach, nie powinny być obfite i nie mogą przekraczać 6 jednostek WW

Skład diety:
węglowodany : powinny pokrywać 50-55% ogólnego zapotrzebowania energetycznego;
węglowodany dzieli się na:
- cukry proste, które należy ograniczyć do minimum. Są to cukier, miód, dżemy, ciastka, cukierki, wyroby czekoladowe.
UWAGA: owoce oraz soki owocowe zawierają bardzo dużo węglowodanów prostych, dlatego należy je spożywać w ograniczonej ilości oraz jedynie do godziny 18:00. Należy wyeliminować z diety winogrona, banany oraz kiwi-są bardzo słodkie.
Soki owocowe można pić jedynie rozcieńczone 1:1 z wodą (nie więcej niż szklanka do posiłku).
Nie wolno stosować słodzików ani wyrobów je zawierających z uwagi na zawartość aspartamu..
-cukry złożone, które zawarte są głównie w przetworach zbożowych, ziemniakach i ryżu. Produkty spożywcze zawierające cukry złożone należy spożywać w kontrolowanych ilościach. Produkty te powinny chodzić w skłąd każdego posiłku.
-węglowodany nie ulegające strawieniu; błonnik, pektyny.
Białka : powinno pokrywać 20% zapotrzebowania energetycznego. Połowę powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego; chude mięso (drób bez skóry, ryby, chuda cielęcina), przetwory mleczne.Należy zwrócić uwagę aby produkty białkowe zawierały jak najmniej tłuszczu: chude sery, mleko 0,5%, jogurty naturalne (nie owocowe)
tłuszcze powinny pokrywać 30% zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego najlepiej zastąpić tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
Przyrządzanie potraw
wskazane są gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie na rożnie w pergaminie lub folii, duszenie bez obsmażania.
Miary kuchenne
1 łyżka stołowa = 15 ml ; około 15 g
1 łyżeczka od herbaty = 5 ml ; około 5 g
1 szklanka = 250 ml

Tabela wymienników węglowodanowych
w tabeli podano taką ilość gramów produktów, która zawiera 10 g węglowodanów, a więc stanowi 1 WW

PIECZYWO
najchętniej chleb pełnoziarnisty, razowy, mieszany, chrupkie pieczywo. Bez dodatku miodu i karmelu.
Nazwa produktu - Ilość w gramach- 1WW Miara gospodarcza
Chleb pszenny - 18 - -1 kromka (grubści 0.7 cm)
Chleb graham- 20 - 1 kromka (grubość 0.5 cm)
Chleb żytni razowy - 20 - 1 kromka (grubość 0.5 cm)
Chleb pumpernikiel - 17 - ½ kromki
Chleb chrupki - 13 - 1,5 kawałka
Chleb tostowy - 17 - 1 kromka (8x9x1 cm)
Bułka paryska - 18 - 1 kromka
Kajzerka (50 g) - 17 - ½ kajzerki
Chałka - 6 - ½ kromki
Bułka tarta -13 - 1 łyżka stołowa
Sucharki popularne -15 - 1 sztuka
PRODUKTY ZBOŻOWE polecane : płatki owsiane, kasza gryczana, jęczmienna
Kasza manna sucha - 15g -3 płaskie łyżeczki
Kasza jęczmienna sucha - 15g - 3 płaskie łyżeczki
Po ugotowaniu - 30g - 2 “czubate” łyżeczki
Makaron gotowany (aldente) - 50g - ½ szklanki
Mąka - 15g - 1+ ½ płaskiej łyżki stołowej
Ryż gotowany - 40g - 2 łyżki stołowe
Płatki kukurydziane - 12g - 4 łyżki stołowe
Płatki owsiane - 14g - 2 płaskie łyżki stołowe
Proszek budyniowy i kisielowy - 15g - 1 + ½ płaskiej łyżki stołowej
bez cukru

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE, SERY
* uwaga produkt tłusty
Mleko 0,5% - 200 - 1 szklanka
Jogurt naturalny- 170 - 2/3 szklanki
Kefir 1,5% - 210 - 1 szklanka
Maślanka - 210 - 1 szklanka
Mleko zagęszczone niesłodzone * - 110 - 4 + ½ łyżki stołowej
Mleko zagęszczone słodzone * - 18 - ¾ łyżki stołowej
Czekolada na gorąco * - 100 - 2/3 filiżanki
Ser biały chudy - 290 - 4 plastry
Ser żółty edamski tłusty * - 200 - 5 plastrów
Kasza manna na mleku 0,5% - 100 - Mała łyżka wazowa
Lane kluski na mleku bez cukru - 100 - Mała łyżka wazowa
Makaron na mleku 2% - 100 - Mała łyżka wazowa
Płatki owsiane na mleku 2% - 200 - 2 Małe łyżki wazowe
Ryż na mleku 2% bez cukru - 100 - Mała łyżka wazowa
Zacierki na mleku 2% - 100 - Mała łyżka wazowa

OWOCE-
UWAGA: owoców nie należy spożywać po godz 1800
- owoce bardzo słodkie, nie zalecane w curzycy

Agrest - 80 - ¾ szklanki
Ananas bez skórki - 740
Arbuz - 227 - 1/3 kg
Banany ze zkórką * - 400 - 2 średnie sztuki
Brzoskwinie - 100 - 1 średniej wielkości
Cytryny - 170 - 2 średnie
Czarne jagody - 100 - 2/3 szklanki
Czereśnie - 75 - 20 sztuk
Daktyle suszone * - 15 - 1/10 opakowania
Figi suszone * -13
Grapefruit baz skórki -100- 1 średni
Gruszki- 100 -1 mała
Jabłka -100 -1 średnie
Jeżyny- 100 -2/3 szklanki
Kiwi -84 -1 średnia sztuka
Maliny -85 -¾ szklanki
Morele -90- 2 sztuki
Pomarańcze bez skórki - 100 - 1 średnia sztuka
Porzeczki czerwone - 75 - ¾ szklanki
Poziomki - 120 - 1 szklanka
Rodzynki * - 15 - 50 sztuk
Śliwki - 90 -5 sztuk
Truskawki -150 -16 sztuk
Winogrona * -60 -10 sztuk
Wiśnie -100 -25 sztuk

SOKI OWOCOWE
UWAGA: soki owocowe należy pić jedynie rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1, nie póżniej niż do 1800
Grapefruitowy -120- ½ szklanki
Jabłkowy -110 -½ szklanki
Marchewkowy- 120 -½ szklanki
Pomarańczowy -110 -½ szklanki
Pomidorowy- 300- 1 + 1/3 szklanki
Porzeczkowy- 100 -½ szklanki
Winogronowy- 50 -1 mała literatka

WARZYWA
Groszek zielony konserwowy -150 -1 niepełna szklanka
Kukurydza -100 -½ kolby
Ziemniaki obrane -65 -1 średni
Suszony groch -20 -1 łyżka
Buraki- 200 -4 małe
Cebula -200 -2 duże
Rzodkiewka- 450 -30 sztuk
Marchew -200 -4 duże
Kalafior- 200 -½ średniej sztuki
Fasola sucha biała duża -20 -8 sztuk
Kukurydza – ziarna -40 -3 łyżki
Ogórek świeży - 500 -5 średnich sztuk
Papryka -200 -2 średnie sztuki
Pomidor -200 -2 średnie sztuki
Surówka z kwaszonej kapusty -125 -3 łyżki stołowe
Brukselka gotowana bez tłuszczu -200- 20 główek
Kapusta czerwona duszona -160 -4 łyżki stołowe

MIĘSO, WĘDLINY, RYBY
Chude mięsa i wędliny zawierają niewiele węglowodanów prostych i można je spożywać w dowolnych ilościach o ile są odpowiednio beztłuszczowo przygotowane.
Kotlet mielony -60 -½ porcji
Kotlet z piersi kurczaka panierowany -90 -1 sztuka
Kotlet schabowy -50 -½ porcji
Pulpety -80 -1 mała porcja
Bigos -200 -3 łyżki stołowe
Gołąbki z mięsem i ryżem -90 -½ sztuki
Naleśniki z mięsem i kapustą (krokiety) -60 -1 sztuka
Pierogi z mięsem -40 -1 sztuka
Pizza Margerita -30 -1/6 małej sztuki

SUBSTANCJE SŁODZĄCE I WYROBY CUKIERNICZE, DESERY
SPOŻYWANIE TYCH PRODUKTÓW JEST NIEWSKAZANE w cukrzycy
Cukier -10 -2 łyżeczki