witam z rana
Famme ja insuliny nie biore, nawet ie specjlanie stosuje diete i cukry mamw normie, a moje dzidzolki w 31-32 tygodniu wazyly 2400/1900 (podobno roznica w granicach bledu pomiaru), ale jakby wazyly oba po 2400 - bo tak tez mzoe byc- to chyba tez za duzo.
Do gina ide dopiero w przyszlym tygodniu
anial8383 ja dostalam w poradni diabetologicznej wlasciwie tylko takie wytyczne jak tutaj:
Cukrzyca ciążowa jest to nietolerancja węglowodanów po raz pierwszy pojawia się w okresie ciąży. Zasady właściwego leczenia cukrzycy w ciąży powinny mieć na uwadze dwa cele:
zapobieganie powikłaniom cukrzycy u matki
zapewnienie prawidłowego rozwoju płodu
Uzyskanie prawidłowych wyników leczenia ma nierozerwalny związek z utrzymaniem prawidłowych poziomów cukru we krwii matki. (na czczo do 105, 1h po jedzeniu do 140- niestety nie pamiętam jednostek)
Jednym z zasadniczych elementów leczenia jest stosowanie odpowiedniej diety, która powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe:białka, tłuszcze, węglowogdany i sole mineralne.
Zalecenie ogólne
W ciąży w stosunku do prawidłowej diety w okresie przedciążowym już od I-go trymestu zapotrzebowanie energetyczne wzrasta o 300 kcal i utrzymuje się do końca ciąży na podobnym poziomie.
Dobowa wartość kalorczna dity powinna być ustalana na podstawie prawidłowej masy ciała sprzed ciąży -wynosi ona 35 kcal/kg należnej masy ciała, średnio 2000-2200 kcal/dobę
wymiennik węglowodanowy WW=jednostka chlebowa; jednostka stworzona dla łatwiejszego obliczania zawartości węglowodanów.
W okresie ciąży dobowa ilość WW powinna mieścić się w zakresie 19-21 jednostek.
Poszczególne posiłki powinny zawierać:
- śniadanie; 4-5 jednostek
- II śniadanie -2-3 jednostek
- obiad 5 jednostek
- podwieczorek 2-3 jednostek
- kolacja 3-4 jednostek
- posiłek przed snem(ok 21-22) 1-2 jednostki
posiłki należy spożywać o stałych porach, nie powinny być obfite i nie mogą przekraczać 6 jednostek WW
Skład diety:
węglowodany : powinny pokrywać 50-55% ogólnego zapotrzebowania energetycznego;
węglowodany dzieli się na:
- cukry proste, które należy ograniczyć do minimum. Są to cukier, miód, dżemy, ciastka, cukierki, wyroby czekoladowe.
UWAGA: owoce oraz soki owocowe zawierają bardzo dużo węglowodanów prostych, dlatego należy je spożywać w ograniczonej ilości oraz jedynie do godziny 18:00. Należy wyeliminować z diety winogrona, banany oraz kiwi-są bardzo słodkie.
Soki owocowe można pić jedynie rozcieńczone 1:1 z wodą (nie więcej niż szklanka do posiłku).
Nie wolno stosować słodzików ani wyrobów je zawierających z uwagi na zawartość aspartamu..
-cukry złożone, które zawarte są głównie w przetworach zbożowych, ziemniakach i ryżu. Produkty spożywcze zawierające cukry złożone należy spożywać w kontrolowanych ilościach. Produkty te powinny chodzić w skłąd każdego posiłku.
-węglowodany nie ulegające strawieniu; błonnik, pektyny.
Białka : powinno pokrywać 20% zapotrzebowania energetycznego. Połowę powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego; chude mięso (drób bez skóry, ryby, chuda cielęcina), przetwory mleczne.Należy zwrócić uwagę aby produkty białkowe zawierały jak najmniej tłuszczu: chude sery, mleko 0,5%, jogurty naturalne (nie owocowe)
tłuszcze powinny pokrywać 30% zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego najlepiej zastąpić tłuszczami roślinnymi (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
Przyrządzanie potraw
wskazane są gotowanie w wodzie, na parze, grillowanie, pieczenie na rożnie w pergaminie lub folii, duszenie bez obsmażania.
Miary kuchenne
1 łyżka stołowa = 15 ml ; około 15 g
1 łyżeczka od herbaty = 5 ml ; około 5 g
1 szklanka = 250 ml
Tabela wymienników węglowodanowych
w tabeli podano taką ilość gramów produktów, która zawiera 10 g węglowodanów, a więc stanowi 1 WW
PIECZYWO
najchętniej chleb pełnoziarnisty, razowy, mieszany, chrupkie pieczywo. Bez dodatku miodu i karmelu.
Nazwa produktu - Ilość w gramach- 1WW Miara gospodarcza
Chleb pszenny - 18 - -1 kromka (grubści 0.7 cm)
Chleb graham- 20 - 1 kromka (grubość 0.5 cm)
Chleb żytni razowy - 20 - 1 kromka (grubość 0.5 cm)
Chleb pumpernikiel - 17 - ½ kromki
Chleb chrupki - 13 - 1,5 kawałka
Chleb tostowy - 17 - 1 kromka (8x9x1 cm)
Bułka paryska - 18 - 1 kromka
Kajzerka (50 g) - 17 - ½ kajzerki
Chałka - 6 - ½ kromki
Bułka tarta -13 - 1 łyżka stołowa
Sucharki popularne -15 - 1 sztuka
PRODUKTY ZBOŻOWE polecane : płatki owsiane, kasza gryczana, jęczmienna
Kasza manna sucha - 15g -3 płaskie łyżeczki
Kasza jęczmienna sucha - 15g - 3 płaskie łyżeczki
Po ugotowaniu - 30g - 2 “czubate” łyżeczki
Makaron gotowany (aldente) - 50g - ½ szklanki
Mąka - 15g - 1+ ½ płaskiej łyżki stołowej
Ryż gotowany - 40g - 2 łyżki stołowe
Płatki kukurydziane - 12g - 4 łyżki stołowe
Płatki owsiane - 14g - 2 płaskie łyżki stołowe
Proszek budyniowy i kisielowy - 15g - 1 + ½ płaskiej łyżki stołowej
bez cukru
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE, SERY
* uwaga produkt tłusty
Mleko 0,5% - 200 - 1 szklanka
Jogurt naturalny- 170 - 2/3 szklanki
Kefir 1,5% - 210 - 1 szklanka
Maślanka - 210 - 1 szklanka
Mleko zagęszczone niesłodzone * - 110 - 4 + ½ łyżki stołowej
Mleko zagęszczone słodzone * - 18 - ¾ łyżki stołowej
Czekolada na gorąco * - 100 - 2/3 filiżanki
Ser biały chudy - 290 - 4 plastry
Ser żółty edamski tłusty * - 200 - 5 plastrów
Kasza manna na mleku 0,5% - 100 - Mała łyżka wazowa
Lane kluski na mleku bez cukru - 100 - Mała łyżka wazowa
Makaron na mleku 2% - 100 - Mała łyżka wazowa
Płatki owsiane na mleku 2% - 200 - 2 Małe łyżki wazowe
Ryż na mleku 2% bez cukru - 100 - Mała łyżka wazowa
Zacierki na mleku 2% - 100 - Mała łyżka wazowa
OWOCE-
UWAGA: owoców nie należy spożywać po godz 1800
- owoce bardzo słodkie, nie zalecane w curzycy
Agrest - 80 - ¾ szklanki
Ananas bez skórki - 740
Arbuz - 227 - 1/3 kg
Banany ze zkórką * - 400 - 2 średnie sztuki
Brzoskwinie - 100 - 1 średniej wielkości
Cytryny - 170 - 2 średnie
Czarne jagody - 100 - 2/3 szklanki
Czereśnie - 75 - 20 sztuk
Daktyle suszone * - 15 - 1/10 opakowania
Figi suszone * -13
Grapefruit baz skórki -100- 1 średni
Gruszki- 100 -1 mała
Jabłka -100 -1 średnie
Jeżyny- 100 -2/3 szklanki
Kiwi -84 -1 średnia sztuka
Maliny -85 -¾ szklanki
Morele -90- 2 sztuki
Pomarańcze bez skórki - 100 - 1 średnia sztuka
Porzeczki czerwone - 75 - ¾ szklanki
Poziomki - 120 - 1 szklanka
Rodzynki * - 15 - 50 sztuk
Śliwki - 90 -5 sztuk
Truskawki -150 -16 sztuk
Winogrona * -60 -10 sztuk
Wiśnie -100 -25 sztuk
SOKI OWOCOWE
UWAGA: soki owocowe należy pić jedynie rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1, nie póżniej niż do 1800
Grapefruitowy -120- ½ szklanki
Jabłkowy -110 -½ szklanki
Marchewkowy- 120 -½ szklanki
Pomarańczowy -110 -½ szklanki
Pomidorowy- 300- 1 + 1/3 szklanki
Porzeczkowy- 100 -½ szklanki
Winogronowy- 50 -1 mała literatka
WARZYWA
Groszek zielony konserwowy -150 -1 niepełna szklanka
Kukurydza -100 -½ kolby
Ziemniaki obrane -65 -1 średni
Suszony groch -20 -1 łyżka
Buraki- 200 -4 małe
Cebula -200 -2 duże
Rzodkiewka- 450 -30 sztuk
Marchew -200 -4 duże
Kalafior- 200 -½ średniej sztuki
Fasola sucha biała duża -20 -8 sztuk
Kukurydza – ziarna -40 -3 łyżki
Ogórek świeży - 500 -5 średnich sztuk
Papryka -200 -2 średnie sztuki
Pomidor -200 -2 średnie sztuki
Surówka z kwaszonej kapusty -125 -3 łyżki stołowe
Brukselka gotowana bez tłuszczu -200- 20 główek
Kapusta czerwona duszona -160 -4 łyżki stołowe
MIĘSO, WĘDLINY, RYBY
Chude mięsa i wędliny zawierają niewiele węglowodanów prostych i można je spożywać w dowolnych ilościach o ile są odpowiednio beztłuszczowo przygotowane.
Kotlet mielony -60 -½ porcji
Kotlet z piersi kurczaka panierowany -90 -1 sztuka
Kotlet schabowy -50 -½ porcji
Pulpety -80 -1 mała porcja
Bigos -200 -3 łyżki stołowe
Gołąbki z mięsem i ryżem -90 -½ sztuki
Naleśniki z mięsem i kapustą (krokiety) -60 -1 sztuka
Pierogi z mięsem -40 -1 sztuka
Pizza Margerita -30 -1/6 małej sztuki
SUBSTANCJE SŁODZĄCE I WYROBY CUKIERNICZE, DESERY
SPOŻYWANIE TYCH PRODUKTÓW JEST NIEWSKAZANE w cukrzycy
Cukier -10 -2 łyżeczki
Dżem niskosłodzony -27 -3 łyżeczki
Dżem wysokosłodzony -15- 1 + ½ łyżeczki
Miód pszczeli -15 -1 łyżeczka
Czekolada twarda -15 -1/6 tabliczki 100g
Pączek- 20- 1/3 sztuki
Kisiel -70 -1/6 salaterki
Cappucino- 250 -1 szklanka
Faworki -20 -2 sztuki
Paluszki słone -15 -7 sztuk
Herbatniki -14 -1 sztuka
Krakersy słone -15 -1 sztuka
Krówka -10 -1 sztuka
TŁUSZCZE i inne dodatki
Majonez -12 -1 łyżka z czubkiem
Śmietana 12% tłuszczu -70 -5 płaskich łyżek
moze ci to pomoze