Witajcie, przywitam się i tu, chociaż ja mam cukrzycę przedciążową, ale parę rzeczy mogę Wam podpowiedzieć.
Nikuś, mniej niż na 1 nakłuwacza sobie nie możesz niestety nastawić, ale kłuj po bokach opuszków palców (wtedy też zachowane będzie dobre czucie w palcach), nie kłujemy wskazującego palca i kciuka (bo ich najczęściej używamy i siniaczki i kropki po wkłuciach dłużej zostają i gorzej się goja, i dodatkowo upośledzone jest czucie w tych palcach- no bo jak kłujesz to z czasem twardnieje skóra). Może częściej też zmieniaj igłę w nakłuwaczu - świeża igła nie rozrywa tak tkanek jak igła długo używana, stępiała. Ja wiem, że ideał to zmiana igły przy każdym nakłuciu palca, ale litości, bądźmy realistkami - kogo na to stać? Bo kupić te igły to już musimy same, nfz za to nie zwraca... Ale zmieniać igłe raz na dwa-tzry dni w Twoim przypadku
Nikuś? No i smarowanie heparyną niewiele da, bo skóra na palcach jest za gruba żeby się taki zel dobrze wchłonał, poza tym rozrzedzenie krwi miejscowo w palcach które akurat nakłuwamy to nie jest dobry pomysł. Smarować palce można np alantanem, albo maścią z wit. A na noc, w dzień używać kilka-kilkanaście razy dziennie kremu odżywczego do rąk (pamiętając o tym, żeby go zmyć przed badaniem), dwa razy w tygodniu zrobić peeling paluszków i można się kłuć do woli;-) Ja mam jeszcze taką zasadę: jeden dzień- jeden nakłuwany palec, a reszta w tym czasie się goi. Nie mam na palcach prawie zadnych śladów, a badam 12-15x dziennie teraz, wcześniej przed ciążą ok.6-8x dziennie przez trzy lata.
Mamo Helenki poczekać musisz na wyniki, bo zasłabnięcia przy teście z glukozą zdarzają się także i dlatego, ze następuje bardzo duży wyrzut insuliny w organizmie i można mieć wtedy takze za niski cukier. Takze nie ma co spekulować, i trzymam kciuki za wyniki!
Athame cukier w moczu w ciąży może się pojawić także i dlatego, że w ciąży nerki dokładniej filtrują krew z glukozy, i przy niższych poziomach też glukoza w moczu może się pojawić. Albo po wit.C o której pisała
Niczka. Ta rozpuszczalna ma duuuuża dawkę witaminy C (to ta 1000mg, tak?) wiec mogłaby spowodować zafałszowanie wyniku.
pozdrówki:-)